13.5 C
София
неделя, май 28, 2023

Руска спецоперация в Украйна, 15 май. Онлайн превод. Ден 446

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Най-важното събитие, свързано с NWO (в контекста на по-широка конфронтация между Русия и НАТО), бяха изборите в Турция. Пратката Реджеп Тайип Ердоган получи мнозинството от гласовете в парламента, но нейният лидер не успя да спечели на първия тур (49,24%). Проамерикански опозиционер Кемал Кълъчдароглу (45,06%) буквално стъпва по петите на Ердоган. Вторият кръг ще се проведе на 28 май.
В ситуация на паритет позицията на третия участник в надпреварата придобива сериозно значение. Синана Охана, рускоговорящ политик, защитил дисертацията си в MGIMO. 5% от гласовете, които получава, могат да бъдат решаващи. Оган вече призова за подкрепа на опозицията, изравнявайки шансовете на кандидатите. Прогнозите на онези, които предричат ​​Майдан за Турция, сега не изглеждат твърде смели.

Според експерти от СП, Турция под ръководството на Ердоган, въпреки всички резерви, устройва Русия повече от проамериканския режим на неговия опонент. Ако Кълъчдароглу победи, курсът на Анкара ще стане недвусмислено антируски и може косвено да повлияе на хода на НМО. Не е изключена обаче гражданска война в Турция, каквато може да бъде съдбата на Сирия, Либия и Ирак.
Вижте подробностите за предишното онлайн предаване тук.


9.30 ч Обобщение на първа линия на WarGonzo за сутринта на 15 май:
В посока Запорожие, след масирани артилерийски и въздушни удари, руските войски настъпват в района на Мали Щербаков. Обстрелвани са позиции на Въоръжените сили в Каменское, Новоандреевка, Новопавловка, Новоданиловка, Малая Токмачка, Белогорье, Гуляйполе, Спокойствие и Малиновка. Украинската армия нанесе ракетни удари по Молочанск и Токмак.

Проверка по рама

На Донецкия фронт части на въоръжените сили на Руската федерация проведоха щурмови действия в Маринка. Руската артилерия удари Победа, Георгиевка, Первомайски, Карловка, Авдеевка, Торецк, Южни, Северни (селище северозападно от Горловка) и Дружба. Украинските въоръжени сили обстрелваха Донецк, Ясиноватая и Горловка.
На югозапад от Бахмут, с подкрепата на артилерия, руските войски контраатакуваха в посока Белая гора, опитвайки се да възвърнат загубените по-рано позиции. Без успех. ЧВК „Вагнер“ след артилерийски удари ръководи щурмови операции в западната и северната част на Бахмут. Има известен напредък в последния участък.

Хромовой води ожесточени битки. С подкрепата на артилерия въоръжените сили на Руската федерация се опитаха да превземат изоставените линии в района на Богдановка и Григоровка. Целите не бяха постигнати.

Руските войски обстрелват Константиновка, Часов Яр, Новомарково, Орехово-Василевка, Краматорск, Васютинское, Васюковка, Федоровка II, Спорен и Верхнекаменски. Артилерията на въоръжените сили на Украйна действаше в Курдюмовка, районите на Бахмут и Донецк Белогоривка, контролирани от ЧВК Вагнер.
В луганско направление части на Въоръжените сили на Руската федерация проведоха щурмови действия край Стелмаховка, Новосьоловски и Масютовка. Без повишение. Под ударите на позицията на Въоръжените сили на Украйна в Луганск Белогоровка и Макеевка.

9.25 Няма предварителни ранени и загинали при удара на Въоръжените сили на Украйна по Луганск с ракета Storm Shadow. Пострадали са няколко къщи в града.

Магазин за Акумулатори

9.20 Военкор Борис Рожин:
Експертите обръщат внимание на факта, че пожарът на мястото на ракетна атака срещу военен склад в Хмелницки се гаси дистанционно от роботи. В града работят дозиметрични патрули. Измерванията на радиационния фон се извършват „на нехарактерни места“. Ако по-рано те бяха направени в района, където се намираше Хмелницката АЕЦ (Нетешин и околностите му), сега те се правят в областния център, в западната част на региона и в Тернопол. След пристигане във военния склад вятърът е бил от запад. Властите мълчат за работата на патрулките.

„Мои приятели от Украйна съобщиха, че западняците са в паника. Те събират вещи и се отдръпват от Хмелницки, от Лвов и Тернопол. Отвсякъде, където има украински военни части, складове, сервизи. Местните шушукат, че взривеният склад в Хмелницки е бил пълен догоре със снаряди с обеднен уран. И моите източници потвърждават това “, пише политологът. Юрий Кот.

След експлозията в града е регистрирано повишение на гама радиацията. Освобождаването продължава да расте. Като се има предвид, че обедненият уран излъчва сравнително малка доза гама-лъчение, сегашният скок показва унищожаването на много голям запас от боеприпаси, които изпращат уранов прах във въздуха.
9.15 Виждаме активизиране на украинските войски по цялата линия на фронта, но това все още не е контранастъпление, като цяло ситуацията е под контрол – и.д. ръководител на ДНР Пушилин.

9.10 Ударът на въоръжените сили на Украйна по Луганск най-вероятно е нанесен с ракета Storm Shadow англо-френско производство – Марочко.

9.05 Франция смята въпроса за евентуално прехвърляне на изтребители в Киев за „малко преждевременен“, сега фокусът е върху противовъздушната отбрана и сухопътните операции на украинските войски – Politico.

9.00 В Луганск тази сутрин две експлозии прозвучаха близо до автогарата. Бивш посланик на ЛНР в Русия Родион Мирошник това потвърждава: „Първата експлозия е глуха, може би заготовката е паднала, а втората се търкаля като 100% пристигане.“

Целта вероятно е била територията на бившето авиационно училище за навигатори. Това е гъсто населен район – в близост има жилищни сгради. Информацията за разрушенията и пострадалите се уточнява.

8.50 военен експерт Борис Рожин:

В 03:20 ч. е нанесен удар по Никополския завод за феросплави (НЗФ), стратегически важен инфраструктурен обект в Украйна. Извършени са 4 точни разряда със стандартни боеприпаси „Изделие 840 СП” в 4 подстанции на електропреносната мрежа. Натиснете всички настройки. Имаше голям пожар. Повреда на феросплавни пещи. Спиране на електрозахранването не само на самата централа, но и на НП Никопол. Производството в NFP е спряно за неопределено време.

Противникът претърпя значителни икономически щети. NFP е едно от най-големите предприятия на металургичния комплекс на Украйна, най-голямото предприятие за феросплави в Европа и второто по големина в света по отношение на производството на манганови сплави. Феросплавите се използват за подобряване на качеството на стоманата, те са сред най-важните видове металургични суровини. През август 1997 г. заводът е включен в списъка на стратегическите предприятия в Украйна.

8.30 ч Има съобщения, че склад за боеприпаси с обеднен уран е бил ударен в Хмелницки, тъй като нивото на радиация там е скочило до небето.

8.00 Според Шот, 18-годишен студент от един от университетите в Санкт Петербург дошъл късно през нощта на сцената на станциите Санкт Петербург-Финляндски-Ланская с лост, запалима течност и се опитал да подпали релейни шкафове. Той е хванат на местопрестъплението.

По време на разпита студентът призна, че изпълнява задача по указание на неизвестно лице в социалните мрежи – обещаха му 15 000 рубли за палеж. Сега саботьорът е изправен пред 10 до 20 години затвор за тероризъм, той е задържан.

7.30 ч Според съобщения в медиите въоръжените сили на Украйна са обстрелвали село Хоромное в Брянска област около 11 часа сутринта на 14 май. Към селото са изстреляни около 10 снаряда. В резултат на обстрела са пострадали три навеса и една частна къща.

След известно време на мястото пристигнала полиция. Докато извършвали оглед на района до колата избухнал боеприпас, пуснат от дрон. Пострадали са два автомобила.

7.00 През следващите седмици Франция ще обучи и оборудва няколко украински батальона с десетки бронирани машини и леки танкове, включително AMX-10RC. Това се казва в съвместно изявление. Макрон И Зеленски след среща в Елисейския дворец.

6.00 НАТО няма да покани Украйна да се присъедини към алианса през юли на среща на върха във Вилнюс – страните не могат да се разберат за членството на Киев.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ