България

РАЗВРЪЗКА: На 8 февруари става ясно бием ли шута на Иван Гешев (говори Конституционният съд)

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

На 8 февруари ще се стигне до становище дали министърът на правосъдието може да поиска отстраняването на главния прокурор и така Иван Гешев да бъде зорлем изритан от поста. Това съобщиха от Конституционния съд.

„Конституционно дело № 17/2021 г. по искане на Министерския съвет на Република България за даване на задължително тълкуване на  разпоредбата на чл. 130в, т. 3 от Конституцията на Република България като отговори на въпроса:

„В правомощията на министъра на правосъдието по чл. 130в, т. 3 от Конституцията на Република България включва ли се възможността да прави предложение за предсрочно освобождаване от длъжност на председателя на Върховния касационен съд, на председателя на Върховния административен съд и на главния прокурор в хипотезата на чл. 129, ал. 3, т. 5 от Конституцията?“, гласи публикуваното съобщение на съда.

Искането на Министерския съвет до Конституционния съд беше направено след като ВСС отказа да разгледа предложение на служебния министър на правосъдието проф. Янаки Стоилов за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор Иван Гешев.

Проверка по рама

Материалът РАЗВРЪЗКА: На 8 февруари става ясно бием ли шута на Иван Гешев (говори Конституционният съд) е публикуван за пръв път на Новините Днес.

Народ

Не пропускай

Back to top button