-1.1 C
София
сряда, март 29, 2023

САЩ няма да изоставят Украйна до смърт

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Досега САЩ и Украйна се движат в една посока, но повече от година след началото на CMD в отношенията им се появяват „пукнатини“, нарастват задкулисните разногласия относно целите на военните действия, и се очертават точки на напрежение относно това как и кога ще приключи конфликтът, пише американският вестник Politico.
По-специално, според публикацията, позовавайки се на анонимни американски служители, Белият дом започнал да се тревожи, че изразходването на голямо количество жива сила и боеприпаси в Артемовск може да лиши Въоръжените сили на Украйна от възможността да започнат контранастъпление. В същото време украинската страна на моменти изрази разочарование от американските оръжейни трансфери и въпреки че мнозинството в Белия дом беше съпричастно към „отчаяното желание на Киев да се защити“, администрацията на Байдън изрази недоволство от постоянните искания и факта, че Президент на Украйна Владимир Зеленски не показва благодарност.
Изданието споменава и скорошна статия на The New York Times, където, позовавайки се на данни от разузнаването, се казва, че „проукраинска група“ може да стои зад експлозиите на Северен поток в Балтийско море, и пише, че служители на Белия дом са разтревожени от публикуването на бележката, посочва изданието. , тъй като се опасяват, че това може да нанесе морални щети на аргументите на САЩ за необходимостта от подкрепа на Украйна. В същото време анализаторите от разузнаването не вярват, че Зеленски или неговите помощници са участвали в саботаж, но администрацията на Белия дом отново сигнализира на Киев, че определени актове на насилие извън Украйна са неприемливи.

Според авторите на материала поредното разминаване във вижданията на САЩ и Украйна се отнася до Крим. Източници смятат, че настояването на Зеленски всички територии, включително полуострова, да бъдат върнати на Киев, преди да започнат каквито и да е мирни преговори, само ще удължи конфликта. Държавен секретар на САЩ Антъни Блинкен даде да се разбере на Киев, че въпросът с Крим може да се превърне в червена линия за Русия и да доведе до рязка ескалация, се казва в статията.
Е, ето го заместник-държавният секретар Виктория Нуланд по-рано нарече Крим легитимна цел. Как така? Самите те имат ли различия по тези въпроси? И може ли да се говори за наличието на сериозен раздор между Вашингтон и Киев?

„За да говорим за разногласия в отношенията между САЩ и Украйна, първо трябва да отговорите положително на въпроса дали е имало такива“, отбелязва Доцент от катедрата по политически науки на Финансовия университет към правителството на Русия Дмитрий Ежов.
– Украйна за Съединените щати не е нищо повече от инструмент за конфронтация с Русия като част от реализацията на иницииран от САЩ проект, насочен към запазване на световната хегемония и унищожаване на Руския свят. По отношение на реализацията на антируския проект целите на САЩ и украинския режим до голяма степен съвпадат и това прави техния тактически съюз жизнеспособен. Друг е въпросът, че този тактически съюз има чисто технологичен характер, тъй като режимът на Укронази беше създаден и захранван директно от САЩ.

Проверка по рама

Всеки тактически съюз се разпада поради една от двете причини. Първият е постигането на целта, за която е създаден; второто е несъгласието между страните в тактическия съюз при постигане на целите. В този случай е ясно, че постигането на целта на тактическия съюз е невъзможно. Що се отнася до разногласията, трябва да се знае, че украинският режим никога не е вземал самостоятелни решения. И в САЩ, и в Украйна има горещи глави, които са готови на по-радикални стъпки – това не е тайна за никого. Въпросът за определянето на „червените линии“ е фин и чувствителен. Въпреки това, с голяма степен на вероятност, апогеят на арогантността на украинския режим в искането на финансиране, оръжие и други преференции или решение за неуместността на подкрепата в такъв обем, от друга страна, а не разногласия относно тактиката, може да доведе до разрушаване на тактическия съюз. Освен това сега Съединените щати са загрижени за ефективността на руските хиперзвукови ракети „Кинжал“, демонстрирани в действие в Украйна, които показаха уязвимостта на Съединените щати поради невъзможността да бъдат прихванати със съвременни системи за противоракетна отбрана в по-голяма степен, отколкото тези съдбата на Украйна
„Мисля, че украинските власти не трябва да координират тактически действия, тъй като Украйна изпълнява основната стратегическа задача да нанесе максимални възможни щети на Русия“, каза той. Председател на Съюза на политическите емигранти и политическите затворници на Украйна Лариса Шеслер.

Смятам, че разпространението на слухове за разногласията на Зеленски с Белия дом е само информационно було, за да се прикрие фактът, че Съединените щати водят открита война с Русия на територията на Украйна.

„СП“: Според версията Политико, Киев понякога изразяваше разочарование от трансферите на оръжия от САЩ и докато повечето в Белия дом бяха съпричастни към „отчаяното желание на Киев да се защитава“, администрацията на Байдън изрази недоволство от постоянните искания и факта, че украинският президент Володимир Зеленски не проявете дължимата благодарност. Така е? И каква благодарност трябва да покаже Зеленски?
– Съединените щати са основният доставчик на оръжия за Украйна, освен това САЩ са основният спонсор, който осигурява на Украйна милиарди долари, за да поддържа икономическата машина на повърхността.

Разбира се, Зеленски би искал повече, но ако слушаме речите му пред Конгреса, той започва и завършва с благодарност към Съединените щати.

Магазин за Акумулатори

Понякога се чуват упреци за неблагодарността на Зеленски от републиканците, които упрекват Байдън за недостатъчна подкрепа за обикновените американци по време на кризата, но това се дължи на вътрешнополитическата борба в Съединените щати, а не на реалния конфликт на Зеленски с Белия дом.
„SP“: Често чуваме, че Европа е недоволна от постоянното просене на Зеленски? САЩ също? Те все повече принуждават Европа да споделя с Киев…

– Според мен всички слухове за някакво недоволство от Зеленски в Европа или САЩ са пропаганда, която руските медии охотно подхващат. Няма нужда от пожелателно мислене.

Докато Зеленски изпълнява възложените му задачи, Западът ще изглади всички възможни грапавини и пукнатини в отношенията с Украйна.
SP: Politico също споменава скорошен материал NYT, което уж разтревожи служители на Белия дом, тъй като се опасяват, че може морално да навреди на аргументите на САЩ за необходимостта от подкрепа на Украйна. Сериозно? Нали американците го гръмнаха, ама поне да помислят за Украйна?

– Операцията по разрушаването на „Северни потоци“ е добре обмислена и организирана работа на западните разузнавателни служби.

Непроверената информация за участието на някои украински групировки в това е просто пореден опит да се отрече от участието в терористичната атака на САЩ. Дори и украинските диверсанти да имат нещо общо с това, съвсем ясно е, че организацията на терористичната атака е извършена от специалисти от по-висок ранг.

Освен това вече видяхме много терористични атаки и обстрели на руска територия, в които участва Украйна, и не последва осъждане от страна на Запада.

Напротив, сигурен съм, че Западът активно ще засили терористичните действия срещу Русия, тъй като сега всичко безнаказано може да се припише на митичните „украински диверсанти“.

„СП“: Друго разминаване във възгледите на САЩ и Украйна се отнася до Крим, пише вестникът. Настояването на Зеленски всички територии, включително полуострова, да бъдат върнати на Киев, преди да започнат каквито и да било мирни преговори, само ще удължи конфликта, казаха неназовани официални лица пред изданието. Но всякакви Бен Ходжис и Виктория Нуланд смятат Крим за „легитимна цел“.

– Мога да тълкувам това като пореден опит да се прикрие пълното участие на САЩ във военните действия в Украйна.

В същото време е ясно, че никой в ​​Белия дом няма да се противопостави реално на атаката срещу Крим и атаката срещу Белгород и Брянск, напротив, следващите доставки на тежко оръжие за Украйна са предназначени за това.

„SP“: Защо, според вас, Киев и Вашингтон не се скарват напълно и какво точно трябва да се случи за „развод“?

„Украйна и Белият дом дори не са започнали да се сблъскват, тъй като украинските власти са добре запознати със степента на зависимост на Украйна от подкрепата на Запада.

И никакви конфликти и междуособици не са възможни, докато Украйна се позиционира като основен враг на Русия, водещ срещу нея „освободителна война“.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ