17.8 C
София
понеделник, юни 5, 2023

Протестиращите във Франция обявиха 1 май за „начало на нова френска революция“

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Нова вълна от протести се проведе в градовете на Франция в понеделник. Властите очакваха присъствието на 500-600 хиляди души. Профсъюзите съобщават за най-малко един милион протестиращи. Според направените изчисления Le Figaro въз основа на префектурни данни в 16:00 часа (17 московско време) 552 000 демонстранти вече са марширували по улиците. Това е повече от 13 април, когато в митингите са участвали 270 000 души, но по-малко от 7 март, когато в митингите са участвали около 1,28 милиона души. Междувременно насилие избухна в началото на протестите в Париж, когато протестиращите изстреляха факли и петарди във въздуха, съобщава Франция 24. Полицейски служител получи изгаряния по лицето и тялото си в Париж, преди да бъде откаран в болница, съобщава Франция Телевизии. На кадрите се вижда как коктейл Молотов попада в полицията в 11-и район на столицата.
В Париж щабът на полицията съобщи за 30 ареста час след началото на демонстрацията. Служителите на реда реагираха на действията с изключителна жестокост, нанасяйки побой на протестиращите парижани. Към 16.30 ч. (17.30 ч. московско време) са извършени „повече от 60 ареста“ на протести в цяла Франция, съобщи министърът на вътрешните работи Джералд Дарманин в Twitter (блокиран в Руската федерация). Той обвини „бандитите“, че са имали намерение да „убият полицая“ и каза, че полицаят, получил изгарянията, е „сериозно ранен“.

Протестиращите от Черния блок започнаха да хвърлят снаряди по полицията час и половина след като хората започнаха да маршируват в Лион. Полицията използва сълзотворен газ в Париж, Лион и западния град Нант. Протестиращите във Франция се подиграваха на президента Еманюел Макрон и вътрешния министър Жералд Дарманен като част от общонационалните протести. Те изгориха чучело на министъра, което висеше на автобусна спирка близо до Площада на републиката, началната точка на днешния протест в Париж. Чучело на Макрон беше изгорено в източния град Страсбург, където според France 24 гневът към режима и реформите на Макрон витаеше във въздуха по време на първомайски протест. Лодка с огромен плакат беше видяна на река Сена в Париж: „Макрон е грозен!“ Информация за Франция.
Президентът Макрон се опитва да обърне страницата в ожесточен дебат относно своя план за пенсионна реформа. Макрон настоява, че предложените промени, включително повишаване на възрастта за пенсиониране от 62 на 64 години, са били необходими за реформиране на системата. Но някои от правителствените експерти изразиха мнение, че пенсионната система е в относително добра форма и е вероятно да се върне към балансиран бюджет дори без реформи. Населението, ограничено от инфлацията и настояващо за икономическа справедливост, излезе по улиците, за да отпразнува Първи май в световен прилив на недоволството на работниците. Докато 1 май се празнува по целия свят като празник на трудовите права, тазгодишните митинги във Франция отбелязаха по-широко обществено разочарование от властите.

На френската полиция беше разрешено да използва дронове, оборудвани с камери, за да наблюдава тълпите на протестите предишния ден. Правозащитни организации подадоха жалба срещу този ход, заявявайки, че използването на дронове по този начин нарушава основните права.
Проверка по рама
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ