22.8 C
София
сряда, юни 7, 2023

Режисьорът Оливър Стоун в интервю за Guardian нарече Владимир Путин велик лидер

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Всеки филм на ветеран от войната във Виетнам, носител на три Оскара, било то игралния филм „Взвод“, „JFK“ за убийството на президента Джон Ф. Кенеди, филми за Фидел Кастро, Владимир Путин предизвика огромен отзвук, вълнувайки Америка. Стоун, за когото филмът за ядрената енергия е неговият 30-ти филм и 10-ти документален филм, вярва, че двете са свързани и представляват делото на живота му, „да прави снимки на неразкрити лъжи, които хората няма да признаят“. В новия филм Стоун насърчава ядрената енергия като решение, необходимо за борба с изменението на климата.
Режисьорът, който живее в Лос Анджелис, все още е напълно погълнат от политиката и не се смята за част от „холивудския небосвод“. Той следва Rumble, дясната видео платформа, подкрепяна от Peter Thiel, и гледа руския RT и катарския Al-Jazeera. Предстоящият документален филм на Стоун за бразилския президент Луис Инасио Лула да Силва е „почти готов“, каза той пред изданието.

Преди няколко години американски режисьор направи 4-часов документален филм за Владимир Путин и кореспондент на британски вестник попита дали мнението му за Русия и нейния лидер се е променило. „Мисля, че Русия върши страхотна работа с ядрената енергия“, каза Стоун, „Путин е велик лидер за своята страна и хората го обичат.“
На 76 години Стоун е четири години по-млад от Джо Байдън, който според мнозина е твърде стар, за да се кандидатира за втори мандат. Носителят на Оскар не пожела да обсъжда възрастта на американския президент и готовността му за преизбиране. Но сподели какво мисли за шефа на Белия дом. „Любимият ми президент беше Джон Ф. Кенеди, така че ако погледнете тези двама ирландци отстрани, ще откриете, че Джон Ф. Кенеди е миролюбив човек. И ще откриете, че Джо Байдън е воин от Студената война в най-лошия смисъл на думата“, каза режисьорът.

По време на интервюто Стоун си припомни своята 12-часова документална поредица „Неразказаната история на Съединените щати“, която по-късно формира основата на голяма фундаментална книга. „Главите от документалните поредици атакуват американската история, която все още се преподава в училище, и ми се иска да преподават моята версия, защото смятам, че е много по-точна от глупостите, които получавате“, каза режисьорът. Според Стоун, Nuclear Now се отличава от всичко, което е правил преди, защото това е първата му работа „за обект, а не за човек“. И в това беше предизвикателството.
Филмът, който е подготвен по книгата му, написана в сътрудничество с американския професор в областта на атомната енергия Джошуа Голдщайн, разказва историята на атома от първите опити на физика Мария Кюри до наши дни, когато , според него в съзнанието на неспециалистите между мирната ядрена енергия и атомните бомби започва да се поставя знак за равенство. Режисьорът посочва във филма, че броят на смъртните случаи, свързани с ядрените катастрофи в Чернобил, Три Майл Айлънд и Фукушима, е много по-малък от смъртоносните нива на замърсяване на въздуха в световен мащаб от въглища и други изкопаеми горива.

Проверка по рама
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ