България

СБОГОМ! 23-годишният Данчо не дочака ново сърце

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Водещият на предаването „120 минути“ Светослав Иванов съобщи тъжна новина в страницата си във фейсбук. Неговият гост от преди месец – Йордан Пенчев, който разчуства цяла България с жаждата си за живот, е починал на 23 години.

„Преди месец, едно 23-годишно момче помоли своята майка да му обещае, че ако той си отиде от този свят, тя ще продължи да живее спокойно и щастливо. Днес Данчо отлетя, а майка му София ще продължи да се бори. Защото нейният призив е болезнен и истински:

„Мили лекари, намерете сили и човещина да говорите с близките на хората, за които вече е късно да им се помогне. Обяснете им по чисто човешки начин, че ако се съгласят да дарят орган на свой близък, те ще направят чудо. Ще върнат живота, надеждата и мечтите на много деца като моето и на много майки като мен“.

София Пенчева, нашите съболезнования. Данчо вече ни гледа от небето. И ще ти вдъхва сили“, написа Светослав Иванов.

23-годишният Йордан Пенчев, който живееше с изкуствено сърце близо две години и чакаше с надежда да бъде трансплантиран, издъхна в реанимацията на столичната болница „Света Екатерина“.

Проверка по рама

Преди три дни младият мъж бе подложен на изключително сложна интервенция – поставяне на второ изкуствено сърце – този път в дясната сърдечна камера. Такава операция се прави за първи път у нас.

Въпреки че Данчо издържа многочасовата операция, състоянието му бе крайно тежко и днес той е изгубил битката за живот.

Йордан е първият българин, на когото бе поставено американско изкуствено сърце. Операцията бе успешна, но през пролетта на тази година той се разболява от Covid-19.

Развива пневмония и сърцето му окончателно се уврежда. През август състоянието му толкова се влошава, че той е приет отново в „Света Екатерина“.

„Отиде си един приятел, един млад човек, който много искаше да живее. Там където отива няма проблеми с трансплантациите. Посвети последната година от живота си в кауза за увеличаването на трансплантациите у нас. Напомням на тези, от които зависят трансплантациите, че тази година имаме само едно трансплантирано сърце, а годината свършва“, написа председателят на Алианса на сърдечно трансплантираните Евгений Георгиев, който също тъгува за загубата на Данчо.

Магазин за Акумулатори

Коментари

Коментара

loading…There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Игра на Богове -Възходът на падението магазин за авточасти
Back to top button