Криминални

САС поряза Брендовица, намали парите ѝ за незаконния арест

Софийският апелативен съд (САС) отмени решението, с което прокуратурата беше осъдена да плати 118 000 лева на Моника Добринова, която уж е бивша съпруга на Евелин Банев – Брендо и беше съдена с него, но оправдана за участие в престъпна група за пране на пари.

Миналата година градският съд присъди на Добринова обезщетение от 100 000 лева за морални вреди от незаконното обвинение и още 18 000 лева за имуществени вреди от платените от нея адвокатски хонорари, пише news.lex.bg.

Според САС обезщетението от 100 000 лева, присъдено от съдия Богдана Желявска от СГС, е неоснователно завишено. Апелативните съдии намират за справедливо прокуратурата да плати на Добринова само 15 000 лева за неимуществени вреди, но оставят в сила решението, с което държавното обвинение е осъдено да плати и 18 000 лева за адвокатските хонорари.

Делото срещу Брендо в България приключи окончателно през 2018 г., когато Върховният касационен съд (ВКС) призна за виновни само него и доведения му брат Симо Карайчев за участие в престъпна група, която обаче само е имала за цел да пере пари, но не го е направила.

Банев беше осъден на 6 години затвор, а Карайчев получи условна присъда и едва тогава Добринова и сестра ѝ Десислава Дишлиева (съпруга на убития през 2005 г. Константин Дишлиев) бяха окончателно оправдани.

Проверка по рама

Междувременно пък Брендо беше осъден и в Румъния, и в Италия на 10 и на 20 години затвор, но успя да се укрие в Украйна и не беше екстрадиран, тъй като придобил и украинско гражданство. Според различни информации обаче, след началото на войната в Украйна, той е успял да избяга в Турция.

Делото в България срещу него, Карайчев, Добринова и Дишлиева продължи 11 години, като първоначално градският осъди и четиримата, а Добринова получи условна присъда от 3 години затвор. След това Софийският апелативен съд я оправда, но ВКС върна делото за ново разглеждане, за да се стигне до втората оправдателна присъда, която вече беше потвърдена от върховните съдии.

Показания за вредите, които Добринова е понесла по време на процеса, са дали баща ѝ и нейна приятелка, които разказват, че се тревожела най-много за децата си.

Бившата съпруга на Банев се почувствала най-зле при първоначалната осъдителна присъда, плачела непрекъснато, не можела да спи и получавала паник атаки. Заради медийното отразяване на процеса, с месеци не излизала от дома си и дори не включвала телевизора, за да не разбира голямата ѝ дъщеря какво се говори за нея.

Съдебният състав с председател и докладчик Ася Събева обаче пише, че не може да се приеме, че всички описани вреди, Добринова е търпяла заради повдигнатото ѝ обвинение. Съдебният състав припомня, че през 2013 г. беше отвлечена по-малката ѝ дъщеря Лара, която след месец и половина беше освободена, като предположенията бяха, че Банев е платил откуп от около 500 хил. евро.

„От друга страна съпругът ѝ е бил осъден на лишаване от свобода за друго престъпление в Италия, който процес безспорно се е отразил негативно на ищцата и е кумулирал вредите.

Магазин за Акумулатори

Ето защо САС намира, че установените по обем вреди в настоящото производство не се дължат единствено и главно на обвинението. Затова и присъденият размер от общо 100 000 лв. не кореспондира нито с обема на вредите, нито с икономическата конюнктура в страната за периода 2007 г. до 2018 г., нито с доказаната фактическа обстановка“, се казва в решението на втората инстанция.

Според САС неразумният срок за решаването на наказателното дело също не може да води до увеличаване на размера на обезщетение в „геометрична прогресия“.

Съдът отбелязва, че макар делото да е продължило 10 години, то все пак се е отнасяло до престъпна група за пране на пари и решаването му е изисквало специални икономически познания и събиране на доказателства за офшорни сметки чрез съдебни поръчки.

Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Върховния касационен съд.

Криминално

Новините Днес

Не пропускай

Back to top button
zonguldak escort