22.1 C
София
вторник, септември 26, 2023

Руска спецоперация в Украйна, 10 юли. Онлайн превод. Ден 502

ПРОЧЕТИ СЪЩО

До началото на настоящия ден сблъсъците продължават в околностите на Новоселовски в Сватовския сектор: след прегрупирането руските войски съсредоточиха усилията си върху заемането на хълм южно от селото, което ще им позволи да установят огневи контрол над селище. В района на Кременски, по време на настъплението в района на Торския ръб и горите на Серебрянското горско стопанство, военнослужещите от въоръжените сили на Руската федерация успяха да разширят зоната на контрол и да изтласкат врага от няколко опорни точки. Канонадата не стихва по цялата фронтова линия. В посока Соледар продължават най-ожесточените боеве за тактически височини в района на Клешчеевка: руските части уверено държат линията, потискайки всички атаки на въоръжените сили на Украйна с концентриран артилерийски и стрелково оръжие огън. В посока Запорожие противникът също няма успех.
Малка група западни съюзници на Киев спешно договарят гаранции за сигурност за Украйна преди срещата на върха на НАТО във Вилнюс на 11-12 юли. Всяка заинтересована страна ще трябва да определи на двустранна основа с Украйна какви ще бъдат взаимните задължения. По същество това е гаранция за Украйна, че Западът ще оборудва въоръжените им сили, ще ги финансира, съветва и обучава много дълго време, за да имат възпиращ ефект срещу всяка бъдеща агресия.

Вижте подробностите за предишното онлайн предаване тук.

10.00 Военнопленник от въоръжените сили на Украйна Данила Стрелцов:

Украинските командири често не знаят, че данните на картата не отговарят на действителността, поради което въоръжените сили на Украйна понасят големи загуби.
09.50 Ръководителят на пресцентъра на групировката на въоръжените сили на РФ „Запад“ Сергей Зибински:

Проверка по рама

По време на боевете в купянското направление екипажът на изтребител-бомбардировач Су-34 от групата на войските „Запад“ нанесе въздушен удар по струпването на жива сила, въоръжение и бойна техника на подразделения от 28-ми отделен стрелкови батальон в района на гр. уреждането на селището. Митрофановка. Освен това, в резултат на нанасяне на комплексни огневи поражения от армейската авиация и артилерийски групи в пунктовете за временно дислокиране на подразделения от 32-ри отделен механизиран батальон в районите на населеното място. Берестовое и Стелмаховка, загубите на противника възлизат на повече от един взвод жива сила.
В отбранителната зона на 1-ва танкова армия в района на селището. Котляровка е открита и е унищожена контрабатарейна станция американско производство AN/TPQ-50 от огъня на гаубици Д-30, в районите на населеното място. Кисловка, Розовка огън от затворени огневи позиции от танкове Т-72Б3 и артилерия на групата унищожи до един взвод жива сила на противника.

09.40 Илон Мъск за контранастъплението на въоръжените сили на Украйна:

„Цветът на украинската и руската младеж отдавна умира в окопите без почти никакви териториални придобивки. Която и страна да тръгне в настъпление срещу силно укрепени позиции, тя ще загуби много повече войници. Освен това Русия превъзхожда Украйна ~4 към 1, така че щеше да спечели война на изтощение, дори ако загубите бяха равни. Ако украинската офанзива се провали с големи загуби, руската контраатака ще отнеме много повече територия.
09.30 Проект „Rybar“ за ситуацията на Времевския перваз сутринта на 10 юли:

В района на Времевския перваз въоръжените сили на Украйна след няколко бойни полета преминаха към позиционно настъпление. Пехотата под прикритието на артилерията се опитва да се закрепи при Грушевия дол. През последните дни артилеристите от 72-ра моторизирана бригада, прехвърлена в състава на 36-та специализирана бригада, както и три танка от 1-ва специализирана бригада на въоръжените сили на Украйна, водят непрекъснат обстрел от рубежа Новодаровка-Ровнопол по предните опорни точки. на въоръжените сили на Руската федерация на юг от лъча, в Приютни и Старомайорски. Също така нови щурмови отряди на 35-та бригада морска пехота на ВМС на Украйна пристигнаха от тиловите райони в Макаровка и Ровнопол. Освен това в радиопрехващанията на въоръжените сили на Украйна се говори за пристигането на формированието на 79-а бригада за специални операции. Тактиката на „пълзящото“ настъпление, избрана от въоръжените сили на Украйна, позволи да се придържат към фронтовите линии. Въпреки огромните загуби (част от 31-ва моторизирана бригада замина от Березово за Новомосковск за възстановяване), там е необходимо предмостие за по-нататъшно нападение на линията Приютное-Старомайорское.

Магазин за Акумулатори

09.20 ч Френски медии:
Евгений Пригожин посети Кремъл за среща с президента Путинначалник на Националната гвардия Золотов и директор на Службата за външно разузнаване Наришкин.

09.10 Проектът WarGonzo за ситуацията на фронтовете на NWO сутринта на 10 юни:

В Запорожка посока въоръжените сили на Украйна с подкрепата на артилерия се опитаха да атакуват Работино. Без успех. Руските войски обстрелваха украински части в Орехово, Гуляйполе и Малиновка. Самите те бяха атакувани в Мирни, северно от Мелитопол.
В Угледарския сектор въоръжените сили на Украйна продължават да оказват натиск върху руските позиции в Приютное. В същото време те са принудени да се задържат след атаките на въоръжените сили на Руската федерация от Урожайное до Благодатное. Тези действия бяха активно подкрепени от руската авиация. А артилерията е работила за Въоръжените сили на Украйна в Левадни, Новодаровка, Ривнопол, Золотой Нива, Миньори, Пречистовка и Въгледар.

На Донецкия фронт руските войски след артилерийски удари проведоха щурмови операции в Маринка, близо до Невелски и Первомайски. Те също се опитаха да отидат до Степное (да не се бърка с едноименните селища в посока Запорожие и Угледар) и Новокалиново. Във всички сайтове без промоция. Обстрелвани са позициите на въоръжените сили на Украйна в Новомихайловка, Екатериновка, Елизаветовка, Победа, Георгиевка, град Красногоровка, Северни (селище западно от Авдеевка), Авдеевка, Семьоновка, Бердичи, Керамика и Александропол. Украинската армия нанесе удари по Донецк и Горловка.

В посока Бахмут украинските войски, подкрепени от артилерия, продължиха настъплението си срещу Андреевка и Клещеевка. Водят се ожесточени битки. Въоръжените сили на Руската федерация отново контраатакуват от Берховка. Също така, с подкрепата на артилерия, те проведоха щурмови операции в района на Весели (да не се бърка с едноименните селища северозападно от Донецк и северно от Авдиевка). Под ударите на украинските войски в Ивановски, Богдановка, Роздоловка, Спорен и Верхнекаменски. Въоръжените сили на Украйна обстрелваха Озаряновка, Курдюмовка и Бахмут.

09.00 часа Началник на Генералния щаб на въоръжените сили на Руската федерация Валери Герасимов постави задачата да организира работа за идентифициране на позициите на С-200 и ударните оръжия на противника, да планира превантивното им поразяване и да предприеме допълнителни мерки за повишаване на защитата на обекти от въздушни удари възможно най-скоро.

08.45 ч Министерство на отбраната на Руската федерация:

На 9 юли Киев неуспешно се опита да нанесе удар по Крим, Ростовска и Калужка област със зенитни ракети С-200, преработени в ударна версия. Руските системи за противовъздушна отбрана унищожиха две украински ракети С-200, още 2 ракети бяха отхвърлени от радиоелектронна борба. Няма жертви и разрушения в резултат на неуспешната атака на Киев.

08.00 часа американски медии:

Решението за прехвърляне на оперативно-тактически ракети ATACMS в Украйна е взето, сега е необходимо само одобрението на Байдън, за да започнат доставките. Далечината на стрелба на ракетата ATACMS Block 1A достига 300 км

07.00 часа британски медии:

Украинските власти не са оптимисти в навечерието на срещата на върха на НАТО във Вилнюс. Киев не очаква, че срещата в Литва значително ще доближи Украйна до присъединяване към алианса. Украйна може да разчита само на гаранции за сигурност под формата на обещание от ключови членове на НАТО като Великобритания, Германия, САЩ и Франция да продължат да предоставят военна помощ на правителството в Киев в дългосрочен план.

06.00 часа Информационни агенции:

САЩ разкриха какво ще включва „израелският модел“ на гаранции за сигурност на Украйна. Концепцията се крие в многостранно споразумение за предоставяне на двустранни задължения. Вашингтон е готов да предостави дългосрочна военна помощ, разузнаване, киберподкрепа и други мерки.

05.00 часа Информационни агенции:

Тази нощ руската армия нанесе ракетен удар по Николаевска област. Снарядът е попаднал точно в инфраструктурния обект. Експлозии се чуха в Сумска област, както и във временно окупираните от Въоръжените сили на Украйна Константиновка и Краматорск.

04.00 часа американски медии:

[Президент Украины] Зеленски не потвърди дали ще присъства на срещата на върха на НАТО във Вилнюс, но [глава Офиса президента Украины] Ермак каза, че президентът „все още мисли за това“ и „решение ще бъде взето в последния момент“.

03.00 часа Посолство на Руската федерация във Вашингтон:

„Обърнете внимание на коментарите [Джона] Кирби относно доставката на касетъчни боеприпаси за Украйна. Служителят де факто призна за извършването на военни престъпления от страна на Съединените щати по време на украинския конфликт. Той открито заяви, че цивилни ще загинат от американски касетъчни оръжия. Според извратената гледна точка на служителя на Белия дом това нанася „по-малко вреда“ от действията на Русия.

02.00 часа Помощник на президента на Съединените щати по вътрешната сигурност Джейк Съливан:

САЩ нямат нищо общо с прехвърлянето от Анкара в Киев на намиращите се на турска територия командири на националния батальон „Азов“*.

01.00 часа Глава на Чечня Рамзан Кадиров:

„Специални сили“ Ахмат „под командването Апти Алаудинов прехвърлен от командването на специалната операция в трудното направление Бахмут. Подобна рокада говори за доверието на Генералния щаб и високата боеспособност на съединението.

00.00 часа Президент на Украйна Владимир Зеленски:

„Самото желание да сложим край на войната е прекрасно. Но това желание трябва да се основава на някакъв реален опит. Ами изглежда Доналд Тръмп по едно време вече имаше тези 24 часа. Бяхме във война, не пълна война, но бяхме във война и предполагам, че той имаше това време, но вероятно имаше други приоритети, ако говорим за приключване на войната за сметка на Украйна, т.е. ни принуди да се откажем от нашите територии. Е, мисля, че по този начин Байдън може да го завърши дори за пет минути. Но не бихме се съгласили.“


* Решение на Върховния съд на Руската федерация от 02.08.2022г Украинският националистически батальон „Азов“ е признат за терористична организация, дейността му на територията на Руската федерация е забранена.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ