20.8 C
София
понеделник, октомври 2, 2023

РАЗПАД: „Правосъдие за всеки“ заряза ПП-ДБ

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

От „Инициатива Правосъдие за всеки“ – гражданското сдружение, което беше основен партньор на ПП-ДБ в областта на правосъдната реформа, обявиха днес, че прекратяват споразумението си с провалената промяна на Кирчо, Кокорчо и Христо Иванов.
Причината е в проекта за промени в Конституцията, който ПП-ДБ внесе в парламента, заедно с ГЕРБ-СДС и ДПС. Според представителите на сдружението в проекта липсват важните идеи, за които са се разбрали с десните.

А именно заради обещанието на ПП-ДБ да спазва определени ангажименти в конституционната реформа, гражданската инициатива предостави публично подкрепата си на дясното обединение на последните предсрочни избори. От „Правосъдие за всеки“ посочиха, че вече няма да работят с нито една политическа сила, и заявиха готовност за протести, ако се стигне до имитация на реформа.
Притесненията на сдружението засягат преди всичко текстовете в проекта, свързани с „тримата големи“ – двамата шефове на върховните съдилища и главният прокурор. Те посочиха, че според разбирателството им с десните мандатите на тройката е трябвало да бъдат намалени от 7 на 5 години.

Така е записано в проекта – но с добавката, че тримата имат право на още един мандат. На практика така излиза, че е възможно един човек да изкара на такъв пост два мандата или общо 10 години, което е повече, отколкото Конституцията позволява дори сега.
Това, което тревожи активистите повече от въпроса за мандатите, са правомощията на шефа на държавното обвинение. Според проекта, след като Висшият съдебен съвет бъде разделен на съдийски и прокурорски, шефът на държавното обвинение ще ръководи последния.

Проверка по рама

А договорката с десницата е била начело на прокурорския съвет да бъде министърът на правосъдието. От „Правосъдие за всеки“ посочиха, че според анализа им главният прокурор и занапред ще упражнява методическо ръководство върху прокуратурите в страната.
Материалът РАЗПАД: „Правосъдие за всеки“ заряза ПП-ДБ е публикуван за пръв път на Новините Днес.

Народ

Новините Днес
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ