България

Шефът на “Пирогов” е уволнен заради пациентите “фантоми” за 1 млн. лева

Игра на Богове -Възходът на падението
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Здравният министър Стойчо Кацаров уволни шефа на “Пирогов” проф. Асен Балтов заради установените от здравната каса фиктивни дейности, за които болницата е получила неправомерно над 1 млн. лева от фонда и сега трябва да ги връща.

От здравното министерство обявиха, че разкритията на НЗОК в “Пирогов” представляват тежко нарушение на Закона за публичните предприятия и затова договорът на Балтов е прекратен и на негово място е назначен проф. Иван Поромански – началник Клиника по гнойно- септична хирургия на болницата.

Балтов оглави “Пирогов” през 2017 година и е назначение на тогавашния служебен здравен министър Илко Семерджиев. В последствие обаче се открои като един от близките до бившия премиер Бойко Борисов болнични директори, бе негов спътник в джипката, а болницата се радваше на благосклонно отношение от страна на държавата и солидни инвестиции.Балтов е трети сменен болничен директор от служебния здравен министър след промените в ръководствата на “Александровска” заради лошо управление и “Лозенец” заради незаконни трансплантации и други нарушения.

Проверката на НЗОК в “Пирогов” потвърди в понеделник съмненията, изразени първо от здравното министерство, че болницата е правила фиктивни хоспитализации. Става въпрос за хора, които първо са лекувани от коронавирус в “Пирогов”, а впоследствие били отчитани и като хоспитализирани в болницата за настъпили бъбречни и чернодробни усложнения, без обаче реално да са лежали. Проверката на НЗОК обхваща над 800 пациенти.

Сред откритите нарушения са отчетена и заплатена, но неизвършена дейност за пациенти, които не са лежали в болницата. Освен това пациенти са каранни да плащат за дейности, които се покриват от НЗОК. Друго нарушение е, че в Историята на заболяванията на пациенти са фигурирали медикаменти, които обаче не са били отпуснати от аптеката на лечебното заведение. Проверяващите са засекли още и нарушения на диагностично – лечебния алгоритъм.

Проверка по рама

Болницата обаче отрича обвиненията и обяви, че ще обжалва констатациите.

Преди ден в нейна защита се обяви и Лекарският съюз, който обвини НЗОК в административен тормоз над болниците със своите проверки. Според Лекарския съюз НЗОК тормози болниците заради открити формални нарушения. Освен това, според съсловната организация, не е редно болниците да връщат пари, защото финансирането им беше променено в Covid-кризата и те получаваха твърдо 85% от бюджета си, независимо от броя на преминалите пациенти.

По-рано днес обаче управителят на НЗОК проф. Петко Салчев отхвърли тези обвинения и попита съгласни ли са хората с техните пари да бъде почерпена една болница с 1 млн. лева. Днес резултатите от проверката в “Пирогов” са предадени и на прокуратурата. Малко преди МЗ да съобщи за отстраняването на Балтов, той качи във Фейсбук профила си пост, адресиран към управителят на НЗОК. В него се казва, че “Пирогов” не е спирала да работи от 1951 година, вероятно засегнат от думите на Салчев, че “Пирогов” е получила без да работи за шестмесечието 11 229 200 лева. Става въпрос за компенсациите, които болниците получават за намалената си дейност в Covid-кризата.

Коментари

Коментара

loading…
There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
Диета без глад

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button