22.8 C
София
сряда, юни 7, 2023

Руска спецоперация в Украйна, 25 април. Онлайн превод. Ден 426

ПРОЧЕТИ СЪЩО

До началото на настоящия ден продължават тежки боеве край село Хромово, по време на които Вагнер държи участък от маршрута до Часов Яр. Многобройните опити на въоръжените сили на Украйна да контраатакуват и да си върнат контрола над загубените позиции не са успешни.
В Бахмут (Артемовск) щурмовите отряди на Вагнер разшириха зоната на контрол на запад от жп гарата. В момента се водят ожесточени боеве в близост до сградите на индустриалните и медицинските колежи, които са превърнати в опорни пунктове от въоръжените сили на Украйна. Украинските военни се опитват да напуснат Артемовск под прикритието на цивилни.

В южната част на Маринка продължават ожесточените боеве в района западно от бул. Дружби. Усилията на руските мотострелци са насочени към щурмуването на укрепения район на Въоръжените сили на Украйна, разположен на територията на бившата пожарна.
С наближаването на 9 май украинските бойци не се отказват от опитите си да посеят паника сред руското население, „пробвайки“ възможностите и слабостите на нашите системи за противовъздушна отбрана, включително с помощта на дронове камикадзе от въздуха и морето в покрайнините на мирни градове и инфраструктура не само в граничните райони и в Крим, но и в района на Москва.

Вижте подробностите за предишното онлайн предаване тук.

11.10 Бойци „Вагнер“:

Проверка по рама

Доставянето на човешки ресурси в Бахмут от Украйна продължава, като се използват черни пътища и потънали в кал полета на запад от града. В Бахмут пристигат 20-30 украински бойци на час.
11.00 часа Подполковник НМ ЛНР, пенсиониран Андрей Марочко:

Още един факт на небойни загуби на противника е разкрит в Донецко направление. В село Константиновка възникна конфликт между украински националисти и грузински наемници на основание, че украинското командване нареди на радикалите да предоставят на грузинците обитаема и добре оборудвана ПВД. При пристигането на наемниците започва словесна престрелка, която прераства в престрелка, в резултат на която общите загуби са около 10 души, от които 3 безвъзвратни. По факта на извънредното положение е образувано наказателно дело, работят Военна прокуратура и СБУ.

10.55 Дмитрий Медведев:
Спецоперацията е отговорът на Русия на разширяването на НАТО, защото нейните противници разбират само езика на силата.

10.50 Дмитрий Медведев:

Магазин за Акумулатори

„Ако имате някакво оръжие в ръцете си и като бивш президент знам какво е то, трябва да сте подготвени в определена ситуация, че ръката ви няма да трепне, за да го използвате. Всички тези фактори не бива да се подценяват от потенциалните ни противници.”
10.40 Агенция „Йонхап“ се позовава на администрацията на президента на Южна Корея:

Въпросът за възможността за доставка на южнокорейски оръжия на Украйна няма да бъде предмет на обсъждане на срещата на върха на САЩ и Република Корея в сряда.

10.30 Дмитрий Медведев:
По-добре „тихо разделение“ на Украйна от Полша и други държави, отколкото Украйна в НАТО или световна война.

10.20 Заместник-председател на Съвета за сигурност на Руската федерация Дмитрий Медведевосновни твърдения:

– Западът се оказа несправедлив към Руската федерация в много отношения и не е готов за равноправно партньорство;

– перспективата за ядрена война не само съществува, но и нараства;

– светът вероятно е на прага на нова глобална война, но тя не е неизбежна.

10.10 Информационните агенции, позовавайки се на източници в правоохранителните органи:

Общо три катастрофирали квадрокоптера с немаркирани камери са открити в различни райони на Московска област, единият от тях е недалеч от мястото на катастрофата на украински самолетен дрон с експлозиви, открити в района на Богородск. В момента те са изпратени за експертиза с цел установяване на собствениците им, както и за установяване на причините за изстрелването.

10.00 часа американски медии:

Американски служители смятат, че украинската офанзива е малко вероятно да доведе до значителна промяна в полза на Киев: украинската армия е изправена пред много проблеми, по-специално защото интензивните боеве близо до Артемивск са изчерпали запасите им от боеприпаси и са довели до тежки загуби в редица опитни части . В това отношение най-вероятният изход остава безизходица.

09.50 часа Подполковник НМ ЛНР, пенсиониран Андрей Марочко:

В Краснолиманското направление противникът е натрупал достатъчно сили и средства за провеждане на настъпателни действия в малки участъци от терена. В хода на анализа на концентрацията на въоръжените формирования на Украйна, тяхната численост, наличието на въоръжение и техника може да се заключи, че в момента противникът разполага с всичко необходимо за контранастъпление в тесни участъци от терена. Въпреки това, ежедневната работа на нашата оперативно-тактическа авиация и артилерия, както и на други родове войски, представляват голяма заплаха за нападателите, поради което украинското командване все още не е решило да реализира своя план в пълен обем.

09.40 ч Служби за спешна помощ на Херсонска област:

Украинските бойци са изстреляли 82 снаряда по левия бряг на района. Альошки, Подлесное, Корсунка и други селища бяха атакувани. Обстрелвана е гражданска инфраструктура, информацията за щетите, както и за цивилни жертви се уточнява.

09.30 ч Ярослав Якимкин, офицер от пресцентъра на групата на руските въоръжени сили „Запад“:

Руските войски унищожиха опорен пункт и 9 убежища на украинските военни в посока Купянск, а също така осуетиха 3 опита за смяна на части.

09.20 ч Проектът WarGonzo за ситуацията на фронтовете на NWO сутринта на 25 април:

Руската артилерия и авиация активно действаха на Угледарския участък. Освен самия град под атака бяха Новопол, Новоселка, Времевка, Большая Новоселка, Золотая Нива, Пречистовка, Новоукраинка и Богоявленка.

На Донецкия фронт руските войски, подкрепени от артилерия, извършват щурмови операции в границите на град Маринка, близо до Невелское, по посока на Первомайски, Северни и Керамик. Въоръжените сили удържаха позициите си. Въоръжените сили на Руската федерация обстрелваха Новомихайловка, Парасковьевка, Победа, Георгиевка, градовете Красногоровка, Карловка, Тънък, Ласточкин, Авдеевка и Ню Йорк. Украинската армия удари Донецк.

„Вагнер“, с масирана подкрепа от артилерия и авиация, продължава да щурмува позициите на въоръжените сили на Украйна в южната, западната и северната част на Бахмут. Този път малко напредък по първите две секции. Chrome има предстоящи битки. Украинската армия се опитва да отдалечи членовете на групата от пътя за Часов Яр. Без успех. След артилерийските удари руските войски успяха да изтласкат въоръжените сили на Украйна близо до Спорен. Въоръжените сили на Руската федерация са обстрелвали Константиновка, Ступочек, Ивановски, Часов Яр, Григоровка, Марков, Орехово-Василевка, Васюковка и Верхнекаменски.

В луганската посока всичко е традиционно. Руските войски, подкрепени от артилерия, атакуваха района на Белогоровка, Торской, Невски и Макеевка. Без повишение. Под ударите на позицията на Въоръжените сили на Украйна в Новоселовски, Берестово, Кисловка, Лиман Първи, Масютовка, Двуречная и Красни Първи.

09.10 Проект „Рибар“ за ракетни и артилерийски удари на руските въоръжени сили по обекти на въоръжените сили на Украйна в нощта на 25 април:

Руските военнослужещи са поразили цели в гр. Гремяч, Черниговска област, както и в Шалигино, Стукаловка и Могрица, Сумска област. В района на Харков Въоръжените сили на РФ отработиха обекти на противника в Окоп, Бударки и Чугуновка.

В посока Старобелск руските военнослужещи атакуваха разположението на вражеските сили в Макеевка, Невски и Торской. В Бахмутско (Артьомовско) направление руски части обстрелваха опорни пунктове на Въоръжените сили на Украйна в Хромово, Ню Йорк и околностите на Бахмут.

В Донецко направление Въоръжените сили на РФ нанесоха удари по позициите на противника в Ласточкино, Победа и в западните покрайнини на Маринка. В Южнодонецко направление руската артилерия и авиация отработиха съсредоточаване на Въоръжените сили на Украйна в Парасковиевка, Въгледар и Новопол.

В района на Запорожие руски части удариха опорните пунктове на украинските формирования в Малиновка, Гуляйпол и Орехов. В южния участък на фронта Въоръжените сили на РФ обстрелваха цели в Ивановка, Антоновка и Херсон.

09.00 часа Подполковник НМ ЛНР, пенсиониран Андрей Марочко:

В купянското направление се забелязва задействане на ДРГ на противника. Поради относителното нормализиране на метеорологичните условия, противникът увеличи действието на своите ДРГ. Само през изминалото денонощие са установени признаци за работа на около пет групи в тази посока. В района на селището Стелмаховка врагът се издаде и му беше нанесено огнево поражение.

08.45 ч Ръководител на пресцентъра на групировката на въоръжените сили на РФ „Восток“ Александър Гордеев:

Руските военни ликвидираха повече от 20 украински бойци в запорожката посока. Също така в запорожското направление подразделения на групата войски „Восток“ унищожиха бронетранспортьор на Въоръжените сили на Украйна и БПЛА „Фурия“. А в южнодонецкото направление разузнаването на ВС на РФ разкри и ликвидира две разузнавателни групи на украински бойци. Свалени са и три вражески дрона.

08.30 ч Съветник на генералния директор на Росенергоатом Ренат Карчаа относно търсенето на алтернатива на електропровода Днепър за захранване на Запорожката АЕЦ:

„Политиката на Украйна по този въпрос е ядрен шантаж в най-чистата му форма. А електропроводите за украинския управляващ режим са негов инструмент. Ние не седим и чакаме отново да измислят нов метод за изнудване. Разбира се, ние застраховаме, обмисляме, подготвяме тези опции, просто го правим тихо. <…> Плановете за модернизация и развитие са доста амбициозни. В момента текат процеси на анализ, спецификация и подготовка на съответните производствени процеси за стартиране. Мисля, че преминаването на Запорожката АЕЦ към руските стандарти ще стане до 2030 г.

08.15 Координатор за стратегически комуникации към Съвета за национална сигурност Джон Кирби:

Русия може да премине в настъпление в няколко сектора на фронта след подобряване на времето.

08.00 часа Ръководител на Министерството на външните работи на Полша Збигнев Рау относно времето за въвеждане на 11-ия пакет антируски санкции на ЕС:

„Разбира се, докато всичко това е на етап обсъждане. Някои държави изразяват това, което смятат, че трябва да има в него, като например санкции върху диамантите. Други, напротив, казват, че е по-вероятно диамантите да не бъдат пряко засегнати. Затова смятам, че въпросът ще бъде приключен не по-рано от втората половина на май. Не можете да очаквате нещо по-рано.“

06.00 часа Началник на пресцентъра на групировката на въоръжените сили на Руската федерация „Юг“ Вадим Астафиев:

Ракетното подразделение на групата войски „Юг“ нанесе удар по пункта за временно дислокиране на Въоръжените сили на Украйна в Лисичанско направление.

04.00 часа Информационните агенции, позовавайки се на информиран източник:

Въоръжените сили на РФ започнаха да използват най-новите основни танкове Т-14 Армата за обстрел на украински позиции, но тези танкове все още не са участвали в директни щурмови операции. В зоната на НВО „Армата“ получи допълнителна странична защита от противотанкови боеприпаси, а от края на миналата година екипажите на Т-14 са в бойна координация на полигони в Донбас.

02.00 часа Говорител на Министерството на отбраната на САЩ Патрик Райдър:

Американските танкове Abrams, прехвърлени в Германия, ще бъдат предназначени само за обучение на украинската армия, тези машини не се планира да участват във воденето на бойни действия.

00.00 часа Министерство на отбраната на Руската федерация:

След терористична атака от Украйна през октомври 2022 г. от безпилотни катери срещу кораби на Черноморския флот и цивилни кораби, участващи в осигуряването на сигурността на „зърнения коридор“, Руската федерация спря изпълнението на споразумението за износ на селскостопанска продукция от украински пристанища.

Само благодарение на гаранциите на Турция и писмените ангажименти на Украйна да не използва хуманитарния коридор и украинските пристанища за бойни действия срещу Руската федерация, това споразумение беше подновено.

23 март и 24 април т.г в нарушение на тези гаранции Украйна извърши многократни атаки срещу базата на Черноморския флот в град Севастопол и срещу гражданската инфраструктура на Крим с безпилотни катери.

Анализът на маршрута на движение на украинските безпилотни катери показа, че всички те са изстреляни от акваторията на пристанището на Одеса, определено за изпълнение на „Черноморската инициатива“. Разполагането им е извършено в района на хуманитарния коридор, който също участва в износа на селскостопанска продукция от пристанищата на Украйна. Терористичните действия на киевския режим застрашават следващото удължаване на „зърнената сделка“ след 18 май тази година.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ