16.2 C
София
понеделник, май 20, 2024

Сблъсъци между протестиращи и полиция в Западна Франция

ПРОЧЕТИ СЪЩО

В Нант, където многохилядно шествие току-що беше тръгнало от Place des Dukes of Bretany, няколко младежи започнаха да хвърлят предмети по стражите на закона. Те отговориха, както често се случва, със сълзотворен газ.

В Рен демонстранти подпалиха дървени кутии насред улицата, което очевидно не се хареса на служителите на реда. Ажани също започнаха да „успокояват“ хората със сълзотворен газ, а след това изпратиха на помощ водно оръдие и допълнителни сили на полицията.

Днес в страната се провеждат не само масови шествия. Много сектори на икономиката пострадаха от общата стачка. По-конкретно, три от четири LNG терминала са блокирани. Според профсъюзния център на Общата конфедерация на труда (CGT) до 80 процента от персонала стачкуват. Стачкуващите издигнаха пикети по пътищата за достъп до предприятията и не пропускат превозните средства, които се насочват към портите им.

Заради стачката голяма част от железопътните локомотиви днес останаха в депото. Стачката засегна и комуникациите между Франция и Великобритания през тунела под Ламанша. От 26 пътнически влака Eurostar само 10 са тръгнали от Париж за Лондон.

Проверка по рама

Няколко синдиката на железопътните работници вече са решени да надхвърлят 7 март. Те са готови да удължат стачката и през следващите дни, а може би дори да я направят безсрочна. Подобни настроения са често срещани сред работещите в енергийния комплекс, в корабостроенето и в други важни сектори на икономиката.

Скорошно проучване на IFOP показа, че 65 процента от французите подкрепят стачката и са за нейното продължаване. Именно от това развитие на събитията се страхуват най-много френските власти, стремейки се на всяка цена да доведат пенсионната реформа докрай.

Магазин за Акумулатори

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ