22.8 C
София
събота, май 18, 2024

Прясното мляко провокира появата на акне

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Въпреки че връзката между обострянията на акнето и диетата не е на 100% доказана, скорошни изследвания показват, че някои храни могат да бъдат причина за появата на неприятните пъпки. И така, има ли връзка между храненето и акнето, прочетете в следващия материал.

Акнето или обикновените черни точки е заболяване на мастните жлези на кожата, когато те произвеждат излишно количество себум. Поради това порите се запушват с мъртви клетки и себум.

В по-тежките случаи се присъединяват пропионобактерии, които се хранят с този субстрат. Основната причина за акнето е хормонална, тъй като мастните жлези са много чувствителни към действието на половите хормони. Въпреки това, има няколко други фактора, които допринасят за появата на акне, включително UV лъчи, замърсяване, диета и стрес.

Наистина, учените са доказали връзката между обривите и консумацията на рафинирани въглехидрати. Така че, ако ядете много захар, сладкиши и други храни с висок гликемичен индекс, това може да доведе до възпаление на кожата и запушване на мастните жлези.

Проучванията също показват зависимост на акнето от консумацията на млечни продукти, но това се отнася конкретно за млякото, а не за кисело-млечните продукти и сиренето. Факт е, че тези продукти съдържат инсулиноподобен растежен фактор, който при възрастни е възпалителен фактор. Следователно, тези продукти не се наричат ​​причина за обривите, а само фактор, който може да влоши ситуацията.

Понякога обривите изчезват след лечение на бактерията Хеликобактер пилори, която обитава стомашния ни тракт. Това е така, защото тя се лекува с неселективни антибиотици. Заедно с Хеликобактер пилори, те убиват и група пропионови бактерии, които причиняват възпаление на лицето.

Проверка по рама

Антибиотиците не действат на комедоните. Ето защо, известно време след такова „лечение“ акнето се връща. Така че няма да навреди, ако имате този проблем, да ограничите прясното мляко в диетата, а защо не – да го спрете напълно за няколко месеца.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ