4.8 C
София
четвъртък, март 30, 2023

САЩ разследват връзката между смъртта на китовете и вятърната енергия

ПРОЧЕТИ СЪЩО

За изследвания са отпуснати 26 милиона долара. По искане на щата Ню Джърси проектите се финансират от компаниите за офшорни вятърни паркове Orsted и Atlantic Shores. Подобни проучвания се провеждат в щати от Мейн до Южна Каролина, казаха служители.
Производителите на вятърни паркове Vineyard Wind и Ørsted от своя страна заявиха, че обръщат особено внимание на безопасността на морския живот. Въпреки това, именно предотвратяването и минимизирането на щетите върху китовете и други морски обитатели по време на изграждането и експлоатацията на офшорни вятърни паркове е това, на което експертите ще трябва да обърнат повишено внимание, съобщава Богатство.

В Ню Джърси ще поставят подслушващи устройства на океанското дъно, за да регистрират присъствието на китове и други морски бозайници. Те също така ще пуснат подводен планер, оборудван със сензори, които могат да чуят комуникацията на китовете. Програмата включва и проследяване на движението на различни видове риби.
Изследването беше обявено много преди смъртта на китовете да се политизира. Противниците на вятърните паркове приписват смъртта на китовете на изграждането на турбини край бреговете на Ню Джърси и Ню Йорк. Три федерални научни агенции обаче – Националната администрация за океаните и атмосферата, Бюрото за управление на океанската енергия и Комисията по морските бозайници – казват, че няма доказателства, свързващи офшорните вятърни паркове със смъртта на китове.

Федералното правителство проучва смъртните случаи на бозайници от 2016 г. Тогава беше регистриран „необичаен случай на смърт“ на гърбати китове. Оттогава са умрели 186 животни.
Проверка по рама
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ