15 C
София
сряда, април 17, 2024

Само в Narod.bg: 600 тира с цигари зад ареста на Петя Банкова (СНИМКИ + ПОДРОБНОСТИ)

ПРОЧЕТИ СЪЩО


600 тира с контрабандни цигари, минали транзитно през България от Турция в посока страни от ЕС, стоят зад ареста на шефката на Агенция „Митници” Петя Банкова и нейния заместник Людмил Маринов, научи ексклузивно Narod.bg от свой човек в ДАНС. Според адвоката ѝ Аделина Натина митничарка №1 все още не била арестувана, а само разпитвана.

Неофициално се говори, че е задържан и племенникът на бивш вицепремиер и
вътрешен министър Бойко Рашков, както и неговият баща. Първо Narod.bg съобщи, че акцията на ДАНС реално е удар срещу Рашков и финансовия министър в оставка Асен Василев.

570 тира преминали през България по времето на Павел Тонев като шеф на Агенция „Митници“

Като важен момент определи информаторът ни уточнението, че 570 камиона с цигари са разсекли страната необезпокоявано по времето на тандема Асен Василев и Павел Тонев като шеф на Агенция „Митници”, върнат на поста през юни 2023-а лично от финансовия министър.

Останалите 30 тира са минали транзит през България за ЕС по времето на вече арестуваната Петя Банкова, сменила Тонев на високия пост на 20 февруари 2024-а. Екс шефът на митниците пък бе преназначен от Асен Василев за негов личен съветник.

Проверка по рама

Междувременно изтече информация, че от дома на арестуваната шефка на Агенция „Митници” Петя Банкова в столичния квартал „Сухата река“ е иззет договор за кредит на съпруга ѝ на стойност 12 хиляди лева. В момента се извършва претърсване и в жилището на нейния заместник Людмил Маринов, който преди да поеме поста през март е бил служител на ДАНС. Както първо Narod.bg разкри, Маринов е арестуван днес сутринта при напускане на известен столичен хотел в кв. „Лозенец”.

„Отново ще разчитам на професионализма на Павел Тонев и Румен Спецов, за да бъде наваксано изоставането от над 1 млрд. лв. в събираемостта на бюджетните приходи, каза Асен Василев на 7 юни 2023-а

Очаква се от кабинета ѝ в Агенция „Митници“ Банкова да бъде отведена в сградата на КПКОНПИ, където да бъде разпитана.

Според информацията операцията на ДАНС е свързана с разследване на сочения за контрабандист №1 на цигари Николай Николов – Паскал от Хасково и неговите евентуални връзки, чрез които е осъществявана престъпната дейност.

Освен в София, операцията на ДАНС е в ход и в Хасково.

Петя Банкова доскоро бе сравнително неизвестно лице извън системата. Тя бе заместник-изпълнителен директор на агенцията, но в края на февруари изненадващо финансовият министър Асен Василев обяви сливане на НАП и митниците. Директорът на митниците Павел Тонев бе преназначен като съветник на министъра (вече в оставка), а за шеф бе назначена Банкова.

Магазин за Акумулатори

Банкова е и бивш шеф на НАП в Добрич, освободена през 2009 г. с идването на ГЕРБ на власт. От Добрич е сегашният директор на приходната агенция Румен Спецов, с когото са роднини.

Със заповед на Банкова преди две седмици начело на пловдивската митница беше назначен Мирослав Беляшки.

Според служители другият заместник на Банкова – Георги Александров, е на работното си място.

Материалът Само в Narod.bg: 600 тира с цигари зад ареста на Петя Банкова (СНИМКИ + ПОДРОБНОСТИ) е публикуван за пръв път на Narod.bg.Source link

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ