24.4 C
София
вторник, юни 6, 2023

Схема в Новините Днес от „Борисов 2“: Кой точи златото на България? „Дънди прешъс“ връща 403 млн. на свой аватар в Нидерландия

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

Кой източва златото на България с убийствено неизгодна концесия на името на канадската „Дънди прешъс“? Новините Днес се сдоби с данни за прехвърляне на 403 милиона лева от концесионера на рудника в Челопеч към компания-аватар, регистрирана в Нидерландия. Врътката, станала по време на кабинета „Борисов 2“, досега не е оповестявана в медиите.
Дали прехвърлянето на колосалната сума не е нарушение на концесионния договор и повод той да бъде анулиран, пита информатор на Новините Днес, запознат с машинациите на канадците?

Проверката ни показа, че става дума за вземане на Дънди Прешъс (Челопеч) Б.В. срещу Дънди Прешъс Металс Кооператиеф У.А., кооперативна организация с изключване на отговорността, учредено и съществуващо съгласно законодателството на Нидерландия, с регистрирано седалище в Амстердам, Нидерландия, и регистриран адрес на управление на ЛунА Арена, Херикербергвег 238, 1101 CM, Амстердам Зуидоост, Нидерландия, за връщане на предоставена в заем сума в размер на 230 000 000 (двеста и тридесет милиона) щатски долава по безлихвен договор за заем, сключен на 2 октомври 2015 г. в 10:30 часа Централно европейско време между Дънди Прешъс (Челопеч) Б.В. и Дънди Прешъс Металс Кооператиеф У.А.
Стойност: 403 084 200 лв.

Номер на акт за назначаване на вещи лица:
20160204205804/05.02.2015

Проверка по рама

Кои са канадците от „Дънди“?
Канадската „Дънди Прешъс Метълс Инк.“ е международна минна компания, чиято дейност обхваща придобиване, проучване, разработка и експлоатация на находища на ценни метали.

В България компанията стопанисва медно-златния рудник в Челопеч и разработва проект за добив и преработка на златосъдържащи руди до Крумовград.

„Дънди“ извършва проучвателни дейности в Сърбия, стопанисва проекта „Бек Ривър“ за търсене и проучване на златни находища в Нунавут, Канада и 80% дял в минодобивния проект „Капан“ в Армения. Компанията притежава значителен инвестиционен портфейл в производства на благородни и неблагородни метали и диаманти в целия свят.
Материалът Схема в Новините Днес от „Борисов 2“: Кой точи златото на България? „Дънди прешъс“ връща 403 млн. на свой аватар в Нидерландия е публикуван за пръв път на Новините Днес.

Народ

Новините Днес

Магазин за АкумулаториФилми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ