7.1 C
София
петък, март 1, 2024

Си Дзинпин става първият китайски лидер, избран за президент за трети път

ПРОЧЕТИ СЪЩО

69-годишният Си Дзинпин стана първият китайски лидер, избран за петгодишен президентски мандат за трети път. Миналия октомври, по време на 20-ия партиен конгрес, той беше избран за пет години като ръководител на Китайската комунистическа партия (ККП) и въоръжените сили, две от най-важните лидерски позиции в китайската политика. Той премина от партиен апаратчик до лидер на световна суперсила.

В реч пред делегати на Китайската народна политическа консултативна конференция (CPPCC), която се провежда тази седмица заедно с NPC, Xi критикува действията на Вашингтон за „сдържане, обкръжаване и потискане на Китай“. Китай трябва да събере смелостта да се бие, тъй като страната е изправена пред дълбоки и сложни промени както във вътрешния, така и в международния пейзаж, каза той.

Бившият първи вицепремиер на китайското правителство, 68-годишният Хан Джън, беше избран за вицепрезидент на Китайската народна република. Родом от Шанхай, през 2003 г. той стана най-младият кмет в историята му и навремето работеше заедно със Си Дзинпин, който беше ръководител на партийния комитет на Шанхай, пояснява ТАСС. През 2017 г. Хан Джън получи едно от седемте места в Постоянния комитет (ПК) на Политбюро, а през 2018 г. беше назначен за първи вицепремиер на Държавния съвет на КНР.

Хан Джън беше избран за вицепрезидент на Китайската народна република. Снимка: Алексей Дружинин / РИА Новости

66-годишният Джао Леджи беше избран за председател на Постоянния комитет на 14-ия Общокитайски народен конгрес (NPC). Джао Леджи, бивш секретар на Централната комисия за проверка на дисциплината на КПК, замени пенсиониращия се Ли Джаншу. След резултатите от 18-ия конгрес на КПК през 2012 г. той се присъедини към Политбюро на Централния комитет на КПК, по време на октомврийския конгрес той запази мястото си в Постоянния комитет на Политбюро, като стана третият най-влиятелен член на Комунистическата партия на Китай, съобщава РИА новини.

Проверка по рама

Джао Леджи беше избран за председател на Постоянния комитет на 14-ия Общокитайски народен конгрес. Снимка: GettyImages

Депутатите в петък също така одобриха план за реформиране на апарата на Държавния съвет на Китайската народна република и избраха 14 заместник-председатели на ПК на NPC.


Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ