4.8 C
София
четвъртък, март 30, 2023

Шизофренно: ГЕРБ, ДПС и Копейкин резнаха помощта за домакинствата на газ

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

„ГЕРБ оставиха битовите потребители да се справят сами с високите цени на газа“, обяви на брифинг в Народното събрание Радослав Рибарски от „Продължаваме промяната“.
Изненадващо проектът на „ПП“, който предвиждаше да се осигурят компенсации за газифицираните домакинства заради високите цени на „Булгаргаз“, бе изхвърлен от работната програма на Народното събрание.

Основен принос за това има ГЕРБ, които поискаха точката да не се разглежда. Предложението бе на Делян Добрев, а ДПС и „Възраждане“ охотно го подкрепиха. Така помощ за хората, които ползват природен газ, няма да има. Добрев обясни, че е против проекта на „ПП“, защото не бил ясен механизмът за финансиране и нямало пари. 
Това е псевдоаргумент, каза Радослав Рибарски и обясни защо. От ПП са изчислили, че тяхното предложение за подпомагане струва под 200  млн. лева. Фонд „Сигурност на електроенергийната система“ разполага с голям ресурс. Във фонда се събират повече пари от обикновено, защото там вече влизат и свръхпечалбите на енергийните дружества. Целта на набираните там средства е именно компенсиране на уязвимите, потребители, засеганати от високите енергийни цени“, обясни депутатът от „ПП“. 

Проектът
Механизмът, който ПП предложиха, обхваща студените месеци – от януари до април, когато се трупат големите сметки. Необходими са по-малко от 200 млн. лева за компенсиране на газифицираните домакинства за този период, изчисляват вносителите.

Проверка по рама

Идеята е да има месечна подкрепа за абонатите според количествата потребен природен газ за съответния месец с фиксирана сума на един мегаватчас.  ПП предлагат и конкретния механизъм – помощта да се изчислява като 50% от разликата между цената, одобрена от КЕВР за съответния месец, и прогнозната цена на природния газ за първото тримесечие на 2023 г. в размер на 122,58 лв./MWh без ДДС.
Мярката е в синхрон с европейските мерки в подкрепа на потребителите за справяне с растящите цени, както и с мерките от времето на последното редовно правителство, и е ообено належаща в средата на зимния сезон, мотивират се от „Продължаваме промяната“.

Отказът проектът на ПП да влезе в седмичната програма за работа на депутатите означава, че няма никаква надежда да бъде приет в този парламент – 3 февуари е последният му работен ден.

Фарс
Поведението на ГЕРБ е шизофренно, тъй като в сряда ръководството на парламентарната група бе „за“ проектът за газови компенсации  да влезе в седмичната програма на НС, а днес се оказа, че вече са против. Кристиан Вигенин от БСП обърна внимание на председателя на парламента Вежди Радишов, че предложението на Делян Добрев за ревизия на дневния ред на Народното събрание, одобрен предния ден, е било недопустимо и изобщо не е трябвало да бъде подлагано на гласуване.

Допустимо е разместване, но не и зачеркване на точки  от програмата, поясни Вигенин. „Моля такива предложения да не бъдат подлагани на гласуване“, призова той, но след като гласуването за отпадане на проекторешението на ПП вече бе минало.

Магазин за Акумулатори

Дискриминация
Предприятията от газовата индустрия вече се заканиха да водят дела заради двойните стандарти на държавата, които поставят българските домакинства в неравни условия според това какви източници на енергия ползват. Националният омбудсман Диана Ковачева също се обяви срещу дискриминацията на потребителите на природен газ, оставени сами да се борят с високите сметки.

Материалът Шизофренно: ГЕРБ, ДПС и Копейкин резнаха помощта за домакинствата на газ е публикуван за пръв път на Новините Днес.

Народ

Новините Днес
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ