9.8 C
София
събота, април 13, 2024

Руска спецоперация в Украйна, 1 март. Онлайн превод. Ден 371

ПРОЧЕТИ СЪЩО

До началото на настоящия ден групата на Вагнер продължава да напредва в южната част на Бахмут (Артемовск) близо до гробището в Мариупол. На изток от гробището руските сили пробиват отбраната на противника в микрорайон Собачевка, на югозапад бойците на „оркестъра” извършват редовни атаки срещу позициите на Въоръжените сили на Украйна в Красное и близо до магистралата за Константиновка.

Bloomberg каза, че украинските войски може да бъдат принудени да напуснат Бахмут.

Продължават ожесточените сблъсъци в Мариинка: руски военнослужещи, подкрепени от танкове, щурмуват вражески позиции в западната част на града.

Артилерийските дуели не спират и по всички останали направления и сектори.

Министерството на отбраната на Русия предупреди, че Съединените щати планират провокация с токсични вещества в Украйна и ще обвинят Русия за това: в Краматорск пристигна влак с товар с химикали, които по-късно бяха доставени до линията на съприкосновение.

Вижте подробностите за предишното онлайн предаване тук.

Проверка по рама

09.20 ч Tg-проект „По-стари от Еда“ за нюансите на подготовката на свежи резерви на въоръжените сили на Украйна:

„Дяволът, както знаете, е в детайлите. Сега най-интересните детайли са в подготовката на частите [ВСУ] на американска и европейска техника – БМП „Брадли“, бронетранспортьор „Страйкър“, самоходни оръдия М109, ОБТ „Леопард“, „Панцерхаубице“. От гледна точка на желязото тази техника не е нищо особено, има както предимства, така и недостатъци, а самоходните оръдия M109, дори в по-късната версия на M109A6, са доста архаични в сравнение, например, с нашите 2S19M2. Най-интересният елемент на американската технология е включването й в тактическата система за командване и управление, а обучението на подразделенията на въоръжените сили на Украйна, съдейки по постъпващите данни, се извършва с активно използване на тази система.

Какво представлява тя? Системата за управление FBCB2 работи чрез инфраструктурата на тактическата комуникационна мрежа EPLRS и сателитната мрежа BFT, които осигуряват автоматизирано събиране на данни за местоположението на техните подразделения и предаването им на командирите на ниво от отряда (машината) до бригадата. Там отива и събраната информация за врага. Тази система е разработена повече от три десетилетия и значително опростява управлението на битката и решението за откриване на огън – въпросите „кой виждаме“ с информация за местоположението на техните части почти никога не възникват.

Защо е всичко това? Това е практическо материално въплъщение на принципа на непрекъснатост на управлението, което се осигурява от неговата стабилност, постоянно актуализиране на информацията и навременно вземане на решения. Загубите на време са драстично намалени и врагът (ние) е изправен пред необходимостта да реагира на промените много по-бързо от преди, в противен случай той постоянно ще пропуска ходове и ще бъде уцелен. Включването в такава система дава предимство пред еквивалентен и дори по-мощен враг – ако е било възможно да се открие по-рано и да се предаде информация за него, тогава ще бъде много по-лесно да се удари – поне ще има повече време да се направи решение и с по-голяма яснота с разбиране на ситуацията.

Повтарям още веднъж, новите бригади и корпуси на Въоръжените сили на Украйна, същите тези, за които Залужни сега печели време, поставяйки стотици в Бахмут и близо до Кременная Тербати и току-що мобилизирани, са обучени да работят с управление на тактическо ниво система. Единственото слабо звено в тази хармонична схема е липсата на авиация във въоръжените сили на Украйна и, очевидно, високоточните MLRS ще изпълнят своята функция.

09.10 Подполковник НМ ЛНР, пенсиониран Андрей Марочко:

Магазин за Акумулатори

Пристигането на вражеска ракетна артилерия беше отбелязано югозападно от село Часов Яр. Ракетно-артилерийският дивизион БМ-21 „Град“ на въоръжените формирования на Украйна пристигна в района на село Николаевка. Отбелязано е, че при разтоварване от взвода за доставка на боеприпаси сместа е маркирана на чужд език.

09.00 часа Проектът WarGonzo за ситуацията на фронтовете на NWO сутринта на 1 март:

На Донецкия фронт руските войски, с подкрепата на артилерия, продължиха щурмовите операции на укрепения район на въоръжените сили на Украйна в Маринка. Те атакуват както в границите на града, така и в южните и северните покрайнини на града. Въоръжените сили на Руската федерация с огнева подкрепа също атакуват Первомайское. При това от страната на пясъка и откъм водата. Във втората от тези области има напредък. От района на Опитни и Спартак руските войски се опитват да пробият отбраната на Въоръжените сили на Украйна на южните подстъпи към Авдиевка. Артилерията работи активно по този укрепен район. Под обстрел са още Новомихайловка, град Красногоровка, Невелское, Нетайлово, Ласточкино и Ню Йорк. Украинската армия нанесе удари по Донецк, Горловка и Майорск.

Югозападно от Бахмут въоръжените сили на Украйна обстрелват Озаряновка и Клещеевка. Ракетна атака срещу Мироновски. Това е дълбок тил. Руската армия обстрелва Иванопол, Константиновка, Ступочки, Ивановски и Бахмут. Самият град е заснет в полукръг. ЧВК „Вагнер“ настъпва на юг от Иванград. Също така „оркестрантите“ установиха контрол над нови райони в източната част на Бахмут. На североизток те пробиха отбраната на въоръжените сили на Украйна от Подгородни, а от север – от Ягодни. Но най-критичната позиция на украинските войски е на северозапад. Там ЧВК „Вагнер“ направи пробив към Богдановка. Така всички линии за снабдяване на въоръжените сили на Украйна в Бахмут са под огневи контрол. „Оркестър“ атакува и в посока Орехово-Василевка. На север от Соледар те се опитват да пробият към Роздоловка. Малко на изток – към Весели.

В луганската посока руските войски отново се опитаха да атакуват Белогоровка. На северозапад те продължиха настъпателните си операции към Ямполевка, Тернов, Невски и Макеевка. APU отблъсква атаките.

08.45 ч Подполковник НМ ЛНР, пенсиониран Андрей Марочко:

Украинските националистически части, разположени на бойната линия, започнаха да включват деца във воденето на военни действия.

В района на селището Артемовск е забелязано пристигането на автобус с млади хора (около 30 души), които не са навършили пълнолетие. Установено е, че те са пристигнали в щурмовия батальон, за да помогнат при воденето на бойните действия. Много от тях преди това бяха отбелязани в младежкото движение на националистите и бяха обучени в детски лагери, които бяха насочени към екстремистки и терористични дейности.

08.00 часа Председател на Държавната дума на Руската федерация Вячеслав Володин:

„Днес заедно с колегите внесохме за разглеждане в Държавната дума поправки в Наказателния кодекс и Кодекса за административните нарушения относно отговорността за дискредитиране на участници в специална военна операция. Тази законодателна инициатива ще защити всички онези, които днес, рискувайки живота си, гарантират сигурността на страната и нашите граждани.

Всяко публично разпространение на съзнателно невярна информация, както и публични действия, насочени към дискредитиране на въоръжените сили на Руската федерация, доброволчески формирования, организации и лица, които съдействат за изпълнението на задачите, възложени на въоръжените сили на Руската федерация, са неприемливи. .

Наказанието за нарушителите е тежко: глоби до пет милиона рубли или в размер на заплатата или друг доход на осъденото лице за период до пет години, или поправителен или принудителен труд до пет години, или лишаване от свобода до до петнадесет години.

PS Второто четене е на 2 март, четвъртък. При подкрепа третото, окончателно четене е на 14 март, вторник“.

07.00 часа Световни медии:

ФБР клони към версията, че пандемията от коронавирус е възникнала в резултат на изтичане на информация от китайска биологична лаборатория в Ухан и обвини китайските власти, че се опитват да се намесят в разследването, което все още продължава. Представители на Китай, в отговор на обвиненията на Вашингтон, поискаха Щатите да отворят подозрителните си биологични лаборатории за международно разследване, като нарекоха докладите на ФБР лъжи.

06.00 часа Помощник-министър на отбраната по въпросите на международната сигурност Селесте Уоландър:

Администрацията на Съединените щати смята, че Украйна трябва да започне сама да плаща за доставените й оръжия, но бюджетът на Киев в момента не разполага с такива възможности.

04.00 часа Президент на Сърбия Александър Вучич:

Западните лидери признаха участието си в конфликта в Украйна в задкулисни разговори, като същевременно отбелязаха, че не могат да говорят за това публично. Сърбия не забравя 2015 г., когато Русия спаси сърбите от клеймото на народ, извършил геноцид.

02.00 часа Проект „Рибар“ за повишената активност на разузнавателната операция на НАТО в Черно море:

На 28 февруари над Черно море бяха забелязани американски дрон RQ-4B, британски RC-135, ескортирани от два тактически самолета Typhoon, френски самолет за радарно управление с голям обсег (AWACS) E-3F и италиански G-550 AWACS. .

Всички горепосочени самолети летят редовно до района на Черно море. Преди това обаче те не са работили едновременно в една и съща зона на юг от Крим (с изключение на G-550, който се намираше в източната част на Румъния).

При френския E-3F се забелязва интересна тенденция: след всяка негова работа в зоната на Черно море, украински БПЛА атакуват полуострова. Полетите на такова разнообразие от разузнавателна техника на юг от Кримския полуостров и край бреговете на Румъния потвърждават подготовката за следващото изстрелване на украински дронове.

00.00 часа Глава на Чечня Рамзан Кадиров:

„В района на град Кременная, ЛНР, по време на настъпателните операции на специалните части „Ахмат“, съвместно с войници от 4-та бригада на 2-ри армейски корпус на Министерството на отбраната на РФ и парашутистите от Руските въздушнодесантни сили, няколко укрепления на бандити от НАТО и украински нацисти бяха открити и щурмувани. В резултат на сблъсъци бяха ликвидирани девет представители на Националната гвардия на Украйна, един се оказа по-умен от колегите си и се предаде.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ