12.8 C
София
вторник, юни 6, 2023

Сделката за зърно Черно море е удължена с два месеца

ПРОЧЕТИ СЪЩО

„Добрата новина“ беше съобщена първи от турския президент Реджеп Тайип Ердоган. „Беше решено споразумението по Черноморската инициатива за зърно да бъде удължено с два месеца“, каза той. Както увери Ердоган, Анкара ще положи всички необходими усилия за изпълнение на всички условия на споразумението.
Официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова потвърди изявлението на турския президент. „Така има шанс не на думи, а на дела да помогнем за осигуряването на глобалната продоволствена сигурност, преди всичко да помогнем на най-нуждаещите се страни“, отбеляза дипломатът. В същото време Захарова подчерта, че „принципните оценки на Истанбулските споразумения не са се променили“. „Изкривяванията трябва да бъдат коригирани възможно най-бързо“, каза представителят на руското външно министерство и добави, че експертите ще се занимават с това непрекъснато, както са го правили през цялото време. „Имаме причини да работим. По набелязаните теми, които не са затворени и представляват проблемни въпроси за нас, работата ще бъде продължена. Изхождаме от необходимостта да се изпълняват декларираните от нас параметри, които бяха съвместно договорени“, каза Захарова.

Постоянният представител на Руската федерация в ООН Василий Небензя от своя страна обясни решението на Москва да се съгласи на удължаване на сделката с надеждата, че проблемите, повдигнати от руската страна, все пак ще бъдат решени. „И колкото по-скоро, толкова по-добре“, добави дипломатът.
Сделката включва не само Черноморската зърнена инициатива, която регулира износа на зърно от Украйна, но и меморандум Русия-ООН, който има за цел да осигури достъпа на руски селскостопански продукти до световните пазари. Засега обаче е изпълнена само първата част от този пакет от споразумения. Припомняме, че руската страна настоява за свързване на Росселхозбанк към международната платежна система SWIFT, възобновяване на доставките на селскостопанска техника и резервни части за нея в Русия, премахване на ограниченията върху застраховането и достъпа до пристанища срещу руски кораби и товари, възстановяване на доставките на амоняк през Толиати- Тръбопровод Одеса, деблокиране на сметки и разрешаване на финансови дейности за руските производители на минерални торове.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призна, че „остават нерешени въпроси, представители на Русия, Украйна, Турция и ООН ще продължат дискусията си“.
Този сезон, на фона на рекордна зърнена реколта (почти 158 милиона тона), Русия ще може да достави рекорден обем на външните пазари – около 57 милиона тона. Въпреки трудностите с плащанията, застраховките, съдилищата, износителите се научиха да работят под санкции, казва Владимир Петриченко, генерален директор на аналитичната компания ProZerno. Но удължаването на зърнената сделка за руските износители, предвид продължаващите ограничения, не вещае нищо добро – това ще доведе до по-нататъшно намаляване на цените на зърното, каза той.

Проверка по рама

Русия се съгласи да удължи сделката при условията на възможно най-бързо коригиране на нейните изкривявания
Според експерта сега зърното по Черноморието се търгува на 250 долара за тон (FOB). И това вече е изключително ниска цена. Според Организацията по прехрана и земеделие на ООН (FAO) цената на зърното на световния пазар непрекъснато пада от ноември миналата година. През април тази година цените на пшеницата паднаха с още 2,3%, достигайки най-ниското си ниво от юли 2021 г. В същото време през последните две седмици цените вече са намалели с 10 долара за тон: въпреки факта, че удължаването на сделката не беше обявено до последния момент, цената падна само според очакванията, казва Петриченко. Той припомня, че през целия сезон руското зърно вече се продаваше с отстъпка от 20-50 долара на тон в сравнение с нашите недружелюбни конкуренти. С премахването на бариерите пред износа на руски продукти не би трябвало да се правят допълнителни разходи. Неподновяването на сделката може да доведе и до поскъпване на зърното.
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ