19.8 C
София
петък, май 24, 2024

Само в Narod.bg: Слави Трифонов става депутат от Пловдив

ПРОЧЕТИ СЪЩО


Лидерът на „Има такъв народ” (ИТН) Слави Трифонов ще влезе като редови депутат в бъдещия 50-и парламент от листата в Пловдив, издаде пред Narod.bg запознат с делата на партийния вожд.

Последно за изборите на 4 април 2023-а Слави водеше листите на партията си в Благоевград и Стара Загора. Тогава ИТН получи 103 971 гласа, т.е., 4.11% подкрепа и вкара 11 депутати.

Гласуването на 9 юни 2024 г. ще е едновременно за националния и за Европейския парламент, като такава комбинация ще има за първи път в страната. Вотът ще определи новите 240 депутати в 50-ото Народно събрание и 17-те български представители в Европарламента. Това са първите национални избори за 2024 г., но шестите за последните три години.

За Народното събрание се гласува в общо 31 многомандатни избирателни района (МИР), всеки от които излъчва предварително определен брой народни представители пропорционално на населението. Многомандатните райони съвпадат с административните области на страната, като изключение правят София-град – разделена на три района, и Пловдив – разделен на два.

В Европейския парламент България има общо 17 представители, а за целите на гласуването страната представлява един многомандатен район.

Проверка по рама

Предсрочните избори ще бъдат организирани от първото служебно правителство, избрано по новите правила в Конституцията. Негов премиер е бившият председател на Сметната палата Димитър Главчев.

Материалът Само в Narod.bg: Слави Трифонов става депутат от Пловдив е публикуван за пръв път на Narod.bg.Source link

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ