32.8 C
София
вторник, юли 16, 2024

С какво изненадаха Дните на съюзната държава на „Славянския базар във Витебск“

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Програмата включва срещи в гостоприемни дворове, фолклорни празници, гала концерт с участието на любими артисти „Съюзната държава кани …“, изпълнения на хореографски групи и оперни майстори.

В деловата част на Дните се провеждат дискусии за духовните ценности, проблемите на хуманитарното сътрудничество, откровен разговор с младите хора за патриотизма и бъдещето на съюзната държава. Активно участие в събитията взе държавният секретар на съюзната държава Дмитрий Мезенцев. Репортери на „СОЮЗ“ посетиха основните обекти на празника.

Фабрика за значения

Дните на съюзната държава по традиция бяха открити с тържествена церемония по полагане на венци и цветя пред Вечния огън на мемориалния комплекс в чест на съветските воини-освободители, партизани и подземни работници от Витебска област.

В разговор с журналисти след церемонията по полагането Дмитрий Мезенцев подчерта, че „Славянският базар във Витебск“ е празник на приятелството, празник на славянските традиции.

Проверка по рама

– Времето е трудно, но виждаме какви емоции изпитват гражданите и гостите. Това не са емоции за един ден, това са емоции в основата на нашите многостотинни отношения, нашето единство, – отбеляза Дмитрий Мезенцев.

За културно-хуманитарното сътрудничество говориха и участниците в кръглата маса „Съюзната държава – обща духовност и пространство на възможности“. Той се проведе в стените на Витебския държавен университет на името на П.М. Машерова. Ръководители на министерства и ведомства, изкуствоведи, експерти, творци на двете страни обсъдиха изпълнението на съвместни проекти в областта на културата, проблемите на младежката политика.

Дмитрий Мезенцев сподели какви ценности трябва да излязат на преден план в руското и беларуското общество днес.

– През 90-те и началото на 2000-те ни възпитаха любов към комфорта, уважение към частната собственост и закона. Това не е лошо, но тези ценности трябва да се съчетават с уважение към историята на държавата, с изпълнение на граждански дълг. Но тази, втората част, беше забравена, замъглена за стотици хиляди хора, каза държавният секретар. Той отбеляза, че днес е необходимо преосмисляне на миналото, формирането на нови модели на ценности. Те не трябва да се съобщават на гражданите отгоре от някакви кабинети, а трябва да се приемат от хората, само тогава те ще могат да направят народите на Беларус и Русия по-силни.

Държавният секретар говори за успешните проекти „Библиотека на съюзната държава“ и „Влак на паметта“. Той отбеляза необходимостта от провеждане на образователни конференции в национален мащаб, по-специално за млади хора, използващи информационни и комуникационни технологии и свързващи „стотици градове в Беларус и Русия“, на патриотични, исторически теми, по теми от изкуството, литературата и културата . Дмитрий Мезенцев изрази идеята за създаване на съюзен проект „Влак-музей“. В края на краищата днес „не всеки ще влезе в Ермитажа, Националния музей на изкуствата, но „Влакът-музей“, включително представянето на електронни ресурси на колекциите на водещи музеи в Русия и Беларус, би бил възможен“.

Дните на съюзната държава отново зарадваха с невероятната си програма

Магазин за Акумулатори

Министърът на културата на Беларус Анатолий Маркевич нарече работата с младежта една от приоритетните области на дейност на образователните и културните институции. Той разказа за съвместни проекти, както и за планове за създаване на филми, посветени на дипломата и държавника Андрей Громико и беларуския партизанин Батка Минай.

Министърът на информацията на Беларус Владимир Перцов нарече подобни кръгли маси „фабрика на мисълта“. Той обърна внимание на необходимостта от обръщане към националните източници в периоди на трансформация на културните ценности. Според него това, което днес се култивира в западните медии, е отвъд доброто и злото, всичко добро и истинско се унищожава. Затова е необходимо да се търсят нови пътища за развитие, а Съюзната държава е наистина пространство на възможности във всеки един смисъл.

Заслужилият артист на Русия Зара обърна внимание на факта, че днес господството на чуждата култура и интернет. Не трябва да позволяваме да угасне споменът за подвига на нашите деди и прадеди. За младите хора е необходимо да се създават различни креативни платформи, където да могат да се изразяват.

Запалва младостта

Откровен диалог между държавния секретар и младежите се проведе в рамките на републиканския младежки медиен форум „PROdigital“, който събра повече от 600 млади хора във Витебската футболна арена. Срещата беше напълно неформална. Заедно с министъра на образованието на Беларус Андрей Иванец и лидера на Беларуския републикански младежки съюз Александър Лукянов, Дмитрий Мезенцев оцени интересните проекти на момчетата, участва в отборен интелектуален двубой, откровено отговори на всички въпроси и дори вкара гол. А срещата завърши с масово раздаване на автографи, общи селфита и снимки.

Отговаряйки на въпроси за творческия си път, Дмитрий Мезенцев каза, че е отишъл в журналистиката благодарение на баща си, който по време на Великата отечествена война става кореспондент на дивизионен вестник и живее в журналистиката до края на дните си. Ето защо, след като завършва железопътния институт и служи в армията, той също решава да се откаже от примамлива висока длъжност и идва в дивизионния вестник. Според държавния секретар това е един от най-щастливите периоди в живота ми.

Оценявайки съвременните медии, Дмитрий Мезенцев обърна внимание на колосалната отговорност, която лежи върху плещите на техните служители. Той пожела на хората, които са свързани с журналистиката, да разберат своята роля. Тя е огромна.

Дмитрий Мезенцев специално отбеляза, че днес е необходимо да се защитава историческата истина, тъй като „се води война с мъртвите, които не могат да отговарят, това е най-подлата война“. Говорейки за бъдещи идеи, държавният секретар обяви нов младежки проект. Очаква се неговите участници да бъдат млади учени, които ще участват в срещи по иновативни технологии в различни градове на Беларус и Русия.

Един двор за двама

В историческия център на Витебск на Пушкинския площад „няма къде ябълка да падне“. За втора поредна година тук се провежда гвоздеят на съюзните дни – запалителният пленер „Върви, народе“. Гостоприемните съвместни ферми от граничните региони на Беларус и Русия вече са традиция.

Майстори от Дубровенски район на Витебска област предлагат да опитат силите си на грънчарското колело.

– Донесохме нашата уникална керамична свирка – казва Олга Алексеева, ръководител на националния клуб на майсторите на народните художествени занаяти „Дубрава“. – Отличава се от другите по своята пластична архаична форма, която е запазена от средата на 18 век. Ние сами извличаме глината по старомодния начин – „смазваме“ или я измиваме, благодарение на което тя запазва свойствата си, а свирките от такава глина звучат по специален начин.

В съседния двор Verkhnedvinsk – Sebezh – опашка. Майстори от района на Верхнедвинск Валерия Паршенкова и Галина Тушкина показват майсторски класове как да направите красива лента за глава и да дадете втори живот на стар цип.

– Преди всяко момиче имаше такива ленти за глава, ние взехме за основа старите ленти за глава, носени от нашите баби, и ги направихме по модерен начин – споделя с нас Валерия Паршенкова. – Сега е модерен красив аксесоар, който всяко момиче трябва да има.

Галина Тушкина е майстор на кори и обикновено учи как се правят апликации на кори, но днес реши да покаже как само за двайсетина минути от стар цип се прави интересна брошка цвете.

– Трябва да учим момичетата, за да не се губи нищо. Без мъниста, без панделки – майсторът дава инструкции.

Марина Кич, ръководител на Бигосовския селски дом на културата, ни разкри тайната на старото предястие „Хлебен хайвер“, което беше особено популярно във фермата Верхнедвински.

– Корите на ръжения хляб се отрязват и се накисват в топла вода. След това хлябът се изцежда, добавят се орехи, лимонов сок, сол на вкус и малко чесън. Всичко се подправя със слънчогледово олио и се намазва върху тост. Толкова е просто – каза Марина Кич.

Тържествата на площада приключиха след полунощ.

На високо ниво

Едно от основните събития на Дните беше концертът „Съюзната държава кани…“. Той беше посветен на народния артист на СССР Игор Лученко. Преди началото на концерта Дмитрий Мезенцев връчи специални грамоти и награди от Постоянния комитет на Съюзната държава. Техни собственици станаха представители на Беларус и Русия, които допринесоха значително за укрепването на беларуско-руските културни връзки. Сред лауреатите са генералният директор на Болшой театър на Беларус Екатерина Дулова, председателят на Националната държавна телевизионна и радиокомпания на Република Беларус Иван Ейсмонт, ректорът на Руската музикална академия „Гнесин“ Александър Рижински…

Още два уникални проекта бяха дарени от съюзната държава – концертите за хореографско изкуство „Танцово вдъхновение” и „Очарованието на операта”

– Тези емоции, тези усмивки, които хората си подариха, този бис, който се повтори, показа, че направихме концертната програма правилно, разделяйки на етапи постиженията на операта, хореографията и Игор Лученко, – сподели впечатленията си с журналисти Дмитрий Мезенцев. Той отбеляза, че фестивалът се е превърнал в неразделна част от духовната традиция и за пореден път зарадва с невероятната програма.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ