България

Разследване на Новините Днес: Как „котарака” Росен Русимов и братя Маргини завладяха плажовете по схема на Бойко Борисов (СНИМКИ)

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

По време на злощастния трети мандат на Бойко Борисов на концесия бяха отдадени всички апетитни плажове по Черноморието, които вече се владеят от Котараците, босовете от СИК Красимир и Николай Младенови – братя Маргини и техни подставени лица. Разследване на Новините Днес показа, че основен играч на юг от Черноморец, например, е „котарака” Росен Русимов.

Баш котарака Иван Асенов

Всъщност, пернишките бизнесмени Иван Асенов и Богомил Гьорев са известни в миньорския град с прозвището Котараците.

Двамата са братовчеди и от години печелят десетки милиони от строителство покрай бандата ГЕРБ. Съдружник в далаверите им е трети перничанин – Росен Русимов.

Асенов, Гьорев и Русимов, основните играчи в мутренския кръг на Котараците, имат 7 фирми – “Ибера Инвест”, “Ибера Строй”, “Ибера Консулт”, “Ибера Девелъпмънт”, “Ибера Пропъртис”, “Ибера Проект” и “Диомекс”. Шест от тях се занимават със строителна дейност и една – с търговия.

Проверка по рама

Именно Русимов владее Южното Черноморие, като почти всички плажни барове са негови – къде лично, къде през подставени лица. Източник на Новините Днес обясни, че просперитетът на оядения „котарак” си личи по харчовете – перничанинът е закопал 1 милион евро в супер бърза лодка, и още един милион „евраци” в две ферарита.

Само в Новините Днес: Бойко скри Котараците в Дубай, от страх пред арест спешно се изнесе и шефът на „Водстрой 98” Велико Желев

Бизнесменът, натрупал имането си с криминалните обществени поръчки по времето на Бойко Борисов често посреща и важни гости, сред които висши държавни служители и предприемачи от ранга на Николай Вълканов, боса на любимата строителна фирма на мафията „Mинcтpoй Xoлдинг“ AД, както и банкерката с тъмно минало Петя Славова.

Около Созопол, например, Росен Русимов играе със своя роднина – представящата се за бизнес дама Екатерина Русимова. В последната година от живота си кабинетът на мутрата Бойко Борисов определи дружеството „Солей Дор” ЕООД за концесионер за срок от 20 години на част от морския плаж „Градина Централен”, стана ясно от прессъобщение от юли 2020 г.

Фирмата е еднолична собственост на Екатерина Русимова, която управлява този плаж чрез същото дружество от 2016 г. с договор за наем.

Чрез друга своя компания – „Кафе Градина“ ООД, Русимова управлява и плаж „Червенка“ в Черноморец с договор за наем за следващите 5 години.

Магазин за Акумулатори

Както през 2015 г., така и през 2020 г., фирмата със седалище в столичния район „Красно село“ е единственият кандидат в търга с тайно наддаване.

Екатерина Русимова е едноличен собственик още на фирмите „Онли Уан“ ЕООД и „Епик инвест“ ЕООД. В последната до неотдавна тя беше съдружник със съпругата на бившия кмет на Банско Георги Икономов и с дъщерята на бившия председател на Общинския съвет на Банско Владимир Колчагов – Елена Ангелинина, която се закле като депутат от партия „Воля“. Колчагов и Икономов бяха от ГЕРБ, естествено.

Екатерина Русимова е и в управителния съвет на спортния клуб за водни спортове „Тантрум“.

„Градина” е разделена на три части. “Градина Централен част 1” беше отдаден на концесия за 20 години на Екатерина Русимова, която е роднина на „котарака” Росен. Тя държеше същия плаж под наем от 2016 г. Там се намира и Kite Bar, едно от най-популярните заведения в залива, също част от империята на „котарака” Русимов.

През дружеството си “Кафе Градина” близката му Екатерина държи под наем и плаж “Червенка” – в северния край на залива, където са други две популярни заведения – “Джанка дел мар” и “Бар Ботаник”.

Екатерина Русимова е роднина с пернишкия бизнесмен Росен Русимов, който покрай бизнеса с отпадъци е бил свързван в миналото с Христо Ковачки, написа преди време и „Капитал”.

Част от „Градина” се свързва индиректно и с „Химимпорт”.

През 2020 г. в региона имаше няколко нови концесии, като фирмите, лицата зад тях и физическите им адреси са различни, но пък всички използват един и същ имейл – [email protected]

Първата е фирмата, която през март 2020 г. печели концесията на плаж “Градина Централен част 2” за 20 години – “Алфа Дилеа”. Тя е собственост на подставеното лице на СИК Димитър Христов – собственик на петролната компания „Роял Петролиум“, и на кипърската офшорка „ДЛА индъстриз лимитид“.

Но през други фирмени връзки се стига до застрахователната компания „Бул инс” на братята Красимир и Николай Маринови, известни като Маргините.

Същия имейл ползва и спешно появилият се нов концесионер на “Златна рибка”, след като заради поредица нарушения през 2020 г. договорът на предишния концесионер беше прекратен.

Новият избраник е фирмата “Карлтън”, собственост на дружеството “Кометрис” на Светлин Станчев, вписано през януари 2020 г. в Търговския регистър. Преди години обаче собственик на компанията е офшорката “Химимпорт инвестмънт енд фъртилайзър инк”.

Станчев държи концесията и на плаж “Черноморец-юг”, но чрез друга своя фирма – “Сискор”.

Според Търговския регистър същият електронен адрес използва и “Виенско колело Лазур” на Анатоли Асенов, който е съдружник на новия концесионер на плаж “Лозенец” – “Атрикор”, заедно с Диян Чакъров.

Дружеството собственик от март 2020 г. е “Трипотри”, като то е регистрирано на софийската улица „Анжело Ронкали“10, където има много други дружества, свързани с Младен Михалев-Маджо.

Заливът на къмпингите “Каваци” и “Смокиня” също има традиционно присъствие на бившите групировки. Той наполовина е даден на 15-годишна концесия от 1 януари 2016 г. на “Черноморска брегова група” – дружество на Иван Тодоров и Иван Иванов, наречен през 2008 г. от МВР „счетоводителят” на братята Маргини.

Двамата Ивановци са известни като Катинарите. Фирмата държи “Каваци-север” и “Смокиня-север”. През 2020-а пък 15-годишна концесия за “Каваци-юг” получи “Мит Секюрити – 85”, като собственик на дружеството е Мариана Върбанова. Фирмата е регистрирана в град Роман, област Враца.

Контакт с нея не може да бъде установен заради липса на посочен имейл или телефон, но периферни връзки водят към охранителната „Роял секюрити ДА“.

Материалът Разследване на Новините Днес: Как „котарака” Росен Русимов и братя Маргини завладяха плажовете по схема на Бойко Борисов (СНИМКИ) е публикуван за пръв път на Новините Днес.

Народ

Игра на Богове -Възходът на падението

Related Articles

Back to top button