България

Санкции ли? Руските олигарси беснеят в България

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

„България е руския „троянски” кон в ЕС, на който разчитаме да наложи вето при гласуване на санкциите срещу нас заради нахлуването в Грузия”, нагло обяви през 2008 г. посланикът на Русия в Европейския съюз Владимир Чижов.

Безпардонното изказване на московския дипломат не предизвика почти никакви реакция сред политиците у нас. Дори и от страна на т.нар. десни, които се пъчат като яростни борци срещу руското влияние в България, пише „Уикенд”.

Нещо повече, ден след това на посещение в Москва замина премиерът Сергей Станишев. В изказванията си пред журналисти на тръгване, той не обели и дума за прозрението на Чижов. За протест срещу грубата намеса на чуждия дипломат в политиката на България не стана и дума.

Наведената поза на Станишев бе оценена подобаващо от президента Владимир Путин. Както си му е редът в отношенията между господар и слуга, Путин закъсня 3 часа за насрочената обща среща, оставяйки българския премиер да виси пред кабинета му като непослушен ученик.

Проверка по рама

Едва десетина дни след скандала с Чижов, зам.-външния министър Милен Керемедчиев с половин уста обяви, че ще протестира срещу думите му пред руския посланик в София.

През следващите години българските политици регулярно се кълнат в Брюксел и Вашингтон, че не сме московски слуги. Действията им като строителството на Турски поток, развързал ръцете на Путин да нападне Украйна, обаче показват друго.

Слугинската любов към Русия е видима и от действията на българските власти по прилагане на санкциите на ЕС и САЩ срещу руски олигарски и политици, които са съдействали за нападението над Украйна.

Още от първите дни на войната държавите от евросъюза започнаха да конфискуват скъпи имоти, яхти и пари  на санкционираните над 800 човека. Забраните, приети от Брюксел действат на цялата територия на ЕС. Те предвиждат да бъдат замразени „всички финансови средства и икономически ресурси, принадлежащи, притежавани, държани или контролирани от физически лица и на свързани с тях физически и юридически лица от списъка със санкционираните”.

Под ножа попадна дори и струващата над 700 млн. долара супер яхта „Шехерезада”, за чиито таен собственик се сочи Владимир Путин. При конфискацията и от властите в Италия стана ясно, че с изключение на капитана, всички останали от екипажа на 140-метровата яхта са руснаци. Местоработата им е в руската Федералната Служба за охрана. Това е ведомството, което охранява президента Путин.

Както си му е реда, всяко конфискация се обявява публично. До момента държавите от ЕС са иззели имущество за над 30 млрд евро. Стотици чиновници и следователи продължават да издирват още от имането, което путиновите слуги са скрили в иначе омразният им Евросъюз.

Магазин за Акумулатори

Единствената държава, в която конфискации не са обявявани е България. Проверка на „Уикенд” установи, че мегдан за подобни действия има предостатъчно. Руски олигарси или политици, включени в санкционните списъци на ЕС и САЩ са собственици на бизнес в България и имоти за десетки милиони евро.

Седем месеца след нападението над Украйна, дори и една стотинка от това богатство не е запорирана. Това трудно ще опровергае клеймото, лепнато от посланик Чижов, че България е руският „троянски” кон в ЕС.

У нас, отговорна за прилагането на финансовите санкции на ЕС е ДАНС. Там, както стана ясно от изявления на политици и експремиера Кирил Петков, е пълно с руски агенти. Друг е въпроса, че до момента няма нито закон, нито поне някаква наредба, която да регламентира прилагането на самите санкции.

Така, оправдавайки се с правния вакуум, агентите на ДАНС може спокойно да си измият ръцете, че не правят нищо. Едва преди седмица, служебния министър на правосъдието Крум Зарков обяви създаването на специален координационен съвет по санкциите. Докато той заработи, руските богатството на руските олигарси у нас не е застрашено.

Първенец сред санкционираните руски олигарси с бизнес у нас е Андрей Мелниченко. Той контролира няколко от най-големите руски компании за производство на торове и добив на въглища. Състоянието му се оценява на 21,4 млрд. долара. Името на Мелниченко попадна в списъците на санкционираните от ЕС и САЩ на 9 март.

В официалният вестник на Европейския съюз е записано, че той принадлежи към най-влиятелния кръг от руски бизнесмени с тесни връзки с руското правителство. На 24 февруари, ден след руското нападение над Киев, Мелниченко е сред 36-мата избрани олигарси извикани на срещу с Путин в Кремъл, аргументират санкциите срещу олигарха експертите на ЕС.

Официалната цел на разговорите в Клемъл е приемане на стратегия за противодействие на западните санкции. Твърди се, че освен за икономика, руските олигарси са дали отчет на Путин колко и какви политици в страните, където имат бизнес, са под техен контрол, посредством даване на подкупи. Обсъдено е и дали марионетките на олигарсите могат да помогнат на руските интереси.

Броени дни след като Андрей Мелниченко попадна в черния списък на ЕС, властите в Италия конфискуваха струващата над 530 млн. евро яхта на олигарха. За подобни действия в България не се е чуло нищо.

У нас олигарха притежава фирма за производство на минерални торове, която има десетки милиони левове годишни обороти. До ден днешен фирмата не е запорирана, става ясно от документите и в Търговския регистър. В Плевен, където е офиса на компанията, има слухове, че  няколко милиона евро по сметките й са запорирани, но самато дружество не е спряло работа.

Проблеми с българските власти няма и друг руски олигарх – Александър Пономаренко, чиито богатство е оценявано на 1,9 млрд. долара.

Неговото име е включено в черния списък със санкционирани от ЕС лица още на 28 февруари, което значи, че цялото му имущество, във всяка страна членка на съюза трябва незабавно да бъде поставено под възбрана.

В официалния списък на ЕС са дадени и аргументи за това: „Пономаренко е руски олигарх и председател на управителния съвет на международно летище Шереметиево. Г-н Пономаренко е близък с други олигарси, свързани с Владимир Путин, както и със Сергей Аксьонов, лидер на т.нар. „Република Крим” на територията на незаконно анексирания Кримски полуостров.

Той участва във финансирането на дворцовия комплекс до Геленджик, който се счита, че се използва лично от президента Путин. Следователно той активно подкрепя материално или финансово вземащите решения от правителствени служители в Русия, отговорни за анексирането на Крим и за дестабилизирането на Украйна”.

Малко след като бе санкциониран, Пономаренко се прости с двете си огромни вили, край Кан. Без да се впечатляват, че струващите 134 млн. долара имения, край градчето Сен-Жан-Кап-Фера на Лазурния бряг формално се водят на приятелката на олигарха Наталия Рожкова, тамошните ченгета набързо ги конфискуваха. Подобна реакция няма и до днес от българското правителство или ДАНС.

Наша проверка установи, че Пономаренко притежава няколко огромни апартамента по българското Черноморие.

Те и до днес не са запорирани, напук на решенията на ЕС, в чието вземане е участвала и България. Съсед на Пономаренко в един от затворените комплекси до Варна е някой си Валерий Лукяненко, чието име присъства и списъка със санкционираните от САЩ руснаци. Неговият имот също не е навестен до момента от агентите на ДАНС.

Имоти по морето имат и други руски олигарси или техни роднини. Сред тях е Сергей Чемезов, шеф на руската оръжейна корпорация „Ростех”. Чемезов е близък с руския президент още докато са работели заедно като агенти на КГБ в Дрезден. Той е в санкционните списъци на ЕС, САЩ и Великобритания.

Синът му Александър има съмнителната чест да е част само от списъка на САЩ. Санкциите не пречат на фамилия Чемезови и до момента да си запазват собствеността на няколко апартамента в комплекса „Естрея Палас“ в курорта Св.св. Константин и Елена.

Нито един от имотите, разбира се, не е запориран. Подобни сантименти към Чемезов няма в Испания. Още през март тамошните власти конфискуваха е 85-метровата яхта на олигарха, оценявана на 140 млн. долара.

Непокътнати са и инвестициите в България, направени от семейството на депутата в руската Дума Алексей Чепа. Чрез няколко офшорки той преди време инвестира милиони долари в строителство на ваканционен комплекс в Равда. Синът му Данаил от своя страна е официален собственик на няколко български фирми. Сред тях е „Вертиго България”, която има милионни годишни обороти.

Огромните приходи са от управлението на лъскав бизнес център в София. Любопитни са и съдружниците на Данаил Чепа. Сред тях е Надежда Владимировна Захарова, чиито презиме и фамилия съвпада с това на Мария Захарава, говорител на руското външно министерство, която е сред най-горещите защитници на т.нар. специална военна операция в Украйна.

Дялове във „Вертиго България” има и Лидия Бозарова. Нейният баща Огнян Бозаров е племенник на Тодор Живков. Преди промените на 10 ноември 1989 г. Бозаров е офицер в Първо главно управление на ДС.

Роднината на Тато е основно действащо лице в проекта „Нева” на Управление научно-техническо разузнаване към ПГУ и свързания с него проект „Монблан”, през който са източени и са потънали в неизвестни джобове стотици милиони долари чрез създаването през 1987 г. на сложна мрежа от десетки задгранични дружества.

За да е пълна картинката със съдружниците на Данаил Чепа, във фирма „Вертиго България” няма как да изтървем и скандалният бизнесмен Георги Кирчев. Той от години е сочен за изключително близък до видния антикомунист и русофоб Иван Костов.

Зложелатели дори твърдят, че го играе подставено лице на Командира в бизнеса. Кирчев и съпругата му са сред учредителите и управители на създадената от Елена Костова фондация „Бъдеще за България”, през която минаха не едно и две скандални финансирания.

Чрез фирмата си „Хрисома” Георги Кирчев бе собственик и на рухналата сграда на столичната ул. „Алабин”, която погреба две момичета, но след куп странни съдебни решения всички обвинени за трагедията бяха оправдани.

Материалът Санкции ли? Руските олигарси беснеят в България е публикуван за пръв път на Новините Днес.

Народ

Новините Днес

Не пропускай

Back to top button
bahçeşehir korsan taksi