22.8 C
София
сряда, юни 7, 2023

Ранни признаци на болестта на Паркинсон

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Отличителните симптоми на болестта на Паркинсон са треперене и бавни, трудни движения. Малки промени в движенията и поведението на човек могат да сигнализират за появата на болестта на Паркинсон преди диагнозата.
Болестта на Паркинсон е нарушение на нервната система, което засяга около 1% от хората на възраст над 65 години. Симптомите обикновено се развиват бавно в продължение на няколко години.

Първоначално те могат да бъдат фини, така че първите признаци да се пропуснат лесно. Ранното лечение може да подобри дългосрочния резултат на състоянието. В тази статия ние обхващаме ранни признаци на болестта на Паркинсон, пише на сайта medicalnewstoday.com. 
Треперене

Много здравни специалисти смятат, че треперенето е ключов характерен признак на болестта на Паркинсон. Треморът включва продължително потрепване или треперене на ръцете, краката или брадичката.
Това означава, че треморите спират, когато човек използва засегнатата част на тялото. На този етап човекът, който изпитва тремори, обикновено е единственият, който ги забелязва. Треморът постепенно се влошава с напредването на заболяването.

Проверка по рама

Потрепванията обикновено се появяват от едната страна на тялото и след това се разпространяват в други части на тялото.
Проблеми с ходенето

Фините промени в пешеходния модел на човек могат да бъдат ранен признак на болестта на Паркинсон. Някой, който има болест на Паркинсон, може да ходи бавно или да влачи краката си, докато върви.

Мнозина наричат това “разбъркваща походка“. Човекът може да върви с неравномерен темп, внезапно да започне да ходи по-бързо или по-бавно, или да променя дължината на крачката си.
Загуба на обоняние

Хипосмията се появява, когато някой загуби способността си да усеща мирис. Това се нарича и обонятелна дисфункция. Загубата на миризма е сравнително често срещан симптом, засягащ 70-90% от хората с болест на Паркинсон.

Магазин за Акумулатори

Тя може да се появи няколко години преди заболяването да повлияе на движението на човек. Хората, които имат хипосмия като симптом на болестта на Паркинсон, може да изпитат:
• приглушено усещане и затруднено откриване на миризми, затруднено идентифициране на миризми, затруднено различаване на миризмите

Проблеми със съня

Болестта на Паркинсон може сериозно да повлияе на способността на човека да спи. Хората, които имат болест на Паркинсон, могат да получат широк спектър от симптоми, свързани със съня, включително:
• безсъние, прекомерна дневна умора, нарколепсия, неконтролирани или спорадични движения, докато спи човек.

Лош баланс

Болестта на Паркинсон е насочена специално към нервните клетки, наречени базални ганглии, които се намират дълбоко в мозъка. Базалните ганглийни нерви контролират равновесието и гъвкавостта, така че всяко увреждане на тези нерви може да наруши баланса на човек.

Лекарите използват тест за теглене, за да се оцени балансът на човека. При този тест здравен специалист внимателно издърпва раменете на човека назад, докато загуби баланса си. След това се записва колко време му е необходимо, за да го възстанови и да се балансира напълно.

Брадикинезия

Брадикинезия е термин, който означава забавяне или отсъствие на движение. Брадикинезията причинява различни симптоми като скованост на крайниците и бавни движения.

Човек, който има брадикинезия, може да върви по-бавно или е трудно да започне движение. Някои хора, които имат този симптом, биха могли погрешно да го тълкуват като мускулна слабост. Все пак този симптом не влияе на мускулната сила.

Психологически симптоми

Болестта на Паркинсон може сериозно да повлияе на психичното благополучие на човека. Заболяването понижава естествените нива на допамин в организма, което може да предизвика промени в настроението и поведението. Някои психологически симптоми, свързани с болестта на Паркинсон, включват:

• депресия, тревожност, психоза, деменция, затруднено изготвяне на планове.

Борис АЛЕКСАНДРОВ

/Zdrave.to

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ