26.8 C
София
понеделник, юли 15, 2024

Рекорд на вота! Гласът удари 300 лева, ето къде

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

На този тур имахме няколко сигнала за неподготвени секционни комисии, които не слагали печати върху машинната бюлетина. По наше мнение това не е голям проблем. Ако наистина се окаже, че е голям проблем, тези бюлетини ще бъдат сметнати за валидни заради високия обществен интерес. Така Никола Тулечки, наблюдател от организацията „Обединение за честни избори“ (ОЧИ), коментира по БНР проблемите при втория тур на местните избори.

Проблемните машини са малко, а темата се преекспонира по-скоро по информационни причини, отколкото да е реалност. Наблюдава се ниска активност в зоните с по-голяма концентрация на рискови секции. По-голяма активност очаквахме в Сливен и Самоков.

МВР показа по-голяма активност спрямо минали избори. Арестуваха се крайните търговци и нямаше кой знае какви последствия.

Но цената на вота поскъпна доста: Имахме сигнали за числа от типа на 200 лв. в Родопите, за 300 лв. се говореше в един момент. Доста е поскъпнало.

Проверка по рама

Когато излязат данните на ЦИК, ние ще направим анализ. Има отделни места, които наблюдаваме като по-интересни. Ще излезем с анализ на аномалиите.

Има основания за критики към организацията на тези избори заради цирка и активното мероприятие, което се случи миналия петък и компрометира вота на първия тур, който е най-важен за местните избори. Има общини, където невалидните бюлетини са повече от 10 пъти общинската избирателна квота. Това беше предотвратимо. ЦИК беше съучастник в това активно мероприятие, смята Тулечки.

Материалът Рекорд на вота! Гласът удари 300 лева, ето къде е публикуван за пръв път на Новините Днес.

Народ

Новините Днес

Магазин за Акумулатори

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ