26.8 C
София
понеделник, юли 15, 2024

Сестрата на севернокорейския лидер Ким Йо-джонг: Северна Корея ще повтори опитите да изведе сателити в орбита

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Припомняме, че вчера сутринта Северна Корея с помощта на ракетата-носител Cholima-1 се опита да изведе военния спътник Manningyon-1 в ниска околоземна орбита. Изстрелването обаче беше неуспешно поради неизправност в работата на двигателя и характеристиките на горивото. КНДР бързо призна неуспеха, като добави, че ще се опита да разбере, да коригира причините за неизправностите възможно най-скоро и да направи ново изстрелване. Въпреки че КНДР надлежно уведоми международните организации за плановете си за изстрелване, Съединените щати и Южна Корея осъдиха изстрелването, заявявайки, че то нарушава резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, забраняващи на КНДР да изстрелва с балистични технологии. Вашингтон обеща да „потърси отговорност“ на Пхенян за действията си, но в същото време призова КНДР да се върне към диалог със САЩ без предварителни условия.

Реакцията на Пхенян на изявленията на САЩ не закъсня. Днес Корейската централна новинарска агенция пусна отговор от името на по-малката сестра на Ким Чен-ун Ким Йо-джонг, която в последно време често е била „рупорът“ на страната чучхе в общуването със света. Изявлението на Ким Йо-джонг имаше характерно заглавие, което веднага изясни същността на позицията: „Никой не може да отрече нашето суверенно право да изстрелваме сателити“. „Ако наистина искате да осъдите изстрелването на нашия сателит, тогава трябва да започнете, като критикувате Съединените щати и други страни, които вече са изстреляли хиляди сателити…“, се казва в изявлението и се подчертава, че изявленията на Вашингтон си противоречат.

Отбелязва се също, че работата по изстрелването на сателити е неотменимо право на Северна Корея и страната чучхе ще продължи тази дейност. „В близко бъдеще успешно ще изведем в орбита военен сателит за наблюдение и той ще започне да изпълнява задачите си“, се казва в изявлението.

Ким Йо-джонг също отхвърли призивите на САЩ за диалог, като отбеляза, че Пхенян „няма намерение и не чувства необходимост да преговаря със САЩ и техните съучастници“, които са враждебни към КНДР. В същото време беше обещано, че Северът ще продължи политиката си по по-настъпателен начин, така че всички противници на КНДР да разберат, че няма да могат да постигнат нищо от продължаването на враждебната си линия.

Трябва да се отбележи, че правото на държавите на мирно изследване на космическото пространство се признава от ООН за всички страни, към които Пхенян се позовава. Освен това съвсем наскоро, на 25 май, самата Южна Корея изстреля сателити в орбита, но в същото време критикува КНДР за подобни дейности. В същото време преди няколко години Съветът за сигурност на ООН прие резолюции, които забраняват на Пхенян да използва балистични технологии. Те включват и опит за изстрелване на сателит в орбитата на Земята. Въпреки това КНДР постоянно пренебрегва тези забрани, като изстрелва ракети.

Проверка по рама

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ