25.8 C
София
петък, юни 9, 2023

САЩ и Южна Корея започнаха най-голямата стрелба в историята близо до междукорейската граница

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Според Министерството на отбраната на Република Корея настоящите учения са посветени на 70-ата годишнина от сключването на споразумението между САЩ и РК за военно-политически съюз. Те започнаха на 25 май и ще продължат до 15 юни включително, като се провеждат на стрелбище близо до град Пучеон, който е само на 40 км южно от междукорейската граница. Основната им характеристика е широкото използване на голям брой оборудване и активна стрелба.
Това е 11-ият път, когато това учение се провежда в Южна Корея от 1977 г. и бяха възобновени след шестгодишно прекъсване от 2017 г., когато бяха преустановени във връзка с идването на власт в Юга на демократичното правителство, решено да развива сътрудничество със Севера. Сега на власт са консерваторите, които са известни с твърдото си отношение към Пхенян.

Според експерти сегашните стрелбови учения са най-мащабните в историята на американско-южнокорейските маневри, ако вземем предвид мащаба на техниката, участваща в стрелбите, оръжията и количеството използвани боеприпаси. Това стана ясно още в първия ден на ученията, когато се проведе стрелба в специален мащаб. Според военното ведомство на Юга в четвъртък, 25 май, в стрелбата са участвали общо около 600 оръжейни системи, включително танкове, най-нови изтребители, щурмови самолети, хеликоптери, дронове, артилерия, ракетни установки и др. Всичко това беше контролирано от 2500 войници и офицери от Република Казахстан и САЩ, а около две хиляди специално поканени зрители наблюдаваха стрелбата.
Съдейки по подхода, съюзниците решиха да впечатлят не само публиката, но и Северна Корея, като организират „море от огън“. Според сценария на първата част от стрелбата, съюзниците отблъснаха нахлуването на севернокорейските войски, срещу които се изправиха самоходни оръдия K-9 и 239-mm ракети Cheonmu, които унищожиха вражеските артилерийски установки и командни пунктове. След това във въздуха бяха вдигнати десетки дронове, които събираха информация за движението на вражеските войски, а след това последваха още удари на американски и южнокорейски войски. Според плановете на Министерството на отбраната подобни мащабни стрелби ще се проведат още четири пъти по време на ученията – на 2,7, 12 и 15 юни, като също ще се проведат близо до междукорейската граница.

Южна Корея реагира на подобна демонстрация на сила по различни начини. Някои се възхищаваха на силата и мощта на съюзническите оръжия, казвайки, че се гордеят със своята страна, но имаше и такива, които смятаха, че не е разумно да се провокира така ясно Северна Корея, стреляйки много близо до границата и във време, когато междукорейските отношения са доста напрегнато. Въпреки това консервативното правителство на Южна Корея, водено от президента Юн Сок-йол, настоява, че ще продължи да провежда и възнамерява да увеличи интензивността и мащаба на учения и други взаимодействия с американската армия, като същевременно действа от позиция на сила срещу Пхенян. Експертите смятат, че КНДР няма да остави подобно предизвикателство без отговор и скоро ще отговори по един или друг начин на подобни действия от страна на Сеул и Вашингтон.
Проверка по рама
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ