22.8 C
София
петък, юни 14, 2024

РЕКОРД: Българите ощавени с 1,2 милиарда от банките само за 4 месеца

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Само преди три години банковата система у нас се поздрави с отчетена за първи път годишна печалба от над 1 милиард лева (1.4 млрд. лв. за 2021 г.). Сега тази летва е надхвърлена още в първите четири месеца на годината. Към 30 април банковата система е реализирала положителен финансов резултат в размер на 1.2 млрд. лв. след облагане, съобщи БНБ.

Това фантастично представяне на банковата система у нас е резултат от завидни ръстове на печалбите през последните три години от порядъка на 60-70%, а понякога и 80% – нещо, с което малко индустрии може да се похвалят, възхищава се „Сега”.

Спрямо април миналата година увеличението на реализираната печалба след облагане е със 177 млн. лв. (17.1%).

Затвърждава се тенденцията от последните две години на силно нарастване на доходността от лихви. За периода януари-април 2024 г. нетните приходи от лихви са 1.813 млрд. лв., което с 25% повече от миналата година.

Този ръст идва от кредитната експанзия и въпреки че банките поддържат лихвите на новосключените заеми – ипотечни и потребителски, ниски, то по старите договори върви плавното им увеличение със засега леки стъпки. На този фон масово банките – главно големите, държат лихвите по спестяванията на клиентите си на нулеви нива, т.е. нямат разходи.

Проверка по рама

Въпреки завидните печалби банките не спират да увеличават таксите и комисионите по финансовите си услуги. Това показва и статистиката – за първите четири месеца на 2024 г. нетните приходи от такси и комисиони са 510 млн. лв., а година преди това са били 475 млн. лв.

Логично е на фона на бум в кредитирането да нарастват и начислените провизии за евентуални лоши кредити. За първите четири месеца на годината те възлизат на 191 млн. лв., което е с 64 млн. лв. (50.1%) повече спрямо същия период на 2023 г.

Материалът РЕКОРД: Българите ощавени с 1,2 милиарда от банките само за 4 месеца е публикуван за пръв път на Novinite-Dnes.eu.

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

Магазин за Акумулатори

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ