22.8 C
София
понеделник, юли 22, 2024

Създадоха Viber канал за насърчаване на ранната диагностика на хепатит В и С

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Тазгодишното мото на Световния ден за борба с хепатита е “Не чакай. Изследвай се сега за хепатит В и С, за да защитиш себе си и своите близки”. С него за пореден път се поставя акцент върху неотложността на действията и усилията, необходими за премахване на хепатита като заплаха за общественото здраве до 2030 г. Създадоха и Viber канал за насърчаване на ранната диагностика на хепатит В и С, който се казва “Веднъж в живота”.

Съществуват пет основни щама на вируса на хепатит А, B, С, D и Е, като глобалните усилия са насочени към елиминиране на инфекциите с хепатит B, C и D. В тази връзка Световната здравна организация (СЗО) информира, че по света 1,1 милиона смъртни случая са причинени именно от хепатит B и хепатит С инфекции. В същото време са диагностицирани около 10% от хората, които имат хронично протичаща инфекция с хепатит B, а децата, с достъп до ваксина срещу хепатит B при раждане, представляват едва 42%.

В изпълнение на Национална програма за превенция и контрол на вирусните хепатити в Република България за периода 2021-2025 г. Министерството на здравеопазването осигурява диагностикуми и консумативи за диагностика на вирусни хепатити за нуждите на лабораторната мрежа в страната.

Сред основните цели на Националната програма са: намаляване на заболяемостта с 45% и смъртността с 30% от хронични вирусни хепатити до 2025 г.; достигане и задържане на 95% обхват с трети прием на ваксина срещу хепатит B при деца; достигане на нива за диагностика и лечение на хепатит В и С, както следва: над 50% диагностицирани пациенти и над 40% лекувани. И, не на последно място, целта е да се намали разпространението на вирусни хепатити А, D и Е.

За постигане на целите Министерството на здравеопазването промени Наредба №8 от 3 ноември 2016 г. за профилактичните прегледи и диспансеризацията, като по този начин осигури широк достъп до изследване за хепатит B и С за хора на възраст 40, 45, 50, 55, 60 години, както и възможност за изследване за вируса на хепатит С по време на бременност, с цел превенция на риска от предаване на инфекцията с хепатит С от майка на дете.

Проверка по рама
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ