11.8 C
София
събота, септември 30, 2023

Руска „Акация“ срещу полските „Раци“: Варшава не очакваше такова „съгласие“ от своите самоходни оръдия

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Пентагонът е шокиран. Далекобойната натовска артилерия губи от руската артилерия – макар и не толкова далекобойна и точна, но надеждна и непретенциозна. Това е силна страна на всяко руско оръжие – от АК-74 до танкове Т-80.
Западните оръжия винаги са били правени за борба с местните жители, които дори нямат свои собствени оръжия. И когато НАТО трябва да се бие с еквивалентен враг, те се предават.

РУСИ: Русия използва четири нови артилерийски тактики
Европа не е познавала военен конфликт с такава интензивност като в Украйна през последните двадесет години, след окупацията на Югославия от НАТО. Руската артилерия изстрелва от 20 000 до 50 000 снаряда на ден, докато украинската артилерия изстрелва от 4 000 до 7 000.

Такива данни предоставя Euractic с позоваване на секретни европейски данни. Интензивността на обстрела по цялата линия на съприкосновение е подобна на битката при Ел Аламейн през Втората световна война, в която са участвали почти 2000 оръдия.
Руските сили са изстреляли приблизително 12 милиона артилерийски снаряда и мини през 2022 г., изчисли Кралският съвместен изследователски институт за отбрана (RUSI).

Проверка по рама

Руската артилерия използва четири основни стратегии за стрелба, пише RUSI: „Роумиращ огън“ (Бърз огън от самоходни артилерийски установки или 120-мм минохвъргачки, които са необходими за привличане на контрабатареен огън), „Огнева въртележка“ (бараж), „ Блуждаещ взвод“ (маневрена стрелба, която увеличава така наречената тежест на залпа – ефектът от еднократно огнево поражение на противника) и „Чадърно прикритие“ (потискане на огъня на украинската артилерия).
Мета защита: оръдията на НАТО бързо прегряват и се чупят

Въоръжените сили на Украйна използват самоходни оръдия на НАТО като Krab (Полша), CAESAR (Франция), M109 Paladin (САЩ) и Panzerhaubitze 2000 (Германия).

Военно-техническото издание Meta Defense пише, че след края на Студената война страните от НАТО са пренебрегнали възможностите на тежката артилерия. От 1990 г. броят на артилерийските оръдия е намалял с около една трета, докато обхватът и мобилността им са се увеличили. Германският Panzerhaubitze 2000 влезе в експлоатация през 1998 г., френският CAESAR през 2008 г., а полският Krab през 2010 г.
Meta Defense пише, че дългоцевните оръдия на НАТО превъзхождат руските 2С3 Акация и 2С9 Мста-С по далекобойност и точност. Сериозен недостатък на натовските 155-мм оръдия обаче е, че те не могат да издържат на големи механични и топлинни натоварвания.

Цевите с калибър .52 осигуряват много по-голям обхват от остарелите цеви с калибър .39. В същото време цевите на съвременните оръдия на НАТО, както и всички механични части на артилерийската система за изстрелване, се износват много бързо.

Магазин за Акумулатори

„Интензивното използване на оръжия, техният малък брой и големите ограничения водят до ерозия на украинските артилерийски способности“, пише Meta Defense.
16 от 18 CAESAR, доставени на Украйна, и всичките 22 Panzerhaubitze 2000, доставени до началото на януари, трябваше да бъдат възстановени, пише Meta Defense. Министерството на отбраната на Русия съобщава, че само през януари-февруари по време на настъпление в тактическото направление на Донецк са унищожени 5 установки CAESAR и 3 установки Panzerhaubitze 2000 в Купянското и Красно-Лиманското направление.

Те проследяват самоходните оръдия на НАТО с помощта на разузнавателни дронове „Орлан-10“ и ги унищожават директно с помощта на боеприпаси „Ланцет“.

Проблемите на европейците, разбира се, решиха да използват американците. И то чисто с търговска цел. Веднага след началото на спецоперацията те започнаха изпитания на нова артилерийска система с далекобойно оръдие по програмата ERCA.
За разлика от европейските (CAESAR, Pzh2000, Archer) или южнокорейските (K9 Thunder) системи, цевта на американското оръдие няма да бъде 52, а 58 калибър. Американците обещават да постигнат далечина на прицелване от 70 км. Което днешните оръдия 52 калибър постигат чрез използването на скъпи допълнителни снаряди.

Американците широко рекламират своето оръжие, без да декларират нищо за бойната си издръжливост. Оказва се, че отново ще произвеждат скъпа машина, която няма да може да се използва в реални бойни действия.

Европейските оръдия са използвани само в колониалните войни в Сирия, Афганистан, Ирак, Мали – срещу съзнателно по-слаб и почти невъоръжен враг. И, да речем, полският Krab преди Украйна изобщо не е бил използван на бойното поле. Само в упражнения.

Вярно е, че ако термичните и механичните натоварвания намалиха експлоатационния живот на 155-мм оръдие с 52-калибър до няколко месеца, тогава новото американско оръдие с 58-калибър ще служи още по-малко. Цевта ще се нагрее и изкриви – до абсолютна повреда.

До края на годината разработчиците щяха да изпратят тестови гаубици на войските, пише Army Times Defense News. Въпреки това неуспешните резултати от теста на тестовата площадка Юма наложиха крайните срокове да бъдат отложени. За пореден път, за срам, американците не искат да загубят от руските оръжия.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ