България

С ГЕРБ-ДПС за гърба: Румен Вълка щипна 150 милиона от ББР

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

Олигархът на ДПС-ГЕРБ Румен Гайтански – Вълка виси със 150 милиона лева на ББР, които май няма да върне никога.

Държавната Българска банка за развитие вече има проблем с един от осемте най-големи кредити към частни клиенти за общо близо 1 млрд. лв., които преди година тогавашният служебен икономически министър Кирил Петков оповести, и заради които смени ръководството й.

Това стана ясно по време на изслушване на председателя на надзорния съвет на институцията Валентин Михов от бюджетната комисия в парламента, като той не назова името на компанията, която не обслужва заема си.

По информация на „Капитал“ става въпрос за „Роудуей кънстракшън“ на Румен Гайтански – Вълка, която в средата на 2019 г. се превърна в най-големия единичен клиент на ББР със 150 млн. лв. заем.

Гигантският борч беше предназначен, за да може дружеството на Вълка да купи малката строителна компания „Пътстройинженеринг“ на видимо завишена цена, която трудно може да се оправдае с оборотите и активите й.

Предизвестен проблем и може би измама

Още при отпускането на кредита имаше обосновани съмнения как той би могъл да бъде обслужван. От отчета на „Роудуей кънстракшън“ за 2020 г. стана ясно, че дружеството е отчело 9 млн. лв. загуба, като освен това от март 2021 г. до края на годината кредитът е бил под мораториум.

От началото на настоящата година обаче явно дружеството не се е върнало към редовно обслужване и така босът му Румен Вълка ще щипне безнаказано 150 милиона от хазната.

Материалът С ГЕРБ-ДПС за гърба: Румен Вълка щипна 150 милиона от ББР е публикуван за пръв път на Новините Днес.

Народ

Новините Днес

Не пропускай

Back to top button
zonguldak escort