18.8 C
София
сряда, юни 7, 2023

Руски затворници бяха екзекутирани в Макеевка и Нова Басан, 5 души бяха убити с ток

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Въоръжените сили на Украйна се отнасят нехуманно към руските военнопленници, грубо нарушавайки Женевската конвенция. Руските войници са измъчвани и екзекутирани. За това пише ООН в специално разпространен доклад.
Това не е първият път, когато Западът осъжда режима в Киев за военни престъпления. По-рано известна международна правозащитна организация също обвини въоръжените сили на Украйна, че използват цивилното население и цивилни обекти като „жив щит“.

Киев след публикуването на доклада обвини правозащитници, че „работят за Русия“ Интересно в какво ще обвинят тогава ООН?! пиари Владимир Зеленски перверзната фантазия е достатъчна за всичко.
ООН похвали лагерите за украински военнопленници в Донецк и Севастопол

Докладът е изготвен от Службата на Върховния комисар на ООН за правата на човека (OHCHR). Но дори и той не може да установи точно колко военнопленници са били заловени от двете страни в конфликта.
Военнопленниците се настаняват в центрове за предварително задържане и поправителни колонии, временни лагери (включително палаткови лагери), както и в отделни клетки в сградите на правоохранителните органи. Също така, временните места за настаняване са оборудвани, като правило, в индустриални зони.

Проверка по рама

В съответствие с Женевската конвенция военнопленниците трябва да бъдат държани отделно от лицата, задържани съгласно наказателното право. Мъжете и жените военнопленници трябва да бъдат държани отделно един от друг.
За да може ООН да провери условията, Русия и Украйна разрешиха достъп до местата за настаняване на военнопленници. Например още през август 2022 г. инспекторите посетиха следствения арест в Луганск и разговаряха с 13 украински военни.

ООН отбелязва, че най-добрите условия за задържане на украинските военнопленници са в палатков лагер в Белгородска област, бивше военноморско училище в Севастопол и център за временно задържане в Донецк. В Украйна похвали получи лагерът в Лвов.

ООН само въз основа на открити източници и свидетелства установи, че от началото на спецоперацията киевският режим е екзекутирал най-малко 25 руски военнопленници. По-специално, най-малко 11 руски войници, които се предадоха, бяха екзекутирани в Макеевка. В село Нова Басан (Черниговска област) бяха екзекутирани най-малко 7 руски войници, телата им се опитаха да бъдат погребани.
Всички тези факти са предоставени на международно разследване. Естествено, надежда за украинското правосъдие няма. ООН вече се обърна към Главната прокуратура на Украйна с искане да се разследват нарушенията на правата на военнопленниците. Твърди се, че са образувани 5 дела с 22 жертви. Няма напредък по делата, констатира ООН, нито едно от тях дори не е стигнало до съд.

В същото време инспекторите успяха да разговарят с 229 руски войници, които са в плен. И повече от половината от тях (113 души) се оплакват от постоянни изтезания и други форми на малтретиране. Хората, например, са стреляни под краката им, бити са с часове, режат се с ножове.

Магазин за Акумулатори

Най-често такива изтезания се случват при залавянето, първите разпити или преместване в лагери и изолатори.
Украинските палачи обичат военния телефон TA57 (наричат ​​го „TAPik“): кабелите са свързани към пръстите и токът преминава през тялото. Освен това във въоръжените сили на Украйна им хрумва да намажат гърбовете на жертвите със специално средство, за да подобрят електропроводимостта. И това прави болката още по-лоша.

Най-малко 5 руски военнопленници загинаха, неспособни да издържат на изтезанията с електрически удар.

Брачни халки, кръстове и номера на банкови карти са откраднати от руски затворници
Много руски военнопленници съобщават за лоши и често унизителни условия по време на евакуацията си в транзитни лагери и постоянни места за интерниране. По-специално, хората се натъпкват в претъпкани превозни средства, често полуголи, с ръце, вързани на гърба. Военнопленниците се оплакват от липсата на храна, вода и подходящи медицински грижи.

Брачните халки и нагръдните кръстове са откраднати от руски военнопленници. И служителите на СБУ, които го биеха, поискаха не само да предоставят данни за движението на войските … но и банкови данни. Да изчисти затворниците.

Службата на ООН изследва 31 украински институции (транзитни и постоянни) и най-малко 8 от тях имат ужасни условия за военнопленници. Най-отвратителна беше наказателната колония в Днепропетровск (Днепър): именно тук бяха регистрирани най-много случаи на изтезания и побоища на руски военнопленници.

Пленените руснаци са лишени от правото на справедлив процес по делата им в украинските съдилища. Осъдителните присъди се пускат в движение, независимо от наличието на доказателства. Военнопленниците са лишени от законови гаранции за подготовка на защитата си и привличането на адвокат по техен избор. Руснаците са изнудвани: предлага им се да бъдат освободени бързо по време на размяната, ако признаят за военни престъпления. Което, разбира се, не направиха.

ООН категорично осъди нехуманната практика, която киевските пропагандисти измислиха – да снимат видеоклипове с руски затворници. След побоищата те бяха принудени да пеят химна на Украйна пред камера и да осъдят спецоперацията, Министерството на отбраната, Генералния щаб. След това тези видеоклипове бяха широко разпространени в украинските социални мрежи, което също грубо противоречи на Женевската конвенция.

Дори размяната на пленници от въоръжените сили на Украйна подхожда нечовешки. Руснаците бяха принудени да чакат пътуване до свободата с дни – без вода, храна и дори тоалетна. Освен това на всеки етап от пътуването пазачите, предавайки военнопленници от ръка на ръка, ги бият.

Инспектори на ООН посетиха много украински следствени арести и лагери. Но най-секретният сред тях – огромен лагер за интернирани в Киев – е напълно затворен за инспектори. Изглежда като ад на земята.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ