12.8 C
София
вторник, юни 6, 2023

Руска спецоперация в Украйна, 19 април. Онлайн превод. Ден 420

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Украинското външно министерство спешно отзова посланика си в Беларус Игор Кизим за консултации по повод срещата Александра Лукашенко и действащ ръководител на ДНР Денис Пушилин, който се проведе в Минск предишния ден. По време на преговорите президентът на Република Беларус даде да се разбере, че военните действия в Донбас засягат пряко Беларус. „На фронта, как сме там?“, попита съчувствено той и изрази готовност да съдейства за възстановяването на Донецк.
Лукашенко отбеляза, че въпреки продължаващите обстрели е време да се помисли за „възраждането“ на промишлените предприятия и селското стопанство, защото „в крайна сметка хората ще живеят там“. Оказа се, че ДНР се интересува от доставката на резервни части и поддръжката на вече работещите в Донбас камиони БЕЛАЗ, както и камионите МАЗ. ДНР може да предложи на Беларус доставки на каолинова глина. Под рева на оръжия се полагат основите на бъдещия мирен живот …

Вижте подробностите за предишното онлайн предаване тук.

9.30 ч Обобщение на първа линия на WarGonzo за сутринта на 19 април:

В Улударския сектор, след опитите на украинската армия да проведе разузнаване с бой, руската артилерия се активизира. Освен самия град, под обстрел са позициите на Въоръжените сили на Украйна във Времевка, Большая Новоселка, Золотой нива, Шахтьорски, Пречистовка и Новоукраинка.
На Донецкия фронт руските войски на земята се опитаха да атакуват в границите на град Маринка, в посока към Первомайски и Северни. И с подкрепата на артилерия те провеждат щурмови действия в района на Керамиката. Навсякъде без успех.

Проверка по рама

Въоръжените сили на Руската федерация нанесоха удари по Новомихайловка, Победа, град Красногоровка, Украинск, Карловка, Нетайлов, Тънък, Бердичи и Авдеевка. Украинската армия удари Донецк.
Югозападно от Бахмут руските войски атакуваха към Предтечин. Този район е мълчалив от дълго време. ЧВК „Вагнер“ с подкрепата на артилерия ръководи атаката срещу Ивановское. А с допълнителна помощ авиацията също продължи щурмовите операции в южните, западните и северните райони на Бахмут. Малко развитие – на последния от изброените сайтове.

Въоръжените сили на Руската федерация също се опитаха да се придвижат към Спорен след артилерийски удари. Руската артилерия удари Новодмитровка, Часов Яр, Новомарков, Орехово-Василевка, Минковка и Васюковка.

В Луганско направление подразделения на Въоръжените сили на Руската федерация атакуваха района на Синковка. Руските войски са обстрелвали Белогоровка, Ивановка, Невски, Стелмаховка, Западни, Двуречная, Новомлинск, Красни Первой и Тополи.
9.25 Министерството на енергетиката на САЩ предупреди Росатом, че Запорожката АЕЦ притежава „техническа информация, свързана с ядреното поле, произхождаща от Съединените щати и подлежаща на експортен контрол от правителството на Съединените щати“ – CNN.

9.20 Въоръжените сили на Русия унищожиха три украински диверсионно-разузнавателни групи в Купянска посока – офицер от група „Запад“ Дмитрий Шепелявцев.

Магазин за Акумулатори

9.15 Цивилните жители на Артьомовск (Бахмут) отказаха да бъдат евакуирани на украинска страна.
„Две малки момчета, едното на шест, другото на осем, според мен. Седяхме с родителите си в частния сектор, украинци също идваха при тях, искаха да ги евакуират на тяхна страна, но те отказаха и просто седяха и ни чакаха “, цитира РИА Новости боец ​​от групата Вагнер.

9.10 Един човек е убит, двама са ранени в Нова Каховка в резултат на обстрел на украинските въоръжени сили от 120-мм минохвъргачки. Украинските военни удариха жилищни квартали и линейки.

9.05 Президентът на Южна Корея за първи път допусна възможността за доставка на военна помощ на Украйна. Това може да се случи, ако „възникне ситуация, която международната общност не може да толерира“, казаха Юн Сок Йол в интервю за Ройтерс.
След началото на ПНР Сеул отказа да изпрати оръжие на Киев и забрани реекспорта му, но по-късно, както разбраха медиите, одобри доставката на гаубици AHS Krab с южнокорейски резервни части от Полша.

В изтеклите документи на Пентагона (автентичността им не е потвърдена) също се казва, че Южна Корея е „разкъсана“ между нежеланието да изпрати оръжия и натиска от Вашингтон.

9.00 Нова Каховка рано сутринта беше подложена на тежък артилерийски обстрел от въоръжените сили на Украйна. Украинските войски обстрелваха центъра, жилищни квартали и линейка. Изпълняващ длъжността губернатор на Херсонска област Владимир Салдо съобщиха, че има пострадали.

8.50 Групата Вагнер щурмува сградата на бившата шивашка фабрика в Артемовск, която е служила като мощен укрепен район на украинските войски – РИА Новости.

8.30 ч Опитът за настъпление в посока Запорожие, предприет от въоръжените сили на Украйна снощи, беше спрян с обстрел и планиращи бомби.

Офанзивата на въоръжените сили на Украйна в Запорожие може да е свързана с провокация в Хуляйполе, смята председателят на движението „Ние сме заедно с Русия“. Владимир Рогов.

„Гуляйполе трябва да стане нова Буча. Правейки това, Киев ще може да спечели повече подкрепа на Запада и да обвини Русия. Естествено, никой няма да разследва такъв обстрел там“, отбеляза политикът.

Рогов добави, че постоянните съобщения и отлагане на началото на украинската офанзива, които се озвучават в медиите от украински и западни официални лица, имат за цел да осигурят внезапността на контраатаката.

8.00 Учебниците по история за гимназистите с раздел за спецоперацията ще отидат в руските училища до 1 септември – РИА Новости с позоваване на заместник-началника на Министерството на образованието.

7.30 ч Сергей Лавров в Каракас:

„Всеки много добре знае, че Съединените щати могат да излъжат във всеки един момент. Те са много по-склонни да мамят, отколкото да спазват собствените си обещания и предложения. Съединените щати смятат, че имат право да издават присъда по всеки повод. Самите те са некомпетентни, както им се струва. Убеден съм, че процесът на формиране на справедлив многополюсен световен ред, който протича сега и набира скорост всеки ден, със сигурност ще завърши с положителни резултати за огромното мнозинство от човечеството. Този процес е обективен, но няма да приключи веднага. Това е историческа епоха, която предшества формирането на полицентричен световен ред.

7.00 Ню Йорк Таймс:

Зеленски И Путин правят дуелни пътувания до фронтовата линия в Украйна“: британският министър на отбраната Уолъс отлетя за Съединените щати и каза, че рано или късно контранастъплението на Украйна ще се състои, но войната няма да приключи тази година … Киев пази местоположението и времето на всяка контранастъпление в тайна. А украински официални лица и военни експерти казват, че Русия натрупва своите сили в района на Херсон…

Британският министър на отбраната Бен Уолъс изрази увереност в планираната контраофанзива на Украйна, но даде знак, че войната вероятно ще продължи през следващата година: „Аз съм оптимист, че между тази и следващата година Украйна ще продължи да набира скорост и да заеме позиция на сила“, каза г-н Уолъс пред репортери във Вашингтон, „Също така смятам, че трябва да бъдем реалисти: никога няма да има момент, в който Русия да рухне с магия.“

6.00 Системата за противовъздушна отбрана Patriot вече е доставена в Украйна, съобщават медиите, като се позовават на германското министерство на отбраната.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ