13.5 C
София
неделя, май 28, 2023

Съвети за добър сън при пътуване

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Пътуването отразява ли се негативно на качеството на съня ви? Това е въпрос, на който много хора отговарят утвърдително. Независимо дали пътуваме по работа или за удоволствие, това неизменно оказва влияние върху съня, като може да дори предизвика безсъние, пише в своя статия Гергана Радович, холистичен терапевт, специалист по съня, автор на “Фабрика за сън. Холистична програма за постигане на мечтания сън” и Дневник на съня.
„Като човек, който обича да пътува и го прави сравнително често, знам колко е важно да си осигуриш достатъчно сън, дори когато си във ваканция. Преди години се изкушавах да стоя до късно, за да не загубя нито миг от преживяването, но с годините открих, че липсата на достатъчно сън може да развали и най-хубавото пътуване и лесно да ме превърне в мрънкащо и вечно недоволно същество. Сънят е много важен дори когато сме във ваканция.

Темата за пътуването и съня е изключително актуална за всеки, който цени здравето си. Затова независимо къде отиваш – наблизо или надалеч, важността на добрия сън по време на пътуване не бива да бъде подценявана”, обясни специалистът.
Възможен ли е добрият сън по време на почивката?

„Добрият сън е силно необходим за поддържането на твоето физическо и психическо здраве, а по време на почивката е още по-важен. Изследвания показват, че липсата на достатъчно сън води до отслабване на имунната система, натрупване на тегло, дори повишава риска от сърдечносъдови заболявания.
Когато това се комбинира с дълги часове пътуване със самолет или друго превозно средство, смяна на часови зони, промяна на ритъма на сън и будност, различен климат и храна, последствията може да бъдат значими, затова е истински важно да направиш съня си приоритет”, допълва Гергана Радович.

Проверка по рама

Ето и конкретни съвети: 
• Преодолей умората от смяната на часовите зони, като се подготвиш предварително.

Един от най-често срещаните проблеми при пътуване е умората от смяната на часовите зони. Когато преминавате през няколко часови зони, това се отразява на вътрешния ни часовник и може да ни накара да се чувстваме уморени и летаргични през деня и будни през нощта. Затова, ако ни предстои пътуване със смяна на повече от 2 часови зони, опитайте се да се подготвите за него поне седмица-две преди да тръгнете. Постепенно променяйте времето си на лягане и ставане към желаната часова зона. Например, ако летите на запад, стремете се към по-късно лягане и ставане, а ако летите на изток – направете обратното.

 • Бъди предварително готов за някои от факторите на средата.
Добрата подготовка преди пътуването винаги се отплаща. Когато подготвяте багажа си, не забравяйте да сложите в него и тапи за уши, които да ви помогнат да спите по-добре, ако средата е шумна, както и маска за очи, с която допълнително да блокирате светлината. Ако не сте ползвали такива досега, имайте предвид, че дори и да са ви неудобни в началото, бързо ще свикнете с тях.  

 • Избери внимателно хотела, в който ще отседнеш.

Магазин за Акумулатори

Ако сте от хората, които спят дълбоко и почти нищо не може да ги събуди, браво на вас. Но ако спите леко и се будите и при най-малкия шум, изберете внимателно къде ще нощувате. Търсете хотели, които са извън най-шумните места или далеч от натоварените пътни артерии. При възможност попитайте за стая на висок етаж и по-далеч от асансьора.
• Поддържай добри навици на сън.

Вероятно едно от най-трудните неща по време на всяка ваканция е да се стремите да ставате и лягате по едно и също време. Дори да ви се иска да останете вечер до късно, а след това да спите до късно, е важно да спазвате постоянни навици на сън, особено ако имате склонност към безсъние. Ако не го направите, може да нарушите ритъма си сън и будност и да затрудните заспиването си вечер.

Храната и алкохолът са другите две неща, които да държите под око. Колкото и изкушаващи да са те – неизбежно е, по време на почивката всички сме склонни да злоупотребим с тях, имайте едно наум и избягвайте преяждането и препиването.
Мазните, тежки и обилни храни, поляти с алкохол вечер, не само затрудняват храносмилането и функциите на черния дроб през нощта, но и пречат на добрия сън. 

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ