13.6 C
София
понеделник, май 20, 2024

Реджеп Тайип Ердоган и Кемал Кълъчдароглу излизат на втори тур на президентските избори в Турция

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Повечето анализатори са единодушни, че резултатите от изборите на фона на висока избирателна активност – почти 89 процента, сочат много висока степен на поляризация в турското общество. Ердоган, въпреки че не постигна победа на първия тур, е начело. „Дълбоката мъдрост на нашия народ и демокрацията победиха“, каза Ибрахим Калин, говорител на турския президент, след вота. Кълъчдароглу, чиято кандидатура беше издигната от Народния алианс на опозиционните партии, въпреки подкрепата на Запада, изглежда изостанал.

Според експерти в условията след първия тур рязко се е увеличила ролята на третия участник в първия тур на изборите, лидерът на Алианс АТА Синан Оган. За тези 5,2 процента от избирателите, които го подкрепиха, сега ще започне истинската битка. В същото време самият Оган не бърза да изрази подкрепа за Ердоган или Кълъчдароглу, разчитайки да получи различни преференции. На въпроса за кого би призовал поддръжниците си да гласуват, Оган надълго и нашироко заяви, че ще вземе решението въз основа на „здравия разум, който предполага, че не можем да обещаем рай, но е време да затворим портите на ада“. В резултат на това анализаторите, в зависимост от личните предпочитания, сега тълкуват тези думи в полза на техния конкретен кандидат.

Ако крайният резултат в президентската кампания е въпрос на бъдещето, то резултатите от парламентарните избори, които се проведоха едновременно с президентските, изглеждат по-сигурни. Републиканският алианс, който се оглавява от Партията на справедливостта и развитието на Ердоган, ще получи 321 места в парламента от 600. Но блокът от опозиционни партии може да разчита само на 213 места. Други 66 места ще отидат за Зелената левица. В резултат на това контролът над парламента остава в ръцете на привържениците на Ердоган, което може да се окаже решаващо преди втория тур на президентските избори.

Позицията на Русия във връзка с проведените в Турция избори изрази прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков. По думите му Москва „следи с голямо внимание новините за изборите в Турция и ще уважи избора на народа на републиката“. Той също така изрази увереност, че Турция, като зряла демокрация и силна суверенна страна, е в състояние да осигури „провеждане на прозрачни демократични избори“ и да предотврати незаконни действия. Песков подчерта, че Москва очаква независимо от изборните резултати сътрудничеството между Русия и Турция „да продължи, да се задълбочи и разшири“.

Проверка по рама

Гледна точка

Дмитрий Бридж, експерт по Близкия изток на Руския съвет по международни въпроси (RIAC):

– Първоначално беше очевидно, че вторият тур е неизбежен. На първия тур имаше тежка борба както на президентските, така и на парламентарните избори. Партията на справедливостта и развитието, водена от Реджеп Тайип Ердоган, взе мнозинство. Първият тур не беше в полза на Ердоган: въпреки максималния брой гласове преднината пред Кемал Кълъчдароглу е само пет процента. В допълнение, третият кандидат Синан Оган се превърна в „спойлер“ за опозицията, инструмент за натиск върху президента. Първоначално той не беше фаворит и не водеше активна кампания. Възможно е Синан Оган да продължи да подкрепя Киличдароглу. Затова преди втория тур действащият президент ще агитира повече в големите градове Истанбул и Анкара, където значителна част от населението гласува против него. В тези региони Ердоган има много работа, защото хората са възмутени от високите цени на храните и други вътрешни проблеми. Кемал Кълъчдароглу все по-често ще повдига темата за икономическите проблеми в страната.

Подготвен от Анна Белорусцева

Магазин за Акумулатори

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ