7.6 C
София
събота, април 1, 2023

Руска спецоперация в Украйна, 16 март. Онлайн превод. Ден 386

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Атаката на САЩ срещу руски самолет би била обявяване на война, предупреждава американският посланик Анатолий Антонов. Това беше отговорът на позицията на сенатора Линдзи Греъм за необходимостта да се свалят руски самолети в международното пространство, когато се приближат до американски цели. Размяната на изказвания, разбира се, е предизвикана от инцидента с падналия в Черно море дрон MQ-9.
Неизвестното въздействие върху американския БПЛА се оказа невероятно ефективна политическа мярка. Пентагонът беше притеснен, и то силно. Министър на отбраната на Съединените щати Лойд Остин се втурна да се обади Сергей Шойгуи председателят на Съвета на началник-щабовете Марк МилиВалери Герасимов. Русия не се поддаде. Шойгу посочи пред Остин, че причината за инцидента с дрона са действията на САЩ за нарушаване на обявената от Руската федерация зона за ограничение на полетите и обеща да продължи да реагира.

Случаят с БЛА ясно демонстрира уязвимостта на Съединените щати. Вашингтон е изключително чувствителен към заплахата от пряка конфронтация с Русия. Това носи непосредствени рискове за тяхното съществуване. Докато прокси войната е безопасна, печеливша, удобна и дори вдъхновяваща за американските политици. А това означава, че никога няма да спре. Русия трябва да се откаже от надеждите за помирение със Запада в рамките на ограничен конфликт по сценарий на врага.
Вижте подробностите за предишното онлайн предаване тук.


9.35 Близо до Северодонецк останките на шестима бойци, вероятно пленени военнослужещи от Народната милиция на ЛНР, бяха извадени от масов гроб, те бяха застреляни от бойци на киевския режим. Самоличността на загиналите ще се установява от разследващи.
9.30 ч Пенсиониран подполковник от Народната милиция на ЛНР Андрей Марочко:

Проверка по рама

„За да укрепят позициите си в района на Артемовск, украинските бойци започнаха да използват гранатомети NLAW. Издаването става без инструктаж на персонала, а инструкциите за употреба са приложени към гранатометите само на английски език.
9.25 Руските въоръжени сили убиха до 10 националисти от въоръжените сили на Украйна в южно-донецкото направление – ръководител на пресцентъра на групата „Восток“ Александър Гордеев.

9.20 Датските власти са получили руски съобщения, че на газопровода „Северен поток“ може да има друго взривно устройство, съобщиха от външното министерство на страната. От ведомството допълват, че не смятат откритата от Русия бомба за опасна.

9.15 Две ракети на въоръжените сили на Украйна бяха свалени от система за ПВО в небето над Белгород. Уточняват се последствията на място. По последни данни няма пострадали.
9.10 След размяната на „азовци“* руските военни не взимат наемници в плен.

„Една от най-болните теми с моите другари от батальон „Восток“, откакто получиха тези „Азовци“. Това беше размяна на „Азов“ и командири. Да ги карам в самолет с iPhone. Нашите знаят как да се справят с това – не са чували нито един западен наемник на фронта и няма да чуят повече. Защото ще ги довършат на място – това постигнаха с размяната на „Азов“ – казах военен командир Дмитрий Стешин.

Магазин за Акумулатори

9.05 През нощта Въоръжените сили на Украйна са изстреляли над 40 снаряда по населени места на левия бряг на Херсонска област.
9.00 Президентът Башар Асад заяви, че Дамаск ще признае новите граници на Русия.

8.50 Три диверсионни групи на Въоръжените сили на Украйна са унищожени в района на селищата Котляровка, Стелмаховка и Артемовка в Харковска област – началник на пресцентъра на група „Запад“ Сергей Зибински.

8.30 ч Инцидентът с американски дрон MQ-9 в Черно море може да засили подкрепата на САЩ за мнението, че помощта за Украйна не е въпрос на собствената национална сигурност на САЩ – CNN.
8.00 Страните от Г-7 са за запазване на максималната цена на руския петрол от $60 за барел – The Wall Street Journal.

7.00 Съединените щати смятат спирането на участието на Русия в СТАРТ за юридически невалидно – изявление на Държавния департамент.

6.00 Обемът на инвестициите на Русия в държавни ценни книжа на САЩ през януари тази година е намалял с 9,3 пъти.


* Частта Азов е обявена за терористична и забранена в Русия.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ