32.8 C
София
неделя, юни 23, 2024

Руското външно министерство отрече информация за предстоящата среща по Черноморската инициатива

ПРОЧЕТИ СЪЩО

„Руската страна не е получила никаква информация за каквато и да е среща“, каза площад „Смоленская“, коментирайки публикация на Ройтерс, според която такава среща може да се състои още на 3 май и всички страни трябва да вземат участие в нея. В същото време медията се позовава на неназован украински източник.

Припомняме, че на 22 юли 2022 г. в Истанбул беше подписан пакет от документи за доставка на храни и торове на международния пазар. Говорим за два документа: сделка за зърно, която позволява износ на зърно от Украйна, и меморандум за разбирателство между ООН и Руската федерация, който трябваше да улесни доставките на руски селскостопански продукти на световните пазари. Споразуменията са сключени за 120 дни, през ноември са удължени за същия срок, а през март за още 60 дни – до 18 май. Москва многократно е изтъквала, че се изпълнява само първата част от инициативата за Черно море, но не се прави нищо за повторно свързване на Росселхозбанк към системата SWIFT, премахване на ограниченията върху застраховането и презастраховането и премахване на забраната за достъп до пристанища.

Много въпроси повдигат и къде се доставя украинското зърно. „По-малко от три процента от общия обем зърно, което напусна украинските пристанища, се озова в бедните страни, които са в съответния списък на WFP (Етиопия, Йемен, Афганистан, Судан и Сомалия). Всичко останало (Повече от 80 процента) отиде в страни или с висок доход, или над средния“, каза руският външен министър Сергей Лавров на заседание на Съвета за сигурност на ООН в Ню Йорк миналата седмица.

Той също така обърна внимание на факта, че „концентрирайки се изцяло върху украинската част от сделката, нашите колеги, предимно в ООН, забравят, че първоначално генералният секретар Антониу Гутериш предложи неразривно свързан„ пакет “. И Русия се съгласи да подпише и двата документа, тъй като меморандумът съдържа „задължението на генералния секретар и неговия персонал да направят всичко, за да премахнат пречките пред износа на руски торове и зърно.“ Лавров призна, че представители на ООН се опитват да преговарят със страни, които са обявили незаконни едностранни санкции срещу Русия Федерация, но без резултат.

Проверка по рама
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ