15.2 C
София
сряда, април 17, 2024

РИА Новости: Миризмата на Средновековието в Париж – градът е изправен пред екологична криза

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Не е ясно какво привлича туристите в боклука, но те с удоволствие се снимат на фона му, опитвайки се да направят исторически паметник освен него в кадър.

Млада двойка от Австралия обаче смята, че „няма нищо страшно, дори е интересно – кога друг път ще го видите! Ако не беше вонята, щеше да е наред“.

Както отбелязва кореспондентът РИА новини, купищата боклук растат всеки ден. Всичко това е резултат от протестите срещу непопулярната пенсионна реформа, стартирана от Еманюел Макрон, срещу която се противопоставят 70 процента от французите.

През последните дни най-големите френски профсъюзи организираха няколко милионни национални стачки. Стачкуват и чистачи, които са спрели работа поне до 20 март. В резултат само за няколко дни „барикадите“ от боклука се разраснаха, а по улиците на Париж се натрупаха около 10 000 тона изоставени отпадъци.

Факт е, че в половината от парижките квартали общинските служби осигуряват събирането на боклука, в останалите – частни търговци. Разбира се, общинските служители стачкуват, но центровете за преработка на отпадъци също са блокирани, което означава едно: частните търговци също няма къде да извозват отпадъците.

Проверка по рама

Ръководителят на Derichebourg Том Derichebourg, който отговаря за чистотата на шестте столични района, каза, че никога не е срещал подобно нещо. Повечето парижани обаче са готови да издържат в името на обща кауза.

Само еколозите бият тревога, като твърдят, че микробиологичните рискове не трябва да се „подценяват“, тъй като „бактериите се размножават в купищата боклук“. Основната заплаха са плъховете, с които градските власти не могат да се справят от няколко години.

Трябва да се каже, че гледката на тънещите в отпадъци улици нанася големи щети на имиджа на Париж, където през 2024 г. трябва да се проведат Олимпийските игри. В социалните мрежи парижани вече предлагат плъхът да стане символ на Париж-2024.

Магазин за Акумулатори

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ