17.9 C
София
четвъртък, септември 28, 2023

Редовната употреба на рапично олио има редица ползи за здравето

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Ако искате да замените мазнините, с които приготвяте храната си, препоръчваме ви да се спрете на рапичното олио. Прекомерната употреба на наситени и трансмазнини, които се намират в рафинираните масла за готвене, водят до най-различни заболявания и наднормено тегло. Добрата новина е, че рапичното олио не е част от тези вредни мазнини. То е изключително богато на хранителни вещества и мастни киселини, които се борят успешно с тези здравословни проблеми.

Вижте защо рапичното олио е толкова полезно и е препоръчителна алтернатива на най-разпространените мазнини за готвене:

Намалява нивата на холестерола: Рапичното олио има способността да намали нивата на „лошия“ холестерол, което го прави много полезно за сърдечно-съдовата система. Високите нива на холестерол могат да доведат до редица заболявания, но ако заместите наситените мазнини с полезните им алтернативи, по-лесно ще може да държите холестерола си в здравословни граници.
Омега-3 и омега-6: Рапичното олио е богато на полезни мастни киселини като омега-3 и омега-6, които имат благоприятен ефект върху сърдечно-съдовата система и контролират нивата на холестерола и кръвното налягане. Също така подобряват еластичността на стените на кръвоносните съдове.

Зехтин или олио е по-добре да ползвате през лятото?
Подходящо за овкусяване на салати и студени ястия: Рапичното олио е подходящ избор за овкусяване и подправяне на студени и сурови ястия, както и на салати.

Висока точка на кипене: Не всички масла и мазнини са подходящи за готвене, защото някои имат ниска точка на кипене и могат да станат канцерогенни, затова те се препоръчват за употреба в сурово състояние или за овкусяване. Рапичното олио има висока точка на кипене от 242 градуса по Целзий, което го прави идеално за готвене.
жена, която готви

Проверка по рама

Богато на витамини: В него се съдържат витамини Е и К. Те са мастноразтворими и са изключително важни за различни процеси и правилното фукциониране на организма. Витамин К подпомага синтеза на костна тъкан и костен мозък, а витамин Е е мощен антиоксидант, който регулира правилното делене на клетките и помага за предотвратяването на образуването на ракови клетки. Той също има благоприятен ефект върху кожата, косата и ноктите, като ги прави по-здрави и красиви.
Лекар: Това е най-полезното олио за възрастните хора

Рапичното олио е изключително вкусно и много полезно за здравето. Затова ви препоръчваме да го използвате като заместител на другите масла и мазнини за готвене. Разбира се, това не означава да се откажете напълно от тях, защото повечето имат редица ползи за здравето. Просто ви съветваме да съчетавате подходящите мазнини с подходящите методи на готвене и ястия. Така ще имате разнообразие, което ще се отрази благоприятно на здравословното ви състояние.

Вижте всички последни новини от Actualno.com
Още от ЛЮБОПИТНО:

5 прости правила за комбиниране на различни стилове в интериора

Магазин за Акумулатори

Кои са петте най-големи удоволствия в живота?
Топ 5 професии на бъдещето, които гарантират успешна кариера

Лесно и вкусно – уникално сладки компоти без варене

Плод номер едно, който ще ви помогне да отслабнете
Сложете сол под възглавницата си и вижте какво ще се случи

Какво се случва с тялото ви, когато ядете пикантна храна

Вижте кое тропическо растение се бори успешно с излишните килограми

Не хвърляйте клечките за сладолед – ето за какво се ползват

Коя ракия е най-популярна в Сърбия?

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ