16.8 C
София
неделя, май 28, 2023

Северозападната част на Русия може да стане мишена на британските специални служби

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Саботажната работа на въоръжените сили на Украйна се контролира от британските разузнавателни служби. През последните години те са събрали разузнавателна информация за Русия в няколко региона, по-специално в Краснодарския край и Псковска област. Могат ли тези региони да станат мишена на нови терористични атаки?
Украински дрон в предградията на Краснодар

Украинските диверсанти и техните операции се обучават от представители на няколко британски разузнавателни служби наведнъж: Специалната въздушна служба (SAS), Специалната лодкова служба (SBS), Специалният разузнавателен полк (SRR) и Специалните сили (UKSF). Разбрано от американски журналист Том Роугън от Wall Street Journal. Той използва секретни разузнавателни данни, изтекли от Пентагона.
Очевидно именно британците са планирали последните терористични атаки на руска територия – атаки срещу Брянска и Белгородска област.

Британците са участвали в тайни операции в най-малко 19 държави от 2011 г изследвания Базирана в Лондон Action by Armed Violence (AOAV). Специалните части на Специалната авиационна служба тайно присъстваха на територията на Русия още през 2014 г., по време на Олимпийските игри. Те са действали, според легендата, за да защитят британските спортисти от ислямските терористи. Всъщност те бяха разузнавачи. Вероятно събраните от тях данни са направили възможно организирането на множество саботажи.
Краснодарският край и съседната Адигея вече многократно са били обект на украински атаки. През февруари и май безпилотните самолети на UAF атакуваха няколко петролни съоръжения: нефтената рафинерия Илски, хранилището за гориво на Роснефт в Туапсе и петролно депо в пристанището Таман. Също през февруари дрон се разби близо до адигското село Нови.

Проверка по рама

Пожарът в нефтеното депо в Туапсе е потушен за 20 минути. Атаката срещу Нови беше много по-опасна – селото всъщност е предградие на Краснодар, от който го дели река Кубан. Само на няколко километра – гъсто населени жилищни квартали.
Освен това за атаките е използван не само съветският реактивен безпилотен самолет Ту-141 „Стриж“ (парк от такива самолети е останал в Харков, където са произведени от местен самолетен завод), но и израелският Aerostar.

Създаден е от Aeronautics Defense Systems на базата на дрон IAI Scout и въпреки че е разузнавателен, се използва като ударен дрон с боеприпаси.

Секретна операция „Кабрит“: британците наблюдават Псковска област от 2018 г
Британците действаха не само в южните райони на Русия. На северозападните граници са изпълнявани „специални мисии“. Още през 2018 г. разузнавачите на Специалната въздушна служба бяха тайно дислоцирани в Естония, на границата с Ленинградска и Псковска области.

Командването на НАТО нарече специалната операция „Кабрит“: в Естония бяха прехвърлени пехотни и танкови части от Великобритания, Франция, Дания и други страни. Те трябваше да обучават естонските военни.

Магазин за Акумулатори

И както вече стана ясно, англичаните действително са водили разузнаване на територията на Русия. Под прикритието на обикновените пехотни части близо до руските граници се появиха 21-ви и 23-ти резервни батальони на SAS, които влизат в състава на 1-ва разузнавателна бригада. В Естония бяха изпратени войници, участвали преди това в нахлуването на НАТО в Афганистан и Ирак.
„Резервистите от SAS са специално обучени да изпълняват задачи по разузнаване, наблюдение и разузнаване на дълги разстояния“, установиха експертите на Action by Armed Violence. С други думи, британските командоси провеждат дистанционно разузнаване в Русия.

Очевидно са свършили добра работа, събирайки ценни данни. Именно Псковска област украинците атакуваха няколко пъти. Местните власти бяха подложени на кибератаки, съобщения за предполагаема биологична атака бяха масово изпратени до жителите.

На 30 октомври украински дронове атакуваха военно летище в района на Островски, няколко бойни хеликоптера бяха повредени. А през ноември губернаторът Михаил Ведерников съобщи за нови опити на щурмови безпилотни самолети на въоръжените сили на Украйна да пробият държавната граница – всички те са унищожени.
OSW: Въоръжените сили на Украйна не разполагат със собствени средства за саботаж, затова използват „Руския доброволчески корпус“

Саботажът на UAF ще продължи, пишат експерти от Полския център за източноевропейски изследвания (OSW). Петро Зоховски И Анджей Вилк. Те директно посочват, че всички диверсии на руска територия са дело на украинските спецслужби, въпреки че Киев се опитва да им се измъкне.

Поляците открито признават, че „Руският доброволчески корпус“ (използван е за атаки на Брянска и Белгородска област) е диверсионна част на Главното разузнавателно управление на Въоръжените сили на Украйна.

Самите въоръжени сили на Украйна не разполагат с достатъчно сили за извършване на сериозни операции. Следователно техният саботаж е по-скоро за информационно-пропаганден шум, признават от OSW.

„Не само саботажът, но и заплахата трябва да окаже психологически натиск върху руснаците и техните поддръжници. Те също така оскъпяват поддържането на нови територии поради необходимостта от увеличаване на броя на правоприлагащите органи ”, пишат експертите на OSW.

Истинската свобода на Русия от западната хегемония обаче няма цена.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ