18.8 C
София
понеделник, юни 24, 2024

Сензационен срив! ПП-ДБ падна на 8%, БСП я изпревари

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Сензационен обрат в нагласите на българските граждани за предстоящите парламентарни и европейски избори измериха социолозите на агенция „Естат” седмица преди 9 юни, когато ще определим кои ще са новите ни представители в Народното събрание и Европейския парламент. “Подем в патриотичния вот, националните и консервативни движения са фаворити на избирателите”, коментираха от агенцията, отчела пристрастията на 733 пълнолетни граждани.

ГЕРБ убедително води с 16,8% и е първа политическа сила, двойно по-малък е резултатът на ПП-ДБ, които се сриват до 8,2%. Преди тях и то с процент и половина разлика, е смятаната за “опашкар” БСП, която обаче събира одобрение сред 9,7 от участвалите в допитването.

Голямата изненада според “Естат” е ВМРО, които изпреварват почти тройно партията на Иван Гешев, “Синя България” на Петър Москов и “Ние идваме”, събирайки 2,2% от вота на българите за национален парламент, и 3% за евровота.

“Не изключваме до 9 юни “воеводите” да покачат още доверието си, предвид цялостния патриотичен и консервативен тренд в обществото”, прогнозират наблюдатели на политическите процеси. В подкрепа на думите им е доброто представяне и на “Възраждане”, които също изпреварват мощно десните, печелейки 8,9%.

Не толкова оптимистично изглежда резултатът за смятаната за фаворитка сред дебютантите за НС и ЕП Ваня Григорова, която не успява да прескочи 4-процентовата бариера за национален парламент, нито се доближава до прага за Брюксел. Партията й “Солидарна България” събира едва 3,7 на сто от предпочитанията на участвалите в проучването.

Проверка по рама

Материалът Сензационен срив! ПП-ДБ падна на 8%, БСП я изпревари е публикуван за пръв път на Novinite-Dnes.eu.

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ