12.1 C
София
четвъртък, май 23, 2024

Само в Narod.bg: Митничарите корумпирани, а граничните полицаи не? Ето грабежа на браздата

ПРОЧЕТИ СЪЩО


Криминалната сага около арестуваната шефка на Агенция „Митници” Петя Банкова извади за N-ти път претоплената манджа, че на българските граници работят митничари, които забравят да си вземат заплатата. На всички е ясно, че има служители, които са на работа не за общото благо, а за своя финансов просперитет, т.е., че живеят само за корупцията, припомня униформен източник на Narod.bg.

Но къде в това криминално уравнение остава един изключително важен елемент от цялата държавна структура на браздата, който незнайно защо остава извън обществения, политическия и медиен фокус – „Гранична полиция”?

Читателят на Narod.bg припомни, че водеща роля на граничния пункт има не митничарят, а граничният полицай. „Без тяхно знание не става нищо, няма как да вървят плащания под масата, ако ченгето си е на мястото. Дали ръководството на МВР е наясно, че се случва изключително често без да имат правомощията граничните полицаи взимат всички документи на влизащите в България тирове и ако шофьорът не си плати, ще бъде изпратен на 100-процентов физически контрол – разтоварване на целия товар, обиск в кабината, личен обиск и т.н.

За да си спестят всичко това шофьорите си плащат на граничните полицаи”, резюмира сюжета източникът на Narod.bg.

В Закона за Министерството на вътрешните работи четем, че Главна дирекция „Гранична полиция” (ГДГП) е национална специализирана структура за осъществяване на дейностите по чл. 6, ал. 1, т. 1 – 3, 6 – 9 в граничната зона, в зоните на граничните контролно-пропускателни пунктове, международните летища и пристанища, във вътрешните морски води, териториалното море, прилежащата зона, континенталния шелф, българската част на река Дунав и другите гранични реки и водоеми.

Проверка по рама

Преведено на български това означава, че граничните полицаи имат оперативно-издирвателна, охранителна, контролна, превантивна и административнонаказателна функция, освен това могат да разследват престъпления и да предоставят административни услуги.

Полицейските органи на ГДГП изпълняват функционалните си задължения по извършване на оперативно-издирвателна дейност и разследване на престъпления на територията на цялата страна.

Освен това Главна дирекция „Гранична полиция” осигурява техническото обслужване и поддържането на постоянна летателна годност на въздухоплавателните средства, които се използват за осъществяване на граничен контрол.

Тоест, ако униформен с такива правомощия не е корумпиран, през браздата няма да мине нищо фрапиращо. А то минава…

„В момента системата функционира така, че всички лапат – граничните полицаи, началника на дадената митница, началникът на пункта, началникът на смяна, редовите митничари… За всеки има дял”, призна информаторът.

И припомни, че първа бариера вдигат ченгетата, последната е на митничарите. Граничните полицаи не дават да ги прескочат с парите. Това се знае от когото трябва, щом са арестувани и обвинени, значи или ги крият, защото се лапа и нагоре по веригата, или са агенти на специална служба – на наша или чужда – американска, гръцка, предположи запознатият със схемите.

Магазин за Акумулатори

Материалът Само в Narod.bg: Митничарите корумпирани, а граничните полицаи не? Ето грабежа на браздата е публикуван за пръв път на Narod.bg.Source link

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ