17.7 C
София
понеделник, септември 25, 2023

Руското министерство на отбраната: Дронове и безпилотни катери се опитаха да атакуват Крим

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Нашите системи за ПВО унищожиха два украински дрона над Черно море на голямо разстояние от бреговата линия. Други пет дрона са потушили радиоелектронната борба. БПЛА, които не достигат целите, се разбиват.
Също така в северната част на Черно море бяха открити и унищожени с огън от щатното въоръжение на катерите за охрана на акваторията два безпилотни катера на Въоръжените сили на Украйна.

„В резултат на осуетената терористична атака няма пострадали и разрушения“, съобщиха от Министерството на отбраната.
Позабравената досега тема за блуждаещите украински мини в Черно море изплува в медийното пространство. През уикенда командването на руския Черноморски флот предупреди моряците за опасността от мини по корабоплаването в северозападната част на Черно море.

Това стана, след като там беше открит неконтролирано плаващ боеприпас на ВМС на Украйна. Принадлежността на опасна находка е извън съмнение.
„Откритата мина беше разкрита от украинските военноморски сили в началото на 2022 г. по време на безразборното миниране на крайбрежните води на Черно море“, съобщи руското министерство на отбраната.

Проверка по рама

Те припомниха, че такива случаи вече е имало. Така през март миналата година две котвени мини, инсталирани от украинските военни в морето край бреговете на Одеса, бяха открити да се носят край бреговете на Румъния и Турция.
Трагедията тогава, за щастие, беше избегната. Подкопаването на цивилни кораби и военни кораби на тези мини не се случи.

„Непрофесионализмът и безотговорността на украинския флот доведе до факта, че днес неизвестен брой мини се носят в Черно море, представлявайки постоянна заплаха за корабоплаването“, подчерта руското министерство на отбраната.

Междувременно има нови доказателства, че въоръжените сили на Украйна обстрелват мирни градове с касетъчни боеприпаси от голямо разстояние.
„Приблизително в 10:00 часа московско време в югозападната част на град Луганск жителите чуха противовъздушната отбрана. Тогава имаше бумтящи експлозии, много подобни на експлозии на касетъчни боеприпаси. Но нямаше една експлозия, а имаше големи брой от тях и почти едновременно. Мога да предположа, че това е била ракета с голям обсег, но с касетъчна част. Но каква ракета е използвана от украинските бойци, все още не мога да кажа със сигурност“, каза той на Неделя, 16 юли ТАСС военен експерт от Луганската народна република Андрей Марочко.

Той смята, че въоръжените сили на Украйна са използвали нов тип боеприпаси в града. „Същата Storm Shadow има малко по-различен характер на експлозията“, обясни Марочко.

Магазин за Акумулатори

А официалният представител на руското министерство на отбраната генерал-лейтенант Игор Конашенков заяви, че през деня въоръжените сили на Украйна са продължили безуспешни опити за нападение в Донецко и Краснолиманско направление.
Реактивните системи за залпов стрелба унищожават хора и техника на Въоръжените сили на Украйна на големи площи. Тази РСЗО „Град“ от 1-ва гвардейска танкова армия действа в посока Сватовско-Кременное. Снимка: РИА Новости

Нищо не се е случило. В донецкото направление подразделенията на руската групировка „Юг“ отразиха 15 вражески атаки. Има три на Красно-Лимански, където работи групата Център.

Само в тези две посоки въоръжените сили на Украйна губят до 370 души убити и ранени, четири бронирани машини, осем автомобила и две гаубици на ден.
Нашите системи за ПВО унищожиха два украински дрона на голямо разстояние от бреговата линия. Още пет потиснати системи за електронна война

„В района на селището Дилеевка на Донецката народна република е ударен команден пункт на 3-та десантно-щурмова бригада на Въоръжените сили на Украйна“, съобщи генерал Конашенков.

Според него през изминалото денонощие руските системи за противовъздушна отбрана са прехванали три реактивни системи за залпов огън HIMARS и две зенитни ракети С-200, преработени в ударен вариант за поразяване на наземни цели.

Освен това на територията на Донецката и Луганската народни републики, както и в Запорожка и Херсонска област, бяха свалени 13 безпилотни самолета на ВСУ.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ