22.8 C
София
понеделник, юли 22, 2024

Редовното използване на витамин В3 намалява риска от хипертония с 35%

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Редовното използване на витамин В3 намалява риска от хипертония с 35%, казва руският кардиолог д-р Герман Ганделман. И се позовава на голямо изследване, продължило 6 години с участието на 12 хиляди души, което доказва именно това свойство на витамин В3. 

Много е важно човек да регулира артериалното си налягане, тъй като именно то оказва натиск на стената на артериалния съд.

Всеки показател над 130/80 се приема за различна степен на вече възникнала хипертония.

А от това заболяване страдат вътрешните органи – главният мозък например, което е висок риск от исхемичен или хеморагичен инсулт. Не игнорирайте хипертонията си, лекувайте я задължително, съветват медиците.

Но да се върнем на витамин В3, който „подобрява процеса на разширяване на съдовете и води до изработка на голямо количество азотен окис, вследствие на което съдът се разширява. И тогава кръвното налягане не се повишава“, пояснява специалистът. 

Витамин В3 можете да получите с храната. Най-много го има в обикновените дрожди (маята). Достатъчно е да разредите по-малко от 50 г мая, за да получите полза за организма, поясняват медиците. В случая става дума за прясна мая, а не за хляба и тестените изделия, произведени с хлебна мая.

Проверка по рама

Също така този много полезен витамин го има в излишък в триците и фъстъците. Все достъпни продукти, които обаче помагат да отдалечите във времето възникването на хипертония и въобще предотватяването й, твърдят специалисти. 

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ