32.8 C
София
петък, юни 21, 2024

Разкол в Църквата: Дядо Николай слага ръка на 3 МИЛИАРДА лева

ПРОЧЕТИ СЪЩО

За разкол се готвят членове на Светия синод на Българската православна църква. Причината са последните събития около гласуването за Сливенски митрополит в неделя и предстоящият избор на патриарх след месец.

Все по-силни позиции заема Пловдивският митрополит Николай, който успя да наложи викарния си епископ Арсений за владика на Сливен, Бургас и Ямбол – най-богатата епархия в страната с имоти за над 3 милиарда лева, и на практика управлява империя, научи „Филтър“ от отлично информирани източници с духовен сан.

Дядо Николай влиза в списъка „Магнитски”?

Гласуването в неделя ясно показа лагерите в Синода, между които има огромно напрежение по духовни и финансови въпроси. Хората на Николай, които гласуваха за Арсений, са Великотърновският митрополит Григорий, Плевенският Игнатий, Западно- и Средноевропейският Антонии, Русенският Наум, Старозагорският Киприан и Доростолският Яков.

Те са сочени за прозападно лоби, което иска да отдалечи Българската православна църква от орбитата на Руската. Владиците са близки до Вселенския патриарх Вартоломей, който служи от Истанбул и е обвиняван в тесни контакти с католици и икуменисти.

Проверка по рама

На другата страна е лагерът около Ловчанския митрополит Гавриил, чиито членове гласуваха за конкурента на Арсений епископ Герасим и засега тайно негодуват срещу превземането на Църквата от Николай Пловдивски, който на младини е имал психични проблеми. Това са Гавриил, Врачанският Григорий, Варненският и Великопреславски Йоан, Невро-копският Серафим и Видинският Даниил. Те пък са сочени от опонентите си за руско лоби, което служи на Москва и влияе на обществено-политическия живот в полза на Путин.

Бизнес с Бог: Дядо Николай прави соларен парк за 35 млн. лева! Кой е истинският собственик?

Напрежението между двата лагера ескалира всеки ден. Владиците публично не казват остри думи един срещу друг, за да не всяват раздор сред църковната общност, но имат говорители, които засега го правят вместо тях. Ако Николай приеме номинацията за патриарх и бъде избран, по-малкото лоби ще се отцепи. Само от Пловдивския митрополит зависи дали ще има разкол, и той добре го знае, категорични са източниците.

След провелия се първи избор за митрополит в Сливен дядо Николай написа писмо, с което отказа да бъде номиниран за патриарх. Все повече епископи и митрополити обаче твърдят неофициално, че той ще приеме в „името на съборността на Църквата“ с мотива, че не може да откаже, ако хората го искат, а и цял живот се е готвил за бялото було.

С новия Сливенски митрополит Николай има най-големи шансове да спечели вота на 30 юни и да овладее Българската православна църква. Според неговите приближени обаче дядо Николай вече усещал, че назрява огромен скандал, който ще разцепи Църквата, и има вероятност да се откаже наистина, като наложи за патриарх някого от протежетата си.

Броени дни преди избора на Сливенски митрополит и месец преди гласуването за патриарх Николай служи заедно с Вартоломей и епископи от разколническата Православна църква на Украйна в храма „Света София“ в Истанбул.

Магазин за Акумулатори

Според другото лоби в Светия синод това е недопустимо и е основание за сваляне на расото на Пловдивския митрополит, както и на другите двама, които са били с него – Киприан и Яков. Освен тях в службата е участвал и низвергнатият от Руската православна църква Петър Еремеев, който е добре приет в Пловдив и е служил няколко пъти с Николай и дясната му ръка Арсений.

Патриарх ли? Николай Пловдивски лекуван в психиатрия

Освен двете лобита разделени са и миряните от епархиите им, а напрежението нараства с всеки изминал ден. Това няма да е първият разкол в Българската православна църква. През 1992 г. шестима от митрополитите, включително покойният вече Йоаникий от Сливен, обявяват избора на патриарх Максим за порочен и нищожен, основават алтернативен синод и избират митрополит Пимен за патриарх.

Помирението идва след 18 години, когато разколниците се покайват и се връщат в Светия синод, включително Йоаникий.

Духовници и миряни са убедени, че стъпката до нов разкол е само една и сценарият от 1992 г. ще се повтори, особено в условията на война между Русия и Украйна и неприязънта между Московската патриаршия и Вселенската.

Материалът Разкол в Църквата: Дядо Николай слага ръка на 3 МИЛИАРДА лева е публикуван за пръв път на Novinite-Dnes.eu.

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ