9.8 C
София
събота, април 13, 2024

САЩ се опитват да поемат контрола върху световната микроелектроника

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Холандските власти обявиха, че ще публикуват своята версия на ограниченията до лятото на тази година. Това съобщава Bloomberg като се позовава на текста на писмото, което министърът на външната търговия на страната Лиза Шрайнемахер изпрати до парламентаристите. „Холандия смята, че е от съществено значение от гледна точка на националната и международната сигурност тази технология да бъде поставена под контрол възможно най-скоро“, се казва в документа. Новите разпоредби за контрол на износа ще ограничат доставките на някои оборудване с дълбоки ултравиолетови лъчи (DUV) до Китай.

ASML е най-големият световен производител на микроелектронно оборудване и в него е инвестирано сериозно, за да се създаде международен доставчик. И сега те се опитват да го използват като такава бариера, отбелязва Арсений Брикин, ръководител на консорциума Basis, който обединява производители на високотехнологични продукти

Най-големият договорен производител на чипове в Китай, SMIC, вече предупреди, че началото на масовото производство на полупроводници в новия му проектен завод Jingcheng на стойност 7,6 милиарда долара може да бъде отложено с четвърт или две поради трудности при получаването на ключово оборудване. Проектът Jingcheng е една от четирите фабрики в процес на изграждане от SMIC в Китай за производство на полупроводници в съответствие със „зрялата“ 28nm технология.

Американските власти смятат, че тяхната юрисдикция се простира върху всичко, където има американска технология, отбелязва Брикин. „Китайските производители до голяма степен развенчаха този мит. И веднага щом стана ясно, че се доближават до 10 нанометра, те започнаха да бъдат ограничавани. Но въпреки това Китай все пак достигна 18 нанометра и почти стигна до 14“, казва Брайкин.

Подобни действия могат да забавят развитието на микроелектрониката, казва Иван Покровски, изпълнителен директор на ARPE. Това са последствията от икономическата и индустриална политика на интегриране в глобализацията, която беше контролирана от американските корпорации.

„Изоставянето им ще означава връщане назад от 10-15 години назад. Сега има преход към създаването на независими вериги за международно сътрудничество. Това няма да доведе до изоставяне на американските технологии, но в следващите 5-10 години зависимост върху тях ще намалее, защото ще има технологично сравними алтернативни решения извън юрисдикцията на САЩ“, казва той.

Проверка по рама

Пътят до самостоятелно производство на микроелектронни компоненти е много дълъг. Това отнема десетилетия и изисква пълноценна програма за развитие и сериозни инвестиции. Освен това, дори изоставайки в техническите процеси, е необходимо да продължим тази работа – Китай продължава тридесет години и все още продължава, сигурен е Брайкин. „Имах тезата, че ако не направим това сега, след няколко години за нас всички тези модерни инсталации ще бъдат като мигащи гравитационни шапки, чиито принципи не разбираме. И в най-добрия случай ще станем уверени потребители“, казва експертът.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ