24.4 C
София
вторник, юни 6, 2023

Шефът на Върховния съд на Украйна беше заловен при вземане на подкуп. Какво стои зад нашумелия корупционен скандал

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Случвало се е в Украйна да арестуват премиери и дори украински съдии от по-малък калибър редовно биват осъждани за корупция – имената Чаус и Зварич дори станаха нарицателни. Но шефът на най-висшата съдебна инстанция да бъде задържан в момента на прехвърлянето на парите – такъв срам наистина се случи за първи път от 32 години независими украински страдания. И всичко това пред западните партньори, които упорито насърчават съдебната реформа в Украйна, като се започне от държавния преврат и се стигне до интензификацията на процеса през 2017 и 2021 г.
Малко се знае обаче за същността на случая и дори брифингът на Националното антикорупционно бюро (НАБП) не добави конкретика: Князев и още един неназован обвиняем са задържани за получаване на неправомерна облага и користни действия в полза на определен бизнесмен. В същото време все още не са им повдигнати обвинения, а установяването на произхода на средствата, намерени при обиска на Князев и още осемнадесет членове на ВАС, продължава.

Но се споменава името на корумпиран бизнесмен – това е опозореният олигарх Константин Жеваго. Днес от Париж той се опитва да запази контрола върху основния си актив – Полтавския GOK, който според последната версия на самия Жеваго е хвърлил око на Игор Коломойски. Всъщност на 19 април Върховният съд отмени решението на по-нисък апелативен съд, като по този начин върна на Жеваго контрола върху 40 процента от акциите на GOK.
Назоваха името на корумпиран бизнесмен – това е опозореният олигарх Константин Жеваго

Въпреки това, както винаги е било в Украйна, е невъзможно да се отдели политиката от икономиката. И колкото по-високо се занимава с наказателното дело, толкова по-високи политически слоеве са замесени в него. И така, всички наблюдатели забелязаха, че първо, NABU, орган, създаден от Съединените щати за борба с украинската корупция, а не подчинен на Зеленски, разследва случая. Второ, самият Князев не беше забелязан в идеологически или правни дискусии с президентската канцелария, той беше смятан за „човек на Ермак“, не беше жаден за публичност, избягваше гръмки изявления и има подозрение, че много украинци са чували името на шеф на Върховния съд вчера за първи път. И трето, според източници на украински медии, самият Зеленски е научил за задържането на Князев постфактум, когато всичко вече се е случило.
Украинските собственици на „инсайдери отстрани“ са единодушни, че внезапната активност на НАБУ, която отдавна не напомня за себе си, е своеобразен сигнал към Зеленски от Вашингтон, а Князев, Жеваго, Коломойски и други са само екстри в глобалния сюжет. Какво може да има в този сигнал и какво намеква на Зеленски?

Проверка по рама

Например, че парламентарните избори, които Зеленски отмени в понеделник с една фраза, все пак трябва да се проведат навреме. И ако не ги назначи сам, то може да го направи Върховният съд, както вече се случи през 2004 г. с третия тур на президентските избори. И като цяло на Зеленски беше напомнено, че именно Върховният съд „дава заключение за наличието или липсата на признаци на държавна измяна или друго престъпление в действията на президента на Украйна, а също така представя писмено становище по искане на Върховната Рада относно невъзможността на президента на Украйна да упражнява правомощията си по здравословни причини.
Акцията на НАБУ срещу съдиите може да се тълкува и по друг начин: на територията, където започна да работи инвестиционната компания BlackRock, враждите на местните олигарси за правата върху активите вече нямат значение. По принцип тази компания няма нужда от местни олигарси. И ако даден съд или президент има топли чувства към тях, толкова по-зле за съда и президента. А компанията BlackRock, припомняме, беше официално стартирана от самия Зеленски в Украйна преди малко повече от седмица.

И накрая, това може да е последното изчерпателно американско предупреждение към Зеленски, един вид ритник в задната част на хитър и неравноправен партньор, който не изпълнява задълженията си. И не става въпрос само за „контраатаката“, която Блинкен и Байдън вече обявиха, а Зеленски с всички сили се опитва да забавя или имитира. Важна е и самата съдебна реформа, чийто американски сценарий – с пълното подчинение на цялата власт на „международни експерти“ – Зеленски, както и Порошенко преди него, усилено саботира. Сега, след разкриването на корупция в самия Върховен съд, е просто нелогично от гледна точка на цивилизования свят да се остави на украинците правото на суверенно съдебно производство. Предположения за това какви тайни Князев ще разкрие или не разкрие на следователите и как това ще се отрази на съдбата на Зеленски и дори на американските избори, ще се появят още в развитието на сюжета.
Магазин за Акумулатори

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ