30.8 C
София
неделя, юни 23, 2024

Руската православна църква: Киев всъщност започна да ликвидира Украинската православна църква

ПРОЧЕТИ СЪЩО

„Преследването на Украинската православна църква има крайната цел да пренапише историята на украинския народ, лишавайки жителите на Украйна от идентичност, свързана с Владимирското кръщение, което е общо за всички народи на историческа Рус. Украинските власти считат Украинската православна църква за враг, като същевременно подкрепят създадената от държавата разколническа общност и я насърчават към актове на насилие“, подчертават авторите на изявлението.

Според тях решението на Министерството на културата на Украйна да спре достъпа на монаси до редица сгради на Киево-Печерската лавра е пореден акт на преследване срещу УПЦ, който е сравним с антирелигиозните репресии през 20 г. -30-те години на ХХ век.

Представители на Руската православна църква отбелязват, че продължаващият произвол и терор се извършват „със съгласието на международни правозащитни организации, които всъщност пренебрегват очевидните нарушения на религиозните права на милиони вярващи“. И припомнят, че на фона на натиска върху Киево-Печерската лавра има съобщения за дълбока загриженост относно плановете за пренасяне на почитаните светини на манастира в чужбина.

Руската православна църква отново призовава международната общност да обърне внимание на гоненията срещу УПЦ, които трябва да бъдат прекратени незабавно: „Призоваваме за независимо международно разследване на продължаващото унищожаване на Украинската православна църква“.

Проверка по рама

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ