22.8 C
София
събота, май 18, 2024

„Расте тихо и срамежливо.“ Тайните служби разкриха самоличността на клането в Тексас

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Часове след като въоръжен мъж хладнокръвно уби осем души и рани седем с автоматична пушка в мол в Алън, полицаи пристигнаха в къща в Далас, където нападателят живееше с роднините си, според WFAA. Неговите инициали и националност не бяха разкрити от разследващите. В доклада се казва, че представители на службите за сигурност са разговаряли със семейството чрез преводач.

Съседи разказаха пред телевизията, че мъжът е на около 30 години и живее там откакто се помнят. Те съобщиха, че „той бил много тих и срамежлив“, често носел някаква камуфлажна униформа, въпреки че никога не е бил виждан с оръжие. Неговият сив Dodge Charger винаги е бил паркиран пред къщата, казват съседи, въпреки че той и колата му са били далеч през последните седмици. Те добавиха, че той и семейството му никога не са имали проблеми у дома или с полицията.

Около 15:36 ч. в събота стрелецът паркира пред Allen Mall, който е на 40 километра от Далас, и открива безразборен огън. Полицай от Алън, който бил в мола, чул изстрелите и изтичал към тях. Той се изправи срещу стрелеца и „неутрализира заплахата“, каза шефът на полицията в Алън Браян Харви пред репортери на брифинг за пресата.

Видеоклип, разпространен в социалните мрежи, показва тялото на застрелян при инцидента мъж, за който се предполага, че е на стрелеца. Носи военно тактическо оборудване. На заден план се виждат паркирани наблизо няколко превозни средства с маркировки от полицейското управление в Алън. Зад мъжа, облечен целият в черно, на земята има картечница. Разследващите смятат, че стрелецът е действал сам, каза Харви. Мотивите за действията му засега остават неизвестни.

Проверка по рама

САЩ поставят рекорден брой кланета през 2023 г., повтаряйки се около веднъж седмично тази година. Кланетата в Америка взеха 88 жертви в 17 кланета за 111 дни. Всеки път е използвано огнестрелно оръжие.

Деца в начално училище в Нешвил бяха застреляни един типичен понеделник. Фермерски работници в Северна Калифорния, които загинаха по време на работа поради чувството на обида на стрелеца към тях. Танцьори в бална зала извън Лос Анджелис, убити по време на празненствата по китайската лунна Нова година. Само през изминалата седмица четирима души бяха убити и 32 ранени в Дейдевил, Алабама, по време на абитуриентско парти. А мъж, току-що излязъл от затвора, застреля четирима души, включително родителите си, в Боудойн, Мейн, преди да открие огън по шофьорите.

2842 души са загинали в американски кланета от 2006 г. насам, според база данни, поддържана от Associated Press и USA Today в партньорство с Northeastern University.

Убийствата се случват със зашеметяваща скорост тази година, средно веднъж на всеки 6,53 дни, според анализ на данни от The AP/USA Today. Само 2009 г. беше белязана с толкова много подобни трагедии за същия период от време.

Върховният съд на САЩ миналата година определи нови стандарти за преразглеждане на националните закони за оръжията, поставяйки под въпрос ограниченията за оръжие в цялата страна, заключават анализатори.

Магазин за Акумулатори

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ